Στους παράγοντες που εμποδίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας «Η ΕΝΩΣΗ» Θανάσης Τσιοτίνας, κατά την διάρκεια του 2ου Αγροτικού Συνεδρίου που διοργάνωσε η εφημερίδα «Ναυτεμπορική» την Τετάρτη 5/4, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Με δεδομένο ότι ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας καθώς συνεισφέρει 2,9% στο ΑΕΠ έναντι 1,2% κατά μέσο όρο στην Ευρώπη, και 14% στην απασχόληση έναντι 5% κατά μέσο όρο στην Ευρώπη. Με δεδομένο ότι παρόλα αυτά, ο αγροτικός τομέας στη χώρα μας δεν έχει καταφέρει να παρακολουθήσει τις παγκόσμιες εξελίξεις και τάσεις στον κλάδο. Δηλαδή, ενώ η παγκόσμια ζήτηση για αγροδιατροφικά προϊόντα αυξανόταν την τελευταία 25ετία με 9% ετησίως, η ελληνική αγροτική παραγωγή αυξήθηκε κατά λιγότερο από 1% ετησίως. Ως αποτέλεσμα, ο αγροτικός τομέας να εμφανίζει εμπορικό έλλειμα της τάξης των 1,2 δις (στοιχεία 2014) χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι καθαρές εισαγωγές πρώτων υλών όπως σπόροι, λιπάσματα, ζωοτροφές.

Ως κεντρικός ομιλητής του πρώτου πάνελ για τον Αγροδιατροφικό Τομέα, ο Θανάσης Τσιοτίνας μίλησε για όλους τους ανασταλτικούς παράγοντες, με την έλλειψη εθνικής στρατηγικής και το υψηλό κόστος παραγωγής να είναι, κατά την γνώμη του, στις πρώτες θέσεις του προβλήματος. Ο ίδιος αποκάλυψε την ψαλίδα τιμών σε φυτοφάρμακα και λιπάσματα ανάμεσα στις χώρες του Νότου, με την Ελλάδα να παρουσιάζει με διαφορά το μεγαλύτερο κόστος. «Δεν νομίζω ότι πρέπει να μιλάμε για ΚΑΠ. Δεν υπάρχει κοινή αγροτική πολιτική. Υπάρχει Ευρώπη πολλών ταχυτήτων και σε αυτόν τον τομέα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Τα βήματα για γίνεις μελισσοκόμος