Ενιαίο μέτωπο Περιφέρειας-εκπροσώπων των ΤΟΕΒ Θεσσαλίας

Θεσσαλικό όχι στο αυξημένο κόστος περιβαλλοντικού τέλους

Ενιαίο μέτωπο Περιφέρειας-εκπροσώπων των ΤΟΕΒ Θεσσαλίας

«Δεν επιζητούμε την κατάργηση του περιβαλλοντικού τέλους, αλλά την εξομοίωση του κόστους στη Θεσσαλία με τις άλλες περιοχές. Πρόκειται για μια κατάφωρη αδικία, μας κάνει μη ανταγωνίσιμους, δεν θα γίνουμε εισπράκτορες του κράτους».

Σε αυτή την κοινή διαπίστωση προχώρησαν η περιφερειακή αρχή και εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ και του ΓΟΕΒ Θεσσαλίας, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου στη Λάρισα.

Αποφασίστηκε να συγκροτηθεί μια επιτροπή, η οποία και θα συντάξει και θα αποστείλει υπόμνημα προς όλους τους αρμόδιους φορείς (υπουργείο Περιβάλλοντος, Αποκεντρωμένη, βουλευτές κλπ), στο οποίο θα εκφράζεται η θεσσαλική αντίθεση στην επιβολή του περιβαλλοντικού τέλους για την άρδευση που γίνεται μέσω των επιφανειακών δικτύων και του αυξημένου κόστους που προκύπτει για τους αγρότες του θεσσαλικού κάμπου. Στη χθεσινή σύσκεψη απουσίαζε εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης, αν και εκλήθη, όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός, προκειμένου να εξηγήσει στον αγροτικό κόσμο πως προκύπτει αυτή η αδικαιολόγητη επιβάρυνση του περιβαλλοντικού κόστους.

Από την πλευρά τους οι διοικητικοί των ΤΟΕΒ του κάμπου άφησαν να εννοηθεί ότι δεν προτίθεται να γίνουν εισπράκτορες του κράτους, όταν μετά βίας αγωνίζονται να εισπράξουν το ανταποδοτικό τέλος από τα μέλη τους κι αν χρειαστεί θα προβούν σε ομαδικές παραιτήσεις. Επίσης αποφασίστηκε να ξεκινήσουν από τώρα οι διαδικασίες ενημέρωσης του αγροτικού κόσμου για το τέλος χρήσης νερού από πομόνες, που θα επιβληθεί το 2021, ώστε να προληφθούν περαιτέρω δυσάρεστες εκπλήξεις για την τσέπη του αρδευτή.

Κ. Αγοραστός

Ως κόλαφο» χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός την απόφαση για το περιβαλλοντικό τέλος άρδευσης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας που υπέγραψε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, κατόπιν  εντολής του Υπουργείου Περιβάλλοντος, και υπερδιπλασιάζει το κόστος άρδευσης των παραγωγών της θεσσαλικής γης.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας σημείωσε «οι αγρότες της Θεσσαλίας θα κληθούν να πληρώσουν για 100 στρέμματα 1.200 ευρώ, ενώ οι συνάδερφοί τους σε άλλες περιοχές της Ελλάδος θα πληρώνουν στα 100 στρέμματα 1 ευρώ. Αυτή τη στιγμή οι αγρότες της Θεσσαλίας πληρώνουν στους ΤΟΕΒ 11 ευρώ/στρέμμα για να έχουν το δικαίωμα του ποτίσματος και θα κληθούν τώρα να επιβαρυνθούν με άλλα 12 ευρώ/στρέμμα, λόγω του περιβαλλοντικού τέλους. Υπερδιπλασιάζουν το κόστος παραγωγής την ώρα που πρέπει να υλοποιηθούν πολιτικές μείωσης του κόστους παραγωγής, προκειμένου οι αγρότες μας να είναι ανταγωνιστικοί».

Ο κ. Αγοραστός ζήτησε από τους αρμόδιους φορείς της κυβέρνησης να πρυτανεύσει η λογική, η σύνεση και υπευθυνότητα, προκειμένου να υπάρξει ίση μεταχείριση για τους αγρότες της Θεσσαλίας καθώς υποστήριξε ότι «δεν μπορείς να τιμωρείς μια Περιφέρεια ως ελλειμματική, την ώρα που τα αρμόδια υπουργεία έχουν ολιγωρήσει στην υλοποίηση συγκεκριμένων έργων που θα δώσουν λύσεις στο ζήτημα.

Αν είχαν προχωρήσει τα μεγάλα έργα που έχει στην αρμοδιότητά του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αν είχε προχωρήσει το έργο της μεταφοράς νερού από τον Αχελώο (έχει πάρει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου), το πρόβλημα της ελλειμματικότητας θα αντιμετωπιζόταν σε μεγάλο βαθμό. Έρχεται σήμερα η κυβέρνηση και τιμωρεί τους αγρότες με κίνδυνο πολλοί άνθρωποι της παραγωγής να χάσουν τη δουλειά τους, λόγω της υψηλής αύξησης του κόστους παραγωγής. Με αυτή την απόφαση οδηγούμαστε στην εξαθλίωση των αγροτών και τη μείωση του εθνικού πλούτου που παράγουν».

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας χαρακτήρισε ως τραγικότητα της ιστορίας των στιγμών τα όσα διαδραματίζονται, υπογραμμίζοντας ότι «η απόφαση εκδόθηκε την ώρα που οι αγρότες αποχώρησαν από τα μπλόκα, ενώ ανάμεσα στα αιτήματα που κατέθεσαν προς την κυβέρνηση ήταν η μείωση του κόστους παραγωγής. Έρχεται κατόπιν εορτής η κυβέρνηση και αυξάνει το κόστος παραγωγής».

«Είναι πρωτοφανές αυτό που έκανε η Αποκεντρωμένη Περιφέρεια.  Η αύξηση του κόστους παραγωγής μέσω του περιβαλλοντικού τέλους που επιβάλλεται μας κάνει μη ανταγωνιστικούς σε σχέση με συναδέλφους μας άλλων περιοχών της χώρας μας. Δεν ζητάμε κατάργηση του περιβαλλοντικού τέλους αλλά ίση μεταχείριση με τις άλλες περιοχές τόνισε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Φαρσάλων Τάσος Δραχμάνης..