Τι περιµένουν αγρότες, φορείς και οργανώσεις από τη νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ

Λευτέρης Γίτσας
Πρόεδρος ΕΔΟΚ

«Απαραίτητα τα κίνητρα για συμμετοχή στις Διεπαγγελματικές»

Λευτέρης Γίτσας
Πρόεδρος ΕΔΟΚ

Αναμένουμε από την κυβέρνηση να αξιοποιήσει τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις ως φορείς άσκησης πολιτικής, η οποία θα προκύπτει μέσα από τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε κάθε τομέα προϊόντος. Το πρώτο βήμα είναι η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τις Διεπαγγελματικές, το οποίο πρέπει να προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα και τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας.

Είναι σημαντικό, επίσης, η Πολιτεία να δημιουργήσει κίνητρα για τη συμμετοχή των πανελλαδικών οργανώσεων στις ΔΟ, στα πλαίσια των οποίων μπορούν και πρέπει να συνεργαστούν. Ακολουθώντας, δε, το παράδειγμα ευρωπαϊκών χωρών, η Πολιτεία είναι αναγκαίο να θεσπίσει μέτρα οικονομικής στήριξης των ΔΟ τα πρώτα χρόνια λειτουργίας τους.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η λειτουργικότητα και βιωσιμότητα των ΔΟ, ζητούμε την αποδοχή των προτάσεων μας, που αφορούν στην καθιέρωση εισφορών, αρχικά στα μέλη και αργότερα στην επικράτεια. Ως επιστέγασμα αυτών, αναμένουμε τη συνεργασία της Πολιτείας με τις ΔΟ, για την εκπόνηση και υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου για κάθε προϊόν.


 

Γρηγόρης Αντωνιάδης
Πρόεδρος ΣΕΒΙΤΕΛ

«Πρέπει να δοθεί τέλος στην παράνομη και χύμα διακίνηση»

Γρηγόρης Αντωνιάδης
Πρόεδρος ΣΕΒΙΤΕΛ

Σημαντικό πρόβλημα για τον κλάδο της τυποποίησης και εμπορίας ελαιολάδου αποτελεί τα τελευταία χρόνια η μείωση της εγχώριας αγοράς, ως αποτέλεσμα της ανυπαρξίας πολιτικών πάταξης της παράνομης, ανεξέλεγκτης διακίνησης ανώνυμου και σε χύμα μορφή προϊόντος. Οι εξαγωγές επώνυμου προϊόντος αποτελούν αναγκαία διέξοδο και χρειάζονται την στήριξη της πολιτείας προκειμένου να διατηρήσουν την αυξητική τους τάση με προοπτικές διπλασιασμού τους.

Απαραίτητη κρίνεται η νομική θέσπιση ενός μικρού παρακρατήματος επί κάθε συναλλαγής που σχετίζεται με το ελαιόλαδο (με εξαίρεση τις συναλλαγές του παραγωγού) κατά το αντίστοιχο πρότυπο της Ισπανίας, προκειμένου να στηριχθεί το ελληνικό προϊόν στις απαιτητικές ξένες αγορές και παράλληλα η εγχώρια έρευνα για το ελληνικό ελαιόλαδο.

Ταυτόχρονα, επιβάλλεται η εφαρμογή ενός καταγραφικού συστήματος ιχνηλασιμότητας και ολιστικής παρακολούθησης του διακινούμενου ελαιολάδου, σύστημα το οποίο έχει ετοιμάσει ο ΣΕΒΙΤΕΛ και έχει υποβάλει σε κρατικούς φορείς, ενώ τέλος θα πρέπει να υπάρξει απελευθέρωση του κοινοτικού μηχανισμού της ενεργητικής τελειοποίησης, ως εργαλείο ανταγωνιστικής εξίσωσης με τους Ιταλούς και Ισπανούς διακινητές, οι οποίοι το εκμεταλλεύονται επί δεκαετίες, ως μέτρο στήριξης του προϊόντος τους στις διεθνείς αγορές. Προσβλέπουμε σε μια εποικοδομητική συνεργασία με την νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ο τίτλος του ελαιολάδου ως Εθνικό Προϊόν.


 

Γιώργος Πολυχρονάκης
Ειδικός σύμβουλος Incofruit – Hellas

«Πρέπει να αντιμετωπιστούν η ελληνοποίηση και η ιταλοποίηση των οπωροκηπευτικών»

Γιώργος Πολυχρονάκης
Ειδικός σύμβουλος Incofruit – Hellas

Aπό τη νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ αναμένεται σε κάθε περίπτωση η περαίωση της διαδικασίας αναθεώρησης της ΚΑΠ με όσο το δυνατόν μικρές επιπτώσεις για τα εισοδήματα των Ελλήνων αγροτών. Δεύτερον, περιμένουμε τη χάραξη μιας στρατηγικής ως προς το θέμα των καλλιεργουμένων εκτάσεων και τον προσανατολισμό της εμπορίας των προϊόντων μας, δεδομένου ότι οι κατακτήσεις που έχουν επέλθει όλα αυτά τα χρόνια στο εξαγωγικό μας εμπόριο στα αγροτικά μας προϊόντα απαιτούν αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και επέκτασή τους, δηλαδή αύξηση των καλλιεργειών μας, εμπλουτισμό με νέες καλλιέργειες και ημερολογιακή επέκταση των προϊόντων μας, προκειμένου να έχουμε μια παρουσία στις διεθνείς αγορές.

Σε τρίτη φάση περιμένουμε την αυστηρή τήρηση, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της τυποποίησης και της ιχνηλασιμότητας των διακινουμένων ελληνικών προϊόντων, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα ελληνοποιήσεων από εισαγωγές όσο και ιταλοποιήσεων και άλλων χαρακτηρισμών των ελληνικών προϊόντων που εξάγονται προς Τρίτες Χώρες.

Με αυτόν τον τρόπο, θα διατηρήσουμε τόσο τη φήμη μας όσο και την ποιότητά μας στις ξένες αγορές, ώστε να έχουμε τη φήμη των προϊόντων μας και να επεκταθούμε και να προσανατολιστούμε και σε νέες αγορές, ενόψει και των υπό ψήφιση και υπό έγκριση νέων φυτοϋγειονομικών διμερών πρωτοκόλλων της Νοτιοανατολικής Ασίας και των ΗΠΑ.


 

Στέλιος Σκαρίμπας
Αντιπρόεδρος ΔΣ ΣΕΒΕΚ

«Προστασία των κτηνοτρόφων και πάταξη του αθέμιτου ανταγωνισμού»

Στέλιος Σκαρίμπας
Αντιπρόεδρος ΔΣ ΣΕΒΕΚ

Μαζί με τις ευχές μας προς τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κλάδος της μεταποίησης προϊόντων κρέατος θεωρεί ως επιτακτική ανάγκη τη δρομολόγηση των επόμενων θεμάτων:

✱ Εφαρμογή του Ν. 4492/17 για την εξόφληση από το λιανεμπόριο, των τιμολογίων ευπαθών προϊόντων εντός 60 ημερών και παράλληλη ένταξη στην εν λόγω διάταξη και των παρασκευασμάτων κρέατος.

✱ Μέτρα κατά της παρασκευής & διακίνησης νωπού γύρου προς αποφυγή κινδύνων για τη δημόσια υγεία.

✱ Υποχρεωτική επισήμανση και αυστηροί έλεγχοι στα διακινούμενα στη μαζική εστίαση προϊόντα κρέατος.

✱ Κατάργηση της υπέρ ΕΛΓΟ- «Δήμητρα» ειδικής εισφοράς 0,2% ανά κιλό κρέατος δεδομένου ότι δεν προκαλεί καμία ανταποδοτικότητα στον τομέα.

✱ Ενίσχυση του έργου του ΕΦΕΤ και διεύρυνση των ελέγχων για την πάταξη φαινομένων αθέμητου ανταγωνισμού.

Για όλα τα παραπάνω, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΒΕΚ προσβλέπει σε μια εποικοδομητική συνεργασία με τους αρμόδιους υπουργούς και τα υπηρεσιακά στελέχη.


 

Παντελής Μόσχος
Πρόεδρος ΠΟΣΠΑΠΠΛΑ

«Μόνιμες θέσεις στις λαϊκές για τους παραγωγούς»

Παντελής Μόσχος
Πρόεδρος ΠΟΣΠΑΠΠΛΑ

Τα θέματα που απασχολούν όλους τους αγρότες της χώρας, χιλιάδες από τους οποίους εμπορεύονται την παραγωγή τους μέσω των λαϊκών αγορών, είναι καίρια για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους προς όφελος της εθνικής οικονομίας, αλλά και του συνόλου των καταναλωτών.

Κυρίαρχο ζητούμενο για εμάς είναι η μείωση του κόστους από το χωράφι μέχρι τον πάγκο της λαϊκής αγοράς. Σε αυτό το πλαίσιο ζητάμε, και από αυτά θα κρίνουμε τη νέα πολιτική ηγεσία:

Πρώτον, επιδοτούμενα μικρά φωτοβολταϊκά για όλες τις γεωτρήσεις αγροτών της χώρας.

Δεύτερον, σε ό,τι αφορά τον ΕΛΓΑ, να γίνεται διακανονισμός στην εφορία για τις εισφορές, ώστε να μη χάνονται οι αποζημιώσεις.

Τρίτον, μόνιμες θέσεις στις λαϊκές αγορές για τους παραγωγούς σε όλη τη χώρα.

Τέταρτον, να καθιερωθούν ενδεικτικές τιμές για τα φυτοφάρμακα και λιπάσματα.

Πέμπτον, να μειωθούν τα διόδια για τα αγροτικά ΙΧ φορτηγά μέχρι 3,5 τόνων.

Τέλος, να καταργηθεί άμεσα η υποβολή πινάκων προσωπικού για τους εργάτες γης.

 

Διαβάστε επίσης:

Πρώτη σελίδα:

Αλέξανδρος Κοντός – Πρόεδρος ΣΑΣΟΕΕ
Νικήτας Πρίντζος – Πρόεδρος ΑΣ Βόλου
Νίκος Κουτλιάμπας – Πρόεδρος ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού
Χρήστος Γιαννακάκης – Πρόεδρος Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Οργανώσεων Παραγωγών Hμαθίας
Τάκης Πεβερέτος– Πρόεδρος ΣΕΚ

 

Δεύτερη σελίδα:

 

Στέργιος Κύρτσιος – Πρόεδρος ΠΕΚ
 

Κώστας Τζέλλας – Γραμματέας ΕΟΑΣΚ
 

Σπύρος Μάμαλης – Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ
 

Νίκος Στουπής – Πρόεδρος «Αγροτική Καινοτομία ΑΕ»
 

Μανώλης Γιαννούλης – Πρόεδρος ΕΔΟΕ