ΡΕΠΟΡΤΑΖ GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Humofert Mugavero Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ανατολή» βιοδιεγέρτες Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Τυμπακίου ντομάτα

Η εφαρμογή βιοδιεγερτών αλλάζει τα δεδομένα στην καλλιέργεια ντομάτας

Η ιδέα για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος ξεκίνησε από τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μείωση της χρήσης λιπασμάτων. Η χρήση των συγκεκριμένων βιοδιεγερτών ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια. Αποτελούν ένα είδος νέων σκευασμάτων, τα οποία έχουν διαφορετικό τρόπο δράσης το καθένα και ουσιαστικά χρησιμοποιούνται σε καλλιέργειες –όχι μόνο ντομάτας– για να μπορέσουν να βοηθήσουν τα φυτά να κάνουν καλύτερη αξιοποίηση του νερού, των θρεπτικών στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους και, φυσικά, να αντιμετωπίσουν και κάποιες καταπονήσεις που μπορούν να προκύψουν κατά τη διάρκεια μιας καλλιεργητικής περιόδου. Ένα φυτό καταπονείται όταν, για παράδειγμα, υπάρχουν χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς δεν μπορεί να απορροφήσει τον φώσφορο που χρειάζεται από το έδαφος, ή όταν δεν έχει αρκετό νερό. Οι βιοδιεγέρτες βοηθούν στην ανάπτυξη ενός καλύτερου ριζικού συστήματος, οπότε γίνεται καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων και νερού από διαφορετικά στρώματα του εδάφους. Άλλα σκευάσματα βοηθούν στο να αυξηθεί το αντιοξειδωτικό δυναμικό των φυτών. Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι παρέμβασης, ανάλογα με το τι αντιμετωπίζει το φυτό κάθε φορά. Στο Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών έχουμε πολύ μεγάλη εμπειρία όσον αφορά το κομμάτι των θρεπτικών στοιχείων. Για να μπορέσει κάποιος να υπολογίσει τις ανάγκες σε αυτά, πρέπει να ξέρει τι απορρόφηση έχει κάνει το φυτό σε κάθε φάση της καλλιέργειας σε σχέση με τα θρεπτικά στοιχεία που του έχουμε δώσει. Αυτό είναι πολύ εύκολο στην υδροπονία, γιατί μπορούμε να δούμε την κατανάλωση νερού και θρεπτικών στοιχείων αντίστοιχα. Στο έδαφος, ξέρουμε πλέον με μελέτες τι θρεπτικές ανάγκες έχει το φυτό σε κάθε στάδιο ανάπτυξης, οπότε φροντίζουμε να καλύψουμε κάποια κενά που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας. Μπορούμε να πετύχουμε έως 30% εξοικονόμηση σε νερό και 40%-50% εξοικονόμηση σε λιπάσματα. Η επιχειρησιακή μας ομάδα αποτελείται από τέσσερις εταίρους. Το Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών, όπου είμαι επιστημονική υπεύθυνη, τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, η οποία έχει μεγάλη εμπειρία σε ευρωπαϊκά προγράμματα και κάνει τον συντονισμό, ενώ συμμετέχουν και δύο συνεταιρισμοί, ο Αγροτικός Οπωροκηπευτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Τυμπακίου και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ανατολή». Στόχος, λοιπόν, είναι να δοκιμάσουμε σε αυτούς τους συνεταιρισμούς κάποια σκευάσματα που μας έχουν παραχωρήσει η ελληνική εταιρεία Humofert και η ιταλική εταιρεία Mugavero. Ήδη έχουμε εντοπίσει τους παραγωγούς που θα δουλέψουν μαζί μας. Ο στόχος είναι να τους κατευθύνουμε ώστε να κάνουν σωστά την εφαρμογή, στην κατάλληλη δόση και κατά τη σωστή χρονική στιγμή. Στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου θα κάνουμε μια καταγραφή της παραγωγής για να δούμε αν όντως υπάρχουν οι διαφορές που αναφέραμε σε πραγματικές συνθήκες. Θα κάνουμε, επίσης, μετρήσεις για να δούμε την ποιότητα του καρπού και τη θρεπτική κατάσταση των φυτών, ώστε να εξηγήσουμε στους παραγωγούς για ποιον λόγο είχαμε τελικά αυτό το αποτέλεσμα. Η χρήση λιπασμάτων είναι εξαιρετικά επιβαρυντική για το περιβάλλον. Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες και όσον αφορά το νερό που χρειάζεται να έχουμε διαθέσιμο, το οποίο θα πρέπει να έχει την απαιτούμενη ποιότητα για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τέτοιες καλλιέργειες, χωρίς δηλαδή υψηλή συγκέντρωση αλάτων. Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τον παραγωγό, μέσω της χρήσης τέτοιων νέων σκευασμάτων, να κάνει καλύτερη διαχείριση του νερού και των θρεπτικών στοιχείων, ώστε να έχει υψηλότερες παραγωγές και λιγότερη κατανάλωση νερού και λιπασμάτων.

15/01/2024 13' 17"

Δ. Σταμενίτης – ΥφΑΑΤ: Ανοίγει σύντομα το σύστημα για την ενίσχυση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσιος Σταμενίτης, με αφορμή την ημερίδα «Παραγωγή υδροπονικών κηπευτικών: Διατροφική αξία και επιπτώσεις στο περιβάλλον», που πραγματοποιήθηκε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μίλησε στο YpaithrosTV για το πρόγραμμα “Ανάπτυξη Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών” που πρόκειται να ανοίξει σύντομα.

03/04/2025 20'' διάβασμα

Κ. Φιλιππακόπουλος – «Μαγικός Κήπος»: Λιγότερο νερό & καλύτερο παραγωγικό αποτέλεσμα μέσω υδροπονίας

Ο Γενικός Διευθυντής της θερμοκηπιακής μονάδας υδροπονικής παραγωγής λαχανικών και μυρωδικών “Μαγικός Κήπος”, Κωνσταντίνος Φιλιππακόπουλος, με αφορμή την ημερίδα «Παραγωγή υδροπονικών κηπευτικών: Διατροφική αξία και επιπτώσεις στο περιβάλλον», που πραγματοποιήθηκε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μίλησε στο YpaithrosTV, σχετικά με τη σημασία προβολής της υδροπονίας

03/04/2025 22'' διάβασμα