Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τα αρδευτικά έργα του Ταυρωπού

✱ Προσωρινός ανάδοχος έως το τέλος του έτους
✱ Οι προτάσεις του προέδρου του ΤΟΕΒ για τον εκσυγχρονισμό των Οργανισμών

«Ο ΤΟΕΒ Ταυρωπού είναι ένας από τους πιο υγιείς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων της Ελλάδας. Και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στέκεται στο πλευρό του ενεργά. Έως το τέλος του έτους θα υπάρχει προσωρινός ανάδοχος για το έργο των 280 εκατ. ευρώ του φράγματος Ταυρωπού, το οποίο θα αρδεύσει περισσότερα από 115.000 στρέμματα, δίνοντας προοπτική ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα στην περιοχή της Καρδίτσας. Εντός του 2026 θα λειτουργεί ο Ταυρωπός, ένα από τα έξι μεγάλα έργα ΣΔΙΤ που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα μας». Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος επισκέφθηκε προ ημερών τα γραφεία του ΤΟΕΒ Ταυρωπού, στο πλαίσιο της τριήμερης περιοδείας του στη Θεσσαλία.

Ο κ. Αυγενάκης, μετά την επίσκεψή του στα γραφεία του ΤΟΕΒ, ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρός του, Θανάσης Μαρκινός, θα μετάσχει στην Επιτροπή του υπουργείου για τον εκσυγχρονισμό λειτουργίας των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, καθώς το πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία τους χρονολογείται από το 1958. «Η συζήτηση πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου. Θέλουμε να πάρουμε τις καλές πρακτικές που έχετε εφαρμόσει στον ΤΟΕΒ Ταυρωπού, ενόψει της δημιουργίας ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΤΟΕΒ σε όλη τη χώρα. Κάποιοι λειτουργούν, όπως λειτουργούν, άλλοι υπολειτουργούν, άλλοι έχουν γονατίσει από χρέη και κακοδιοίκηση και κάποιοι -ελάχιστοι- εξελίσσονται και αναπτύσσονται και είναι απολύτως νοικοκυρεμένοι στα οικονομικά τους», δήλωσε ο κ. Αυγενάκης.

Να σημειωθεί ότι με δικά του έξοδα ο Οργανισμός προχώρησε στην εκπόνηση μελέτης του έργου που εντάχθηκε από τα πρώτα σαν ΣΔΙΤ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι προτάσεις Μαρκινού

«Το όραμά μας για το μέλλον του δικτύου μας είναι η σύγχρονη προσέγγιση στην κατασκευή δικτύων, οι κλειστοί και υπόγειοι υπό πίεση αγωγοί που θα έχουν ως αποτέλεσμα τον μηδενισμό απωλειών νερού, τη χρήση σύγχρονων μεθόδων άρδευσης υψηλής αποδοτικότητας και μηδενικής ή χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, και τη δραματική μείωση του κόστους συντήρησης», δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ταυρωπού.

Ο κ. Μαρκινός αναφέρεται στις επενδύσεις του Οργανισμού που διοικεί, οι οποίες είναι ανταποδοτικές, όπως η προμήθεια και εγκατάσταση σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, όπως το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής δεδομένων άρδευσης «Καλλιρρόη», την ολοκλήρωση GIS του Οργανισμού και ενός συστήματος τηλεπισκόπησης για την αναγνώριση των καλλιεργειών και την εκτίμηση των αναγκών τους σε νερό.

Ένα από τα σημαντικά έργα διαχείρισης του ΤΟΕΒ είναι η παρακολούθηση της λειτουργίας του δικτύου με ηλεκτρονικά μέσα. Οι υδρονομείς, εφοδιασμένοι με κινητά τηλέφωνα, καταγράφουν άμεσα τα χωράφια που αρδεύονται με τις καλλιέργειές τους.

Τα στοιχεία μεταφέρονται άμεσα στα γραφεία του Οργανισμού (διαμέσου «σύννεφου»), οπότε υπάρχει πλήρης έλεγχος και διασταύρωση στοιχείων. Αυτό αποτρέπει οποιαδήποτε πελατειακή σχέση που μπορεί να αναπτυχθεί. Πρόκειται για επενδύσεις που μειώνουν το αρδευτικό κόστος και ταυτόχρονα εξασφαλίζουν μια βιωσιμότητα στον Οργανισμό, η οποία είναι απαραίτητη για να είναι συνεπείς οι αρδευτές στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Όσον αφορά το σοβαρό πρόβλημα των ΤΟΕΒ, που είναι η δυσκολία σύνδεσης των καλλιεργητών με τα χωράφια, καθώς ο Οργανισμός γνωρίζει τους ιδιοκτήτες, αλλά όχι αυτούς που τα καλλιεργούν (που πρέπει να πληρώσουν και τα τέλη), θα πρέπει να επιτρέπεται η χρήση των δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Καταλήγοντας, ο κ. Μαρκινός αναφέρθηκε στην καθοριστική σημασία που θα έχει για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα το έργο του Ταυρωπού. «Το πρόγραμμα “ΥΔΩΡ 2.0” αποτελεί ένα τεράστιο εγχείρημα του ΥΠΑΑΤ, στο οποίο εντάσσεται και το έργο του Ταυρωπού, και είναι μια πολιτική επιλογή της κυβέρνησης για την ορθότερη διαχείριση του νερού, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αρδευτικών δικτύων».