Ξεκινάει την Τετάρτη 11/12 το 3ο Συνέδριο G.I.S. και Χωρικής Ανάλυσης στη Γεωργία και στο Περιβάλλον

Ξεκινάει αύριο Τετάρτη 11/12 το 3ο Συνέδριο G.I.S. και Χωρικής Ανάλυσης στη Γεωργία και στο Περιβάλλον

Η Ερευνητική Μονάδα Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων GIS και η Ελληνική Εταιρεία Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών διοργανώνουν υπό την αιγίδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το 3ο Συνέδριο Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων και Χωρικής Ανάλυσης στη Γεωργία και στο Περιβάλλον.

Το 3ο Συνέδριο κατά σειρά συνέδριο που έχει γίνει πλέον θεσμός θα πραγματοποιηθεί στις 11, 12, 13 Δεκεμβρίου του 2019 στο Συνεδριακό Αμφιθέατρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Την έναρξη του τριήμερου Συνεδρίου θα κηρύξει η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αραμπατζή Φωτεινή την Τετάρτη 11/12/2019, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης, κ. Καλύβας Διονύσιος, Καθηγητής ΓΠΑ, Ερευνητική Μονάδα GIS, καθώς και ο κ. Αναστάσιος Λαμπρόπουλος, ΕΔΙΠ Ε.Μ.Π., Αντιπρόεδρος HellasGIs. Επίσης, οι Πρυτανικές αρχές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Σταθάκης Δημήτριος, Πρόεδρος Ελληνικού Κτηματολογίου, ο κ. Χαρουτουνιάν Σέρκος, Πρόεδρος ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ο κ. Λυκουρέντζος Ανδρέας, Πρόεδρος ΕΛΓΑ, ο κ. Βάρρας Γρηγόριος, Πρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Γαρδικιώτης Μενέλαος, Γενικός Γραμματέας Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Στην εναρκτήρια Συνεδρία θα λάβει χώρα η βράβευση δύο ομότιμων καθηγητών, της ομότιμης καθηγήτριας του ΓΠΑ κυρίας Βασιλικής Κόλλια και του ομότιμου Καθηγητή του ΑΠΘ κύριου Νικόλαου Συλλαίου. Αμφότεροι επί σειρά ετών προσέφεραν τα μέγιστα στον τομέα της Γεωπληροφορικής στη Γεωργία και στο Περιβάλλον τόσο σε εκπαιδευτικό όσο και σε ερευνητικό επίπεδο.

Θα ακολουθήσει Ειδική Συνεδρία που θα περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες:

  • Εκπαίδευση: Ιστορία-Ανάγκες και Προοπτικές προγραμμάτων σπουδών σε θέματα Γεωπληροφορικής στο χώρο της Γεωργίας και του Περιβάλλοντος.
  • Παρουσίαση μιας ολοκληρωμένης «Γεω-πληροφοριακής» Ψηφιακής Γεωργίας: Αμπελώνας Νεμέας.
  • Στρογγυλό Τραπέζι, όπου θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με ομιλίες-τοποθετήσεις εκπροσώπων δημόσιων φορέων, εταιρειών-ιδιωτικών φορέων, επαγγελματικών ενώσεων με θέμα τη διείσδυση των ψηφιακών τεχνολογιών σε όλους τους ασχολούμενους με την πρωτογενή παραγωγή (ιδιωτικός και δημόσιος τομέας, αγρότες, κλπ.) για μια χωρικά και χρονικά καθορισμένη γεωργία στην Ελλάδα, αναγκαία προϋπόθεση για την σωστή μετάβασή μας στη Γεωργία 4.0.

Με τις τρεις προηγούμενες ενότητες και ειδικότερα μέσα από την παρουσίαση της παρεχόμενης σήμερα προπτυχιακής και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στο ΓΠΑ και μιας πραγματικής εφαρμογής της ολοκληρωμένης ψηφιακής, χωροχρονικά καθορισμένης, γεωργίας (Χωροχρονικό Παρατηρητήριο Νεμέας) σε διάφορες κλίμακες (ζώνες καλλιέργειας έως επίπεδο καλλιεργούμενου αγροτεμαχίου και έως τη γεωργία «ακριβείας»,) οι σύνεδροι θα ακούσουν το σημερινό βαθμό ενσωμάτωσης των χωρικών ψηφιακών τεχνολογιών στην πράξη, τα προβλήματα, τις προοπτικές και τις αναγκαίες γνώσεις και δεξιότητες για τον επιτυχή ψηφιακό μετασχηματισμό, σε χωρική βάση, της ελληνικής γεωργίας.

Η ειδική συνεδρία θα ολοκληρωθεί με την πρώτη Συνάντηση αποφοίτων μεταπτυχιακών σπουδών ΓΠΑ με αντικείμενο την Γεωπληροφορική.

Το επιστημονικό πρόγραμμα του Συνεδρίου, αναπτύσσεται σε 2 ομιλίες επίσημων προσκεκλημένων των κυρίων Victor Alchanatis και Φαίδωνα Κυριακίδη, 48 προφορικές επιστημονικές ανακοινώσεις κατανεμημένες σε 7 συνεδρίες, 17 αναρτημένες ανακοινώσεις – poster, 4 εκπαιδευτικά εργαστήρια, και Συνεδρίες-Παρουσιάσεις από εταιρείες-χορηγούς του Συνεδρίου.

Οι εργασίες που έχουν υποβληθεί έχουν ως γενικό περιεχόμενο τη χρησιμοποίηση δυνατοτήτων των GIS, τεχνολογιών διαδικτύου και μεθόδων της Χωρικής Ανάλυσης:

  • στη χωρική ψηφιακή διαχείριση αγροκτήματος
  • στην προστασία της φυτικής παραγωγής (εχθροί-ασθένειες-παθήσεις)
  • στη Γεωργία Ακριβείας και στην Ευφυή Γεωργία
  • στη διερεύνηση προβλημάτων σχετικών με τους εδαφικούς πόρους και την αξιολόγηση γαιών
  • στην αντιμετώπιση ζητημάτων γύρω από τους υδατικούς πόρους (άρδευση, επιφανειακή υδρολογία)
  • στη μελέτη και στο σχεδιασμό μέτρων διαχείρισης του αστικού και περιαστικού πρασίνου
  • στους φυσικούς κινδύνους και στις φυσικές καταστροφές
  • στην εκμετάλλευση των πληροφοριών τηλεπισκοπικών δεδομένων

Στόχος και των 3 Συνεδρίων (2015-2017-2019) είναι η διάχυση των προσπαθειών της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας στον τομέα των ψηφιακών γεωχωρικών τεχνολογιών στην Γεωργία και στο Περιβάλλον. Ειδικά τη συγκεκριμένη χρονιά υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση της συμμετοχής, τόσο από τον επιστημονικό κόσμο όσο και από τον κόσμο των επιχειρήσεων, γεγονός που καταδεικνύει τη σημαντικότητα των τομέων αυτών στην αγροτική ανάπτυξη της χώρας, ειδικά εν όψει των αλλαγών που θα επιφέρει η νέα ΚΑΠ.

Δείτε ΕΔΩ το πρόγραμμα του Συνεδρίου