Πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη την Javascript για να δείτε αυτό τον ιστότοπο
Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

 • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Διεθνές συνέδριο για το ελαιόλαδο στην Αρχαία Ολυμπία

25 Μαΐου 2016 08:00 - 17:00

Διεθνές συνέδριο για το ελαιόλαδο στην Αρχαία Ολυμπία

Διεθνές Συνέδριο στην Αρχαία Ολυμπία προγραμματίζουν στις 2 και 3 Ιουνίου 2016 η Διεθνής Επιστημονική Εταιρία Ελαιοκανθάλης (Oleocanthal International Society) σε συνεργασία με το Φαρμακευτικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το αντικείμενο της διοργάνωσης, αφορά τις ιδιότητες του ελαιολάδου σε σχέση με την υγεία και τα περιεχόμενα σπουδαία δραστικά συστατικά όπως η ελαιοκανθάλη και οι λοιπές φαινολικές ουσίες. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται ο διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου με περισσότερες από 500 συμμετοχές από όλο τον κόσμο, που συνδυαστικά με το Συνέδριο, αναμένεται να αποτελέσει κορυφαίο γεγονός για το χώρο του ελαιολάδου παγκοσμίως.

Στο Συνέδριο συμμετέχουν ως ομιλητές, εμπειρογνώμονες του κλάδου και επιστήμονες διεθνούς εμβέλειας οι οποίοι θα παρουσιάσουν με εκλαϊκευμένο τρόπο τις νέες εξελίξεις στο ελαιόλαδο. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης, ενημερωτικές εκδηλώσεις, ανοιχτές στο κοινό (χωρίς κόστος συμμετοχής, αλλά με απαραίτητη προεγγραφή), ενώ έχει προγραμματιστεί ειδική επίδειξη μαγειρικής από Ισπανούς και Έλληνες σεφ σχετικά με τον τρόπο χρήσης του ελαιολάδου.

Η διοργάνωση θα κορυφωθεί την Παρασκευή 3 Ιουνίου με την απονομή των βραβείων του διεθνούς διαγωνισμού για την ανάδειξη των καλύτερων ελαιολάδων με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα στα υγειοπροστατευτικά συστατικά. Σε αυτόν έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 300 παραγωγοί/τυποποιητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό με περισσότερα από 500 δείγματα ελαιολάδου.

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός διοργανώνεται για πρώτη φορά παγκοσμίως και φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε ανάλογο των Ολυμπιακών Αγώνων, για το ελαιόλαδο. Για το λόγο αυτό επελέγη ένας συμβολικός χώρος που συνδέεται με τους αυθεντικούς ολυμπιακούς αγώνες, οι εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, κατόπιν χορηγίας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Το Διεθνές Συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Ολυμπίας και την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Ηλείας,

Προσκεκλημένοι ομιλητές:

 • Dan Flynn, Διευθυντής του Κέντρου Ελαιολάδου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (UC Davis, Olive Center)
 • Eric Tangalos, Καθηγητής Ιατρικής στην Mayo Clinic, USA
 • Stefanos Kales, Καθηγητής Ιατρικής, Harvard, School of Public health
 • Mary Flynn, Καθηγήτρια, Brown University, USA
 • Li Li Ji, Καθηγητής Πανεπιστημίου Μινεσότα
 • Douglas Mashek, Καθηγητής Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων, Πανεπιστημίου Μινεσότα
 • Feliciano Priego-Capote, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κόρδοβα, Ισπανία
 • John Newman, Τμήμα Διατροφής, USDA
 • Mohamed Bouaziz, Καθηγητής Πανεπιστημίου Sfax, Τυνησία
 • Jose Antonio Amerigo, Μάλαγα Ισπανία

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα ανακοινωθεί η νέα τοπική ποικιλία ελιάς, με την επωνυμία ΟΛΥΜΠΙΑ, η οποία έχει δείξει ως τώρα την υψηλότερη παγκοσμίως περιεκτικότητα υγειοπροστατευτικών φαινολών, γεγονός που θα έχει ιδιαίτερο εθνικό ενδιαφέρον.

Δείτε εδώ ολόκληρο το πρόγραμμα του συνεδρίου 

Χώρος Διεξαγωγής

Αρχαία Ολυμπία
27065 Ελλάδα