Αυτό το άρθρο είναι 104 μηνών

Φοροαπαλλαγές για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά εξετάζει το ΥΠΕΚΑ

Τη δυνατότητα φοροαπαλλαγών και μείωσης των τραπεζικών επιτοκίων για τους παραγωγούς ρεύματος από φωτοβολταϊκά θα διερευνήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το υπ. Οικονομικών και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.
15/12/2015
2' διάβασμα
foroapallages-gia-ta-agrotika-fotovoltaika-exetazei-to-ypeka-8553

Τη δέσμευση αυτή ανέλαβε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, που συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΠΟΣΠΗΕΦ).

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας έθεσαν τα προβλήματα του κλάδου, με αιχμή την Υπουργική Απόφαση για την υπηρεσία Διακοπτόμενου Φορτίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 του ν.4203/2013, αλλά και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Όπως είναι γνωστό, το κόστος της εν λόγω υπηρεσίας που εξασφαλίζει χαμηλότερο κόστος ενέργειας για τη βιομηχανία χρηματοδοτείται από εισφορά στην παραγωγή “πράσινης” ενέργειας. Οι παραγωγοί αναφέρθηκαν ακόμη στην αδυναμία τους να αποπληρώσουν τα δάνεια που έχουν λάβει από τις τράπεζες και στη δυσκολία τους να αποδώσουν τους φόρους έγκαιρα προς το Δημόσιο. Επεσήμαναν, ακόμη ότι υφίστανται έναν λανθασμένο προγραμματισμό των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε θετική και γόνιμη τη συνάντηση και δεσμεύτηκε ότι θα παρέμβει, ώστε να διερευνηθεί, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, η δυνατότητα να απαλλαγεί από τη φορολόγηση το τέλος της διακοψιμότητας. Επίσης, τόνισε ότι θα προσπαθήσει να καθοριστεί μία συνάντηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, προκειμένου να δρομολογηθεί μία λύση στην κατεύθυνση της μείωσης των υφιστάμενων υψηλών επιτοκίων που είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν οι παραγωγοί.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι αυτές οι δεσμεύσεις μας βάζουν σε τροχιά ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας 2,7οC. Παρόλα αυτά, τα κράτη, συνειδητοποιώντας την κρισιμότητα της κατάστασης, αποφάσισαν στο Παρίσι να θέσουν έναν ακόμα πιο φιλόδοξο στόχο για συγκράτηση της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τον 1,5 οC και μηδενισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο δεύτερο μισό του αιώνα. Ένας τέτοιος στόχος προφανώς σημαίνει δέσμευση των κρατών για δραστικότερες μειώσεις εκπομπών, μεγαλύτερο και ταχύτερο περιορισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων, και αποφασιστική στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές και την Εξοικονόμηση Ενέργειας».

Πηγή: ΑΠΕ

ΓΡΑΦΕΙ: