Η κρίση “χτύπησε” τα σύμβολα των γιορτών
Ανάμεσα στα δασικά συμπλέγματα του Ολύμπου και του Κισσάβου, στον Νομό Λάρισας και στη θέση «Γκουνταμάνι», σε μία έκταση περίπου 4.500 στρεμμάτων, αναδύεται ένας παράδεισος αυτοφυών αρκουδοπούρναρων (γκι). Πρόκειται για ένα φυτό άρρηκτα συνδεδεμένο με τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Ωστόσο, η αγορά των φυσικών χριστουγεννιάτικων ελάτων και γκι έχει πέσει σε τέλμα, καθώς, για πρώτη χρονιά φέτος, δεν παρουσιάστηκε ενδιαφέρον από κανέναν δασικό συνεταιρισμό του Νομού Λάρισας να ζητήσει άδεια κοπής και εμπορία τους από δημόσια δάση, αλλά ούτε και από συνεταιρισμούς όμορων περιοχών. Η οικονομική κρίση μπορεί να προκάλεσε αύξηση των κρουσμάτων της παράνομης υλοτομίας, αλλά αντίθετα «άφησε στο χώμα» τα φυσικά έλατα και τα γκι, λόγω έλλειψης ζήτησής τους από την αγορά.
Δυστυχώς, όμως, δεν απετράπη η παράνομη κοπή τους από δασικές περιοχές και η μετέπειτα πώλησή τους στις λαϊκές αγορές, κυρίως από πλανόδιους (αθίγγανους). Σύμφωνα με στοιχεία του Δασαρχείου Λάρισας, «πρόπερσι οι επαγγελματίες του κλάδου κατέληξαν να κόψουν σχεδόν το 1/3 του αριθμού των δενδρυλλίων ελάτης, από αυτόν που αιτήθηκαν, για έγκριση από το Δασαρχείο Λάρισας, αφού η αγοραστική κίνηση είχε φτάσει στο ναδίρ της. Πέρυσι, μάλιστα, στο πλαίσιο των προετοιμασιών τους για τη μεγάλη γιορτή, διστακτικά επανέλαβαν την κατάθεση των απαραίτητων αιτήσεων στο δασαρχείο, για κοπή φυσικών ελάτων, αλλά και πάλι δεν κόπηκαν όλα.
Φέτος, η τιμή πώλησης του φυσικού ελάτου μπορεί να μειώθηκε, αλλά συνεχίζει να αποτελεί είδος πολυτελείας, με αποτέλεσμα να είναι οικονομικά ασύμφορο για κάθε οικογένεια να αγοράζει κάθε χρόνο από ένα. Η μόνη αίτηση που εγκρίθηκε φέτος για κοπή ελάτων ήταν από ιδιωτική φυτεία στην Καλλιπεύκη, και συγκεκριμένα για 115 δενδρύλλια, ενώ αντίστοιχα έγκριση δόθηκε και από το Δασαρχείο Ελασσόνας για κοπή 500 δενδρυλλίων, επίσης, από ιδιωτική φυτεία. Τα εν λόγω δέντρα, στο εμπόριο, θα έχουν στον κορμό τους ειδική μολυβδοσφραγίδα, που θα πιστοποιεί τη νόμιμη κοπή τους. Οποιοδήποτε άλλο δέντρο ελάτης που δεν φέρει τη σφραγίδα του δασαρχείου, στο κάτω μέρος του κορμού του, μαρτυρά ότι έχει υλοτομηθεί παράνομα.