Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Πάντρεμα παραδοσιακής κουζίνας με τοπικά παραγόμενα προϊόντα στην 26η KAVALAEXPO 2018

5 Οκτωβρίου 2018 - 9 Οκτωβρίου 2018

kavala-limani

Το Εκθεσιακό – Συνεδριακό Κέντρο «Απόστολος Μαρδύρης» θα φιλοξενήσει τη Διεθνή Έκθεση 26η KAVALAEXPO 2018 από τις 5 έως τις 9 Οκτωβρίου, μια διοργάνωση του Επιμελητήριου Καβάλας. «Η έκθεση από την αρχή στόχευε στα τοπικά προϊόντα και την τοπική οικονομία. Εξελίχθηκε δυναμικά στη μεταποίηση και τα τελευταία χρόνια ο αγροδιατροφικός τομέας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Καβάλα και όλη την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη», περιγράφει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μάρκος Δέμπας.

Η φετινή διοργάνωση συμπίπτει με τα 100 χρόνια του Επιμελητηρίου Καβάλας που θα τα γιορτάσει με αφιέρωμα στην τοπική γαστρονομία σε τετραήμερο φεστιβάλ, σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελληνικής Γαστρονομίας. «Μέσα από συνταγές που έφεραν οι πρόγονοί μας από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία, την Καππαδοκία θα αναδειχθούν τα στοιχεία των τοπικά παραγόμενων προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο, η ελιά, τα όσπρια, τα αρωματικά φυτά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα κρέατα και, βέβαια, τα αλιεύματα του κόλπου της Καβάλας».

Το Επιμελητήριο προσκαλεί τις ντόπιες επιχειρήσεις της περιφέρειας που παράγουν τα προϊόντα να δώσουν το «παρών», ώστε ο επισκέπτης που θα δοκιμάσει τα εκλεκτά πιάτα να μπορεί να τα εντοπίσει στον εκθεσιακό χώρο. «Επόμενο βήμα είναι να ωθήσουμε τις επιχειρήσεις της εστίασης και του τουρισμού να χρησιμοποιούν και να προβάλουν τα τοπικά προϊόντα στους επισκέπτες». Να σημειωθεί ότι η Καβάλα και η Θάσος τα τελευταία δύο χρόνια παρουσιάζουν αύξηση των κλινών και παράλληλα του τουριστικού ρεύματος με προοπτική την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. «Ο τουρισμός, που αποτελεί τη ναυαρχίδα της ανάπτυξης και του ΑΕΠ της περιοχής, μπορεί να συμπαρασύρει τον πρωτογενή τομέα και αυτόν της μεταποίησης στην ανάπτυξη».

Ανάγκη προσανατολισμού στην τυποποίηση

Κυρίαρχη θέση σε επίπεδο περιφέρειας στον εξαγωγικό τομέα διαδραματίζει ο Νομός Καβάλας με δυναμικά χαρτιά το ακτινίδιο, που εξάγεται σε ποσοστό 90% κυρίως σε ευρωπαϊκές χώρες, το σπαράγγι, το σταφύλι, το ελαιόλαδο και το κρασί. «Δυναμικές παρουσίες υπάρχουν και στη μεταποίηση με επιχειρήσεις που φτιάχνουν τουρσί, που μεταποιούν από την ντομάτα μέχρι την ελιά». Ο κ. Δέμπας υποστηρίζει ότι υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν, δείχνοντας τον δρόμο της τυποποίησης για να επιτευχθεί η προστιθέμενη αξία του προϊόντος. «Το ακτινίδιο, το βαμβάκι, το σπαράγγι και η σόγια αποτελούν δυναμικές παραγωγές της περιοχής με μεγάλες ποσότητες εξαγωγών. Εξάγουμε, όμως, το σπαράγγι στην Ολλανδία και τη Γερμανία και το εισάγουμε με brand name ευρωπαϊκής εταιρείας, επεξεργασμένο σε βαζάκι. Το ίδιο συμβαίνει με το ελαιόλαδο. Προσπαθούμε να πείσουμε τους παραγωγούς, τις Ενώσεις και τις βιομηχανίες να στραφούν στην τυποποίηση – μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων», περιγράφει.

Παράλληλα, διοργανώνεται το Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης που θα διαρκέσει έως τις 13 Σεπτέμβρη. «Στο παρελθόν, παρουσιάστηκαν πολύ καινοτόμες προτάσεις που προβλήθηκαν και στο εξωτερικό, αποδεικνύοντας ότι οι νέοι παράγουν ιδέες που μπορούν να αξιοποιηθούν στη βιομηχανική παραγωγή», καταλήγει.

Λεπτομέρειες

Αρχή:
5 Οκτωβρίου 2018
Τέλος:
9 Οκτωβρίου 2018
Ετικέτες Εκδήλωση

Χώρος Διεξαγωγής

Καβάλα
Καβάλα,ΚαβάλαςΕλλάδα