Δύο ευρωπαϊκά προγράμματα που αλλάζουν το ενεργειακό τοπίο της Δυτικής Μακεδονίας

viomaza-ipoleimata
Με στόχο την ορθή διαχείριση των αγροτικών αποβλήτων για την ανάπτυξη και την αναζωογόνηση των αγροτικών περιοχών και απώτερο σκοπό την προετοιμασία για την κατασκευή και τη λειτουργία των δύο μεγάλων μονάδων παραγωγής θερμικής ενέργειας με βιομάζα, ισχύος 25MW (Megawatt) και προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ στην ευρύτερη περιοχή του Αμυνταίου, το έργο aGROWchain συνεισφέρει σε έναν νέο τρόπο θέρμανσης με ανταποδοτικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη για την τοπική κοινωνία.

Το έργο υλοποιείται μέσω του INTERREG – IPA «Ελλάδα – FYROM 2014-2020» και, σύμφωνα με τον διευθυντή του Cluster Βιοενέργειας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, Ιωάννη Φάλλα, έρχεται να ενισχύσει έναν μικρό ενεργειακό λέβητα που έχει εγκατασταθεί στο Λέχοβο της Φλώρινας που τροφοδοτείται με πέλλετ και θα μπορεί να καίει στο εξής διάφορα αγροτικά και δασικά παραπροϊόντα.

Όπως αναφέρει, ο λέβητας δίνει θερμική ενέργεια σε δύο κτήρια σχολείων στο Λέχοβο και είναι η μικρότερη τηλεθέρμανση που υπάρχει. Στη FYROM, σκοπός είναι η εγκατάσταση λέβητα για τη θέρμανση ενός παιδικού σταθμού που θα τροφοδοτείται από ξεραμένες καλαμιές.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου, Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, που είναι επικεφαλής εταίρος του έργου, σημειώνει πως, «μέσω του προγράμματος, στόχος είναι να διαπιστωθεί πώς μπορούν να συλλεχθούν και να αξιοποιηθούν αγροτικά υπολείμματα βιομάζας, όπως από κλαδέματα ροδάκινων και αμπελιών ή υπολείμματα καλαμποκιού, ή τοπικά αστικά των δήμων, ούτως ώστε να συνεισφέρουν, κατά έναν βαθμό, στο ισοζύγιο του καυσίμου και στην τροφοδοσία του συστήματος που κατασκευάζεται».

Ωστόσο, το έργο έχει και ακόμη έναν στόχο, «την καλλιέργεια της κατάλληλης κουλτούρας και συνείδησης από πλευράς τοπικής κοινωνίας, αγροτών και επιχειρήσεων για τη συλλογή των αποβλήτων», όπως υπογραμμίζει ο κ. Φάλλας, ενώ ο κ. Κυριακόπουλος επισημαίνει πως εάν καταφέρουν να συγκεντρώσουν 1.000-2.000 τόνους υπολειμμάτων, τα επόμενα χρόνια, θα δώσουν προστιθέμενη αξία στην τοπική κοινωνία και στους αγρότες.

Το δεύτερο έργο, το «SecureChain», που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες, προωθεί την ανανεώσιμη ενέργεια και σκοπός ήταν η προώθηση βιώσιμων αλυσίδων βιοενέργειας στις αγροτικές περιοχές, οι οποίες πληρούν υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα και είναι οικονομικά βιώσιμες για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Στη Δυτική Μακεδονία, συμμετείχαν τρεις επιχειρήσεις και μέσα από το κουπόνι καινοτομίας που έλαβαν ανέπτυξαν ή βελτίωσαν τις αλυσίδες τροφοδοσίας βιομάζας.