Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της συλλογής της ελιάς ποικιλίας Καλαμών, η σφοδρή χαλαζόπτωση κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά της στην περιοχή της Λοκρίδας, με τις ζημιές να εκτείνονται σε περίπου 10.000 στρέμματα. Σύμφωνα με τα πρόωρα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών, η φετινή χρονιά θα ήταν από πλευράς παραγωγής η μεγαλύτερη των τελευταίων δεκαετιών. Από τους πρώτους ελέγχους που ξεκίνησαν τα συνεργεία των εκτιμητών του ΕΛΓΑ, φάνηκε το μέγεθος της καταστροφής, που σε αρκετές περιπτώσεις αγγίζει το 100%.

«Η ισχυρή χαλαζόπτωση, που έπληξε πριν από λίγες μέρες την περιοχή των Λιβανάτων και της Αρκίτσας, άφησε πίσω της καταστροφή», τονίζει στην «ΥΧ» ο Δημήτρης Τσοχαντάρης, αντιδήμαρχος και παραγωγός ελιάς στον Δήμο Λοκρών. «Οι αναμενόμενες στρεμματικές αποδόσεις θα ξεπερνούσαν τα  1.500 κιλά και μπορούσαν να φτάσουν και τα 2.000. Τελικά, πάνω από 15.000 τόνοι ελιάς καταστράφηκαν ή υποβαθμίστηκαν, χωρίς να υπολογίσουμε το αρνητικό αποτέλεσμα της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου, λόγω της προσβολής των καρποφόρων βλαστών από το χαλάζι».

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα 6/11 , ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ, Αθανάσιος Ζαννιάς, θα επισκεφτεί τη Λοκρίδα, προκειμένου να δει από κοντά τις πληγείσες καλλιέργειες της περιοχής και θα μεταβεί στις Λιβανάτες για να συναντηθεί με τους αγρότες, προκειμένου να συζητήσουν την πορεία των εκτιμήσεων.

Τα βήματα για γίνεις μελισσοκόμος