Πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη την Javascript για να δείτε αυτό τον ιστότοπο
Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Ημερίδα Ενημέρωσης για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στον αγροτικό τομέα

3 Ιουλίου 2018

ergazomenoi-agrotes
Ενημερωτική εκδήλωση για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα AGROSH+ διοργανώνει το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis την Τρίτη 3 Ιουλίου 2018, και ώρα 11:00 στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου.

Το πρόγραμμα AGROSH+ «Υγιεινή και Ασφάλεια στον τομέα της γεωργίας στην Ευρώπη – Ανάπτυξη αγροτικών περιοχών μέσω εκπαίδευσης στην ιατρική της εργασίας και στις υπηρεσίες Υγιεινής και Ασφάλειας της εργασίας», χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα ERASMUS+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επικεντρώνεται στην εκπαίδευση ιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας σε θέματα υγείας και ασφάλειας της εργασίας, που αφορούν στον αγροτικό τομέα.

Το Ινστιτούτο Prolepsis, με επιστημονική υπεύθυνο και πρόεδρο την Αθηνά Λινού, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, συμμετέχει από την Ελλάδα ως εταίρος του προγράμματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της EUROSTAT, ο αγροτικός κατέχει την 4η θέση ανάμεσα σε 22 τομείς, όσον αφορά στον αριθμό ατυχημάτων και δυστυχημάτων. Ταυτόχρονα, τα στοιχεία για τις επαγγελματικές ασθένειες παρουσιάζουν την ίδια εικόνα, καθώς ο αγροτικός τομέας είναι ο τέταρτος κατά σειρά με το μεγαλύτερο ποσοστό σε αναρρωτικές άδειες στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με τη διερεύνηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του AGROSH+, και στις 4 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα (Ελλάδα, Ρουμανία, Ιρλανδία, Βουλγαρία), υστερεί η συγκεκριμένη εκπαίδευση και κατάρτιση για τους ιατρούς εργασίας και τους τεχνικούς ασφαλείας, στα θέματα υγείας και ασφάλειας στον αγροτικό τομέα. Ειδικότερα, η εκπαίδευση που προσφέρεται παρέχει γενική πληροφόρηση στους ιατρούς εργασίας, ενώ και τα διαθέσιμα επιμορφωτικά σεμινάρια στα θέματα υγείας και ασφάλειας είναι και αυτά γενικού περιεχομένου.

Το πρόγραμμα AGROSH+ επιδιώκει να καλύψει την ανάγκη για εξειδικευμένη γνώση, προσφέροντας εκπαιδευτικό υλικό, σχεδιασμένο για τους ιατρούς εργασίας και τους τεχνικούς ασφαλείας, οι οποίοι παρέχουν τις υπηρεσίες τους στον αγροτικό τομέα. Ειδικότερα το AGROSH+ αξιολογεί τις ανάγκες κατάρτισης των επαγγελματιών στον τομέα της υγείας και ασφάλειας στην εργασία στον αγροτικό τομέα, στοχεύοντας να βελτιώσει τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους.

Η προαγωγή της υγείας και η ασφάλεια των εργαζομένων βρίσκεται στο κέντρο του ενδιαφέροντος του Ινστιτούτου Prolepsis. Ειδικά για το ζήτημα της υγείας των αγροτών, που αποτελούν τον βασικό κορμό της πρωτογενούς παραγωγής, το Ινστιτούτο Prolepsis έχει υλοποιήσει ερευνητικά και εφαρμοσμένα προγράμματα με στόχο την προστασία της υγείας τους από τα φυτοφάρμακα. Με το AGROSH+, το Ινστιτούτο εστιάζει ξανά στους αγρότες, οι οποίοι είναι εκτεθειμένοι καθημερινά σε πολλούς επαγγελματικούς κινδύνους και αντιμετωπίζουν προβλήματα που σχετίζονται τόσο με τη σωματική τους (κυρίως μυοσκελετικά προβλήματα, παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, δερματικές παθήσεις κ.ά.) όσο και με την ψυχική τους υγεία. Πολλοί από αυτούς τους κινδύνους μπορούν να προληφθούν με κατάλληλη και έγκαιρη ενημέρωση. Σκοπός του Ινστιτούτου είναι να βελτιώσει τις γνώσεις και τις δεξιότητες των ιατρών εργασίας και άλλων επαγγελματιών του χώρου της Υγιεινής και Ασφάλειας στην εργασία, ώστε να παρέχονται στους αγρότες –και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες των αγροτών– εξειδικευμένες υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής της υγείας τους.

Στην ημερίδα, που διοργανώνει στις 3 Ιουλίου το Ινστιτούτο Prolepsis, θα παρουσιαστούν οι στόχοι και οι εκπαιδευτικές δράσεις του AGROSH+ και θα συζητηθούν ζητήματα που αφορούν: στα προβλήματα υγείας των αγροτών, τις υπηρεσίες Ιατρικής της Εργασίας για τους αγρότες, την απασχόληση ευπαθών πληθυσμών στον αγροτικό τομέα, τους επαγγελματικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν κ.ά. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, το ΚΕΕΛΠΝΟ, ειδικοί ιατροί εργασίας και ειδικοί προαγωγής υγείας.

Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την ημερίδα μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 210-6255700 ή με email στο [email protected] (πληροφορίες κα Πέννυ Δρυμώνη).
Στους συμμετέχοντες θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
3 Ιουλίου 2018
Ετικέτες Εκδήλωση

Χώρος Διεξαγωγής

Ινστιτούτο Πρόληψις
Φραγκοκκλησιάς 7
Μαρούσι,Αττικής151 21Ελλάδα
Τηλέφωνο:
210-6255700