Στην ανάγκη ενός πιο ευέλικτου νόμου περί συνεταιρισμών αναφέρθηκε από το βήμα του 2ου Αγροτικού Συνεδρίου της Ναυτεμπορικής ο πρόεδρος του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Η Πίνδος», Ανδρέας Δημητρίου.

«Πρέπει ο νόμος περί συνεταιρισμών να είναι πιο ευέλικτος. Γιατί ο νόμος περί ανωνύμων υπηρεσιών ισχύει εδώ και 90 χρόνια; Ούτε η δικτατορία δεν τον άλλαξε. Μπορούμε να το εξηγήσουμε;», αναρωτήθηκε ο κ. Δημητρίου. Και πρόσθεσε: «Ο συνεταιρισμός είναι αυτός που μπορεί να δώσει όλα τα εχέγγυα στην αγροτική παραγωγή όταν λειτουργεί κάτω από συγκεκριμένες αρχές και διαδικασίες».

Επιπλέον ο Ηπειρώτης συνεταιριστής – που πρόσφατα ανανέωσε την θητεία του στο τιμόνι του Α.Σ. – σημείωσε ότι: «Ο συνεταιριστικός χώρος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αγροτική παραγωγή. Τα αποτελέσματά του είναι τρανά. Υπήρχαν όμως και αδυναμίες». Κάποια από αυτά, σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, είχαν να κάνουν με το γεγονός ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια κάποιες ενώσεις δημιούργησαν πελατειακές σχέσεις με πολιτικά κόμματα. «Τα κόμματα ήθελαν να πάρουν την ψήφο και οι διοικήσεις των συνεταιρισμών υπέπεσαν σε αυτό το λάθος. Αυτό ήταν πάρα πολύ κακό για την αγροτική παραγωγή και έχουμε τρανά παραδείγματα τα οποία είναι σε όλους μας γνωστά. Από κει και πέρα όμως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τα… τσουβαλιάζουμε όλα και να τα ισοπεδώνουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στον δικό του συνεταιρισμό ο κ. Δημητρίου τόνισε ότι πρόκειται για ένα «συνεταιρισμό πρότυπο» και πρόσθεσε ότι καμία οργάνωση δεν θέλει νόμο που θα υποδεικνύει σε αυτές τι ποσοστό της παραγωγής των μελών της θα πρέπει να απορροφούν. Μάλιστα όπως τόνισε, χρέος των συνεταιρισμών είναι να απορροφούν το σύνολο της παραγωγής των μελών τους.

Τα βήματα για γίνεις μελισσοκόμος