Πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη την Javascript για να δείτε αυτό τον ιστότοπο
Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Σεμινάριο Βιοενέργειας στην Κοζάνη

4 Δεκεμβρίου 2017 17:30 - 20:30

Σεμινάριο Βιοενέργειας στην Κοζάνη

Το Cluster Βιοενέργειας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας  και το ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ , συνδιοργανώνουν Σεμινάριο Βιοενέργειας στην Κοζάνη, το απόγευμα της Δευτέρας 4 Δεκεμβρίου 2017, στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΠΔΜ.

Το Σεμινάριο υλοποιείται με αφορμή την Ελληνική Ημέρα Βιοενέργειας, η οποία σηματοδοτεί τη συμβολική ημερομηνία από την οποία και μέχρι το τέλος του έτους (δηλαδή συνολικά 41 ημέρες), η χώρα μας θα μπορούσε να στηριχθεί αποκλειστικά στη βιοενέργεια για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών! Τα θετικά νέα είναι ότι οι ημέρες αυτές αυξάνονται κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο! Στην Ε.Ε., οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), αναμένεται το 2017 να παρέχουν στην Ευρώπη καθαρή ενέργεια που θα αντιστοιχεί σε 66 ημέρες εκ των οποίων οι 41 προέρχονται από τη βιοενέργεια. Σε σχέση με την προ δεκαετίας κατάσταση, η Ελληνική Ημέρα Βιοενέργειας έχει μετατεθεί κατά 9 ημέρες νωρίτερα στο έτος, δείχνοντας τη σταδιακή πρόοδο της χώρας σε αυτόν τον ενεργειακό κλάδο. Λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη ότι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Βιοενέργειας εορτάζεται φέτος την 21 Νοεμβρίου, είναι φανερό ότι μπορούν να γίνουν ακόμα πολλά βήματα προόδου.

Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου θα παρουσιαστούν όλες οι τεχνολογικές εξελίξεις στους κλάδους της βιοενέργειας και βιομάζας, καθώς επίσης και οι συναφείς εξελίξεις σε Εθνικό (Ενεργειακές Κοινότητες) και Ευρωπαϊκό επίπεδο (Μανιφέστο Βιοοικονομίας). Η διοργάνωση του σεμιναρίου υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Έργο SecureChain (Βιώσιμες Εφοδιαστικές Αλυσίδες Βιοενέργειας), το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» της ΕΕ για την Έρευνα και την Καινοτομία.

Παράλληλη Εκδήλωση

Για τον εορτασμό της Ελληνικής Ημέρας Βιοενέργειας, η ΕΛΕΑΒΙΟΜ και το ΕΚΕΤΑ συνδιοργανώνουν Ενημερωτική Ημερίδα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, επιστήμονες, εκπρόσωποι επιχειρήσεων, επαγγελματίες και φορείς του κλάδου θα παρουσιάσουν θέματα που αφορούν την τρέχουσα κατάσταση και τις προοπτικές της βιοενέργειας σε Εθνικό, Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Η διοργάνωση της ημερίδας υποστηρίζεται από τα Ευρωπαϊκά έργα BIOmasud Plus (ανάπτυξη συστήματος πιστοποίησης για τα Μεσογειακά στερεά βιοκαύσιμα) και uP_running (προώθηση της χρήσης βιομάζας από μόνιμες καλλιέργειες), τα οποία χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» της ΕΕ για την Έρευνα και την Καινοτομία. Τα έργα υλοποιούνται στην Ελλάδα από το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ. Η ημερίδα θα καλυφθεί σε ζωντανή ροή (live streaming) για όσους την παρακολουθήσουν απομακρυσμένα

Σεμινάριο Βιοενέργειας στο πλαίσιο της Ελληνικής Ημέρας Βιοενέργειας

Αμφιθέατρο Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΠΔΜ

Κοζάνη, Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017 

17:30 – 17:45

Εγγραφές

17:45 – 18:00

Χαιρετισμοί

Καθ. Αντώνης Τουρλιδάκης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Καθ. Γιάννης Μπακούρος, Πρόεδρος Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΠΔΜ

Δρ. Γιάννης Φάλλας, Διευθυντής CluBE

18:00 – 18:20

Ημέρα Βιοενέργειας και το έργο Η2020 SecureChain

Νίκος Ντάβος, Διαχειριστής, CluBE

18:20 – 18:50

Βιομάζα ως Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειες – Τεχνολογίες Αξιοποίησης

Καθ. Γιώργος Μαρνέλλος, Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

18:50 – 19:10

Βιομάζα και βιώσιμες αλυσίδες εφοδιασμού της στη Δυτική Μακεδονία

Βαλάντης Κετικίδης, Άκης Παπαδέλης, ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ

19:10 – 19:30

Ενεργειακές κοινότητες και βιοαέριο, το έργο H2020 Isabel

Εκπρόσωποι της Q-PLAN International και Euroenergy Biogas West

19:30 – 19:50

Βιοενέργεια και τηλεθερμάνσεις από βιομάζα (Η περίπτωση της Κομοτηνής)

Αντώνιος Δημητρίου, ΑΝΚΟ Α.Ε.

19:50 – 20:30

Ερωτήσεις – συζήτηση

20:30

Λήξη σεμιναρίου

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
4 Δεκεμβρίου 2017
Ώρα:
17:30 - 20:30
Ετικέτες Εκδήλωση

Χώρος Διεξαγωγής

Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΠΔΜ
Κοζάνη, Ελλάδα