Τριήμερο συζητήσεων για τη μεταφορά της γνώσης στο χωράφι

Έναρξη του 3ου Συνεδρίου Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων και Χωρικής Ανάλυσης στη Γεωργία και στο Περιβάλλον

3ο Συνέδριο Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων και Χωρικής Ανάλυσης στη Γεωργία και στο Περιβάλλον

Τις εργασίες του ξεκίνησε σήμερα Τετάρτη (11/12) το 3ο Συνέδριο Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων και Χωρικής Ανάλυσης στη Γεωργία και στο Περιβάλλον που θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 13/12.

Το Συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Ελληνική Εταιρεία Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφορικής, ενώ εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας αποτελούν χορηγοί του συνεδρίου, έχοντας την ευκαιρία να προβάλλουν στο κοινό την τεχνολογίας τους. Η «Ύπαιθρος Χώρα» και το ypaithros.gr συμμετέχουν στο συνέδριο ως χορηγοί επικοινωνίας.

Τη στήριξή τους στη νέα ψηφιακή εποχή, με την παρουσία τους στο Συνέδριο, απέδειξαν φορείς όπως ο ΟΠΕΚΕΠΕ, το ΓΕΩΤΕΕ αλλά και το ΥπΑΑΤ.

Βασικός στόχος της πραγματοποίησης του συνεδρίου, όπως καταγράφηκε από τις εναρκτήριες ομιλίες, είναι να συνδεθεί η γνώση και η καινοτομία με την πρωτογενή παραγωγή καθώς η ψηφιακή γεωργία αποτελεί το παρόν και το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα.

Ο καθηγητής του ΓΠΑ, Διονύσης Καλύβας και υπεύθυνος της διοργάνωσης τόνισε ότι «η διείσδυση των νέων τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα είναι δύσκολη διαδικασία, ωστόσο οι νέες τεχνολογίες είναι σε θέση να αναμορφώσουν τη γεωργία και να την κάνουν περισσότερο παραγωγική». Ο Τάσος Λαμπρόπουλος αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφορικής, ανέφερε ότι σκοπός της εταιρείας είναι να προωθήσει την τεχνολογία, την επιστήμη και τις τεχνολογικές εφαρμογές.

Με τη σειρά ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπύρος Κίντζιος, ανέφερε ότι το μέλλον του αγροτικού τομέα είναι η ψηφιακή γεωργία με τις επενδύσεις να κατευθύνονται στην αγροτική βιοτεχνολογία και τα συστήματα ψηφιακής γεωργίας.

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου Δημήτρης Σταθάκης, κατέγραψε τους στόχους της υπηρεσίας που θέτουν σε εφαρμογή τα γεωγραφικά πληροφορικά συστήματα.

Στη στήριξη του και τη θετική του στάση απέναντι στο ψηφιακό μέλλον του αγροτικού τομέα παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γρηγόρης Βάρρας. Ο ίδιος τόνισε ότι ως νέα διοίκηση είναι ανοιχτή σε πρωτόκολλα συνεργασίας με φορείς και πανεπιστήμια που θα συμβάλλουν στη δημιουργία νέων εργαλείων.

Τη στήριξή του σε διαδικασίες και πρακτικές που έχουν ως στόχο να διασυνδέσουν την επιστήμη με το χωράφι εξέφρασε και ο Γενικός Γραμματέας του ΓΕΩΤΕΕ, Μενέλαος Γαρδικιώτης.

Τον κύκλο των εναρκτήριων ομιλιών έκλεισε ο Γενικός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος, διευκρινίζοντας ότι η χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα είναι σημείο πολιτικής του Υπουργείου. Επίσης, τόνισε ότι η πρόσβαση σε δεδομένα έγκυρα και ακριβή μπορούν να βοηθήσουν να κατανοήσουμε τις διεργασίες στον αγροτικό τομέα.