Ανεβαίνει το μήλo στην Ζαγόρα – Άτυπο καρτέλ καταγγέλλουν στην Εορδαία

Τη συγκομιδή των τελευταίων κόκκινων μήλων πραγματοποιούν αυτές τις μέρες στη Ζαγορά Πηλίου, ενώ υπολείπονται ακόμη να συγκομιστούν οι ποικιλίες των Fuji και των φιρικιών. Η επέλαση του μεσογειακού κυκλώνα δεν έπληξε σημαντικά την περιοχή, παρά τους δυνατούς ανέμους και τα υψηλά ποσοστά βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν. «Στα μήλα υπήρξαν κάποιες απώλειες από τους ανέμους, αλλά όχι πράγματα που δεν είναι διαχειρίσιμα», σημείωσε ο υπεύθυνος επικοινωνίας του ΑΣ Ζαγοράς, Αντώνης Πολίτης, επισημαίνοντας ότι πιο ανασταλτική ήταν η καθυστέρηση της συγκομιδής κατά 3-4 ημέρες, παρά οι καταστροφές που ήταν κατά περίπτωση.

των Μαρίας Αντωνίου και Αφροδίτης Χρυσοχόου

Η νεότερη εκτίμηση είναι ότι η φετινή παραγωγή θα κυμανθεί πιο πάνω από τα περσινά επίπεδα των 13.500-14.000 τόνων που κινήθηκαν εμπορικά. «Ο συγκομιζόμενος όγκος θα είναι μεγαλύτερος, παρότι μας φόβισε η μικροκαρπία», σημείωσε. Η τελευταία, που έκανε την εμφάνισή της σε κτήματα της τρίτης ζώνης, παραμένει παράγοντας ανησυχίας για τους παραγωγούς, χωρίς ωστόσο να επηρεάζει την ποιότητα και τον όγκο που διαχειρίζεται ο συνεταιρισμός. «Είναι απώλεια για τον παραγωγό, εφόσον τα μήλα αυτά δεν μπορούν να εμπορευτούν ως μία υποδεέστερη κατηγορία, αλλά ούτε και να διοχετευτούν στη χυμοποίηση», εξήγησε ο κ. Πολίτης.

Διακυμάνσεις ανά περιοχή παρουσιάζει η φετινή παραγωγή στα μηλοπαραγωγικά χωριά της Δυτικής Μακεδονίας. Η συγκομιδή των μήλων έχει ολοκληρωθεί στα περισσότερα κτήματα και αυτό που χαρακτηρίζει την παραγωγή για τους Πύργους του Δήμου Εορδαίας είναι η αύξηση των τονάζ, αλλά και ο καλός χρωματισμός των καρπών που ευνοήθηκαν από τις βροχοπτώσεις. Αντίθετα, στη γειτονική κοινότητα του Μεσοβούνου, παρόλο που τα δέντρα ήταν ξεκούραστα και φορτωμένα, οι χαλαζοπτώσεις κατέστρεψαν το μεγαλύτερο μεγάλο μέρος της φετινής σοδειάς σε καλλιέργειες που δεν διέθεταν αντιχαλαζικά δίχτυα.

Σταθερές οι τιμές για τη Ζαγορά

Στα περσινά επίπεδα κινούνται οι τιμές για τα μήλα Ζαγοράς, ενώ άρχισε και η εξαγωγική διαδικασία, με αφετηρία την αγορά της Αιγύπτου, αναμένοντας και τις υπόλοιπες αγορές, με βάση τις σταθερές συνεργασίες που έχει ο συνεταιρισμός. «Εισπράττουμε καλές κριτικές για τη νέα σοδειά», παρατήρησε ο κ. Πολίτης, συμπληρώνοντας ότι και «η τιμή προσφέρει ένα σεβαστό ποσό για τον παραγωγό, δεδομένων των συνθηκών, αλλά και του καλλιεργητικού κόστους».

Για έκνομες πράξεις κάνουν λόγο στη Δυτική Μακεδονία

Αντίθετα, με σημαντικά μειωμένες τιμές έρχονται αντιμέτωποι οι παραγωγοί των μήλων Εορδαίας. «Στην περιοχή, έχει δημιουργηθεί ένα άτυπο καρτέλ, που εκμεταλλεύεται τα ξακουστά μήλα της Εορδαίας», παρατήρησε ο μηλοκαλλιεργητής και πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Πύργων, Δημήτρης Σαμπακίδης. «Έχουμε ένα προϊόν που ευτελίζεται μέσα στην ίδια του τη χώρα. Παρά τις επενδύσεις από νέους και μορφωμένους ανθρώπους, δεν λειτουργούν οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού, αφήνοντας τους παραγωγούς βορά στα χέρια των εμπόρων», τόνισε ο ίδιος. «Εξευτελιστικές» χαρακτήρισε τις τιμές που δίνουν οι έμποροι ο πρόεδρος του ΑΣ Πύργων Κοζάνης, Παναγιώτης Ελευθεριάδης, σχολιάζοντας ότι «έχουν φτάσει ακόμη και τα 30 λεπτά/κιλό, με συνέπεια να μην καλύπτονται ούτε τα έξοδα της καλλιέργειας». «Λόγω της αυξημένης παραγωγής, οι καλλιεργητές παρακαλούσαν τους εμπόρους να πάρουν τη σοδειά ακόμη και με αυτή την τιμή, ενώ κάποιοι λίγοι πούλησαν στα 50-55 λεπτά», επεσήμανε ο ίδιος. Την ίδια ώρα, τα μήλα που χτυπήθηκαν από το χαλάζι πηγαίνουν προς χυμοποίηση με την τιμή των 4-4,5 λεπτών.

«Παρόλο που το τονάζ αυξάνεται κάθε χρόνο και η παραγωγή αγγίζει τους 20.000 τόνους, οι παραγωγοί προτιμούν να διαθέτουν το προϊόν ανεξάρτητα από τον συνεταιρισμό, με αποτέλεσμα να πετυχαίνουν χαμηλότερες τιμές», τόνισε ο κ. Ελευθεριάδης. «Οφείλεται στο ίδιο σύστημα, το οποίο με τις παθογένειές του ενισχύει και το έκνομο των πράξεων», σχολίασε ο κ. Σαμπακίδης, κάνοντας έκκληση στην πολιτεία να ασχοληθεί ουσιαστικά με τα ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα.