Πελίτι Λάρισας: Κοσμοπλημμύρα στη 4η Γιορτή των Σπόρων

Πελίτι Λάρισας: Κοσμοπλημμύρα στη 4η Γιορτή των Σπόρων

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε την Κυριακή 18 Μαρτίου, στην «Γιορτή των Σπόρων» που διοργάνωσε το Πελίτι Λάρισας στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης για τις ελληνικές παραδοσιακές ποικιλίες που χάνονται και τη βιοποικιλότητα που κινδυνεύει, τόσο για να προμηθευθεί δωρεάν σπόρους, όσο και για να ενημερωθούν για την προσπάθεια που γίνεται την διάσωση και την διάδοση των παραδοσιακών ποικιλιών.

Σκοπός αυτής της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή σπόρων και φυτών, εμπειριών για την καλλιέργειά τους και το μοίρασμα της γνώσης  όσων επιθυμούν να καλλιεργήσουν και να γίνουν συμμέτοχοι του κινήματος της διάσωσης και της διάδοσης των παραδοσιακών ποικιλιών. Πολλοί συμπολίτες μας αντάλλαξαν τους σπόρους με τρόφιμα μακράς διαρκείας, στο πλαίσιο στήριξης της «Παιδικής Στέγης Λάρισας», μία από τις πολλές δράσεις της εναλλακτικής κοινότητας.

Ακολούθησε εκδήλωση που συντόνιζε ο δημοσιογράφος Γ. Γιαννακόπουλος, στην οποία παρουσιάστηκε η δράση του «Πελίτι», αλλά και η αναγκαιότητα στήριξης απ όλους του κινήματος που στηρίζεται στη διατροφική μας αυτάρκεια και ανεξαρτησία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πελίτι στη Λάρισα Γιάννη Τσιουρή «το Πελίτι κατάφερε να δημιουργήσει μια κοινότητα που δραστηριοποιείται, συλλέγει και διατηρεί σπόρους, έχοντας δημιουργήσει μια τράπεζα σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών, τους οποίους χαρίζει σε όποιους ενδιαφέρονται. Οι σπόροι του Πελίτι έχουν αρώματα και γεύσεις και σπουδαία διατροφική αξία. Είναι προσαρμοσμένοι στις εδαφοκλιματικές συνθήκες και ο καλλιεργητής κάθε χρόνο μπορεί να κρατάει τον δικό του σπόρο. Η ανταπόκριση του κόσμου, κάθε φορά που προχωράμε σε μια κίνηση διάδοσης αυτών των σπόρων είναι εντυπωσιακή, μας ικανοποιεί και μα δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε».

Η Ιωάννα Χρυσανθοπούλου, η οποία μίλησε για τον κύκλο του σπόρου, έχει μεταπτυχιακό στην βιολογική καταπολέμηση στην Ολλανδία, ασχολείται με την συλλογή σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών εδώ και 18 χρόνια. Επίσης μίλησε για την αγάπη που τρέφει για τα βότανα από την παιδική της ηλικία, καθώς πειραματίζεται με συνδυασμό βοτάνων και φυσικών υλικών για την παρασκευή εντομοκτόνων-μυκητοκτόνων σκευασμάτων.

Από την πλευρά του ο γνωστός οικολόγος, βιοκαλλιεργητής, άνθρωπος της φύσης, Γιώργος Αντωνόπουλος παρουσίασε την βιολογική γεωργία και τους παραδοσιακούς σπόρους. Ο κ. Αντωνόπουλος έχει δημιουργήσει τη δική του «Κιβωτό του Νώε» για τους σπόρους στο Δίλοφο Φαρσάλων διαθέτει ιδιόκτητη εγκατάσταση επεξεργασίας, συσκευασίας και αποθήκευσης τροφίμων και εφαρμόζει πρότυπο σύστημα διαχείρισης πρώτων υλών. Το δαιμόνιο του τον οδήγησε  στην αναγέννηση και εξέλιξη πλήθους ευεργετικών για το ανθρώπινο σώμα σπόρων και καρπών , που η καλλιέργειά τους είχε εγκαταλειφτεί ως μη “επικερδής” με αποκορύφωμα τα προϊόντα ΖΕΑΣ  από Ελληνικό δίκοκκο στάρι, το αρχαιότερο γνωστό δημητριακό στον άνθρωπο.