Αποκαλύπτοντας τις «συζητήσεις» των μελισσών μέσα στις κυψέλες (vid)

Ενδείξεις και ευρήματα για την υγεία των μελισσών καθώς και για την κρίσιμη μείωση του πληθυσμού τους, δίνει ειδική πλατφόρμα με αισθητήρες και μικρόφωνα, που τοποθετείται μέσα στις κυψέλες και η οποία επιτρέπει στον ερευνητή να «ακούει» τις μέλισσες και τους τρόπους επικοινωνίας τους.

Την πλατφόρμα ανέπτυξε η Oldooz Pooyanfar, φοιτήτρια του πανεπιστημίου Simon Fraser της Βρετανικής Κολομβίας του Καναδά, η οποία καθημερινά μελετά και παρακολουθεί περισσότερες από 20.000 μέλισσες που στεγάζονται στις ειδικές κυψέλες.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία επιτρέπει στην Pooyanfar να αποτυπώνει τους ήχους και τις συμπεριφορές των μελισσών μέσα στις κυψέλες, συγκεντρώνοντας σημαντικά στοιχεία για την καθημερινότητα και τη δράση τους. Συγκεκριμένα, η φοιτήτρια ανέφερε στην ιστοσελίδα ScienceDaily πως «η βελτίωση της γνώσης σχετικά με τη δραστηριότητα των μελισσών είναι κρίσιμη, δεδομένης και της μείωσης κατά 30% του πληθυσμού τους την τελευταία δεκαετία στη Βόρεια Αμερική». Συμπλήρωσε, δε, πως η κατάρρευση των αποικιών δυστυχώς συνεχίζεται, και αυτή η κατάσταση επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον αγροτικό τομέα, καθώς δεν γίνεται σωστά η επικονίαση των καλλιεργειών».

Η συγκεκριμένη τεχνολογία καταγράφει και τη θερμοκρασία και την υγρασία της κάθε κυψέλης και μπορεί να δώσει πληροφορίες στον μελισσοκόμο για τυχόν απρόσμενες αλλαγές και ανωμαλίες στην ισορροπία του περιβάλλοντος, ώστε να ανταποκριθεί άμεσα.

Όπως δηλώνει η Oldooz Pooyanfar, «το έξυπνο σύστημα συλλογής πληροφοριών χρησιμοποιείται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς μπορεί να παρέχει πιο αξιόπιστες πληροφορίες», ενώ θεωρεί πως οι υπάρχουσες μέθοδοι παρακολούθησης «παρέχουν ελάχιστες και καθόλου λεπτομερείς πληροφορίες και αυτό λόγω του συνεχούς ανοίγματος των κυψελών και της παρέμβαση στη ζωή των μελισσών καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου».