«5χίλιαρο»: Κλάδους και δικαιούχους επιλέγει το ΥΠΑΑΤ – κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις με την Κομισιόν

Στη χορήγηση κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης με βάση τον κλάδο παραγωγικής δραστηριότητας προσανατολίζεται το ΥΠΑΑΤ για την αξιοποίηση του έκτακτου ευρωπαϊκού μέτρου στήριξης λόγω κορωνοϊού. Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο θα στηριχθεί στα αδιάθετα κονδύλια του ΠΑΑ, θα έχει προσωρινή και έκτακτη ισχύ και αφορά την εφάπαξ οικονομική στήριξη έως το ποσό των 5.000 ευρώ ανά παραγωγό και έως το ποσό των 50.000 ευρώ ανά μικρομεσαία επιχείρηση του αγροδιατροφικού τομέα, που έχουν αποκλειστικά υποστεί τις συνέπειες της κρίσης από την πανδημία.

Στον διάλογο που έχει ανοίξει εδώ και ημέρες με την Κομισιόν, η ελληνική πλευρά σχεδιάζει να είναι έτοιμη, όταν σε περίπου έναν μήνα εγκριθεί η τροποποίηση του κοινοτικού Κανονισμού για την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου, ώστε να το «τρέξει» γρήγορα μέσα στο καλοκαίρι.

Το βέλτιστο σενάριο για την Ελλάδα, σύμφωνα με πηγές από την Πλατεία Βάθη, είναι να δοθεί η δυνατότητα επιλογής συγκεκριμένων κλάδων του αγροδιατροφικού τομέα που επλήγησαν από την κρίση της πανδημίας, στα οποία θα μοιραστεί η πίτα των 60 εκατ. ευρώ που εκτιμά το ΥΠΑΑΤ ότι θα διατεθεί για τον σκοπό αυτόν. Όπως μαθαίνουμε, η πολιτική ηγεσία θέλει να αποφύγει έναν πιο σύνθετο τρόπο υπολογισμού, όπως για παράδειγμα με βάση τα στρέμματα ή τα κιλά, και να υιοθετήσει μία πιο «ξεκάθαρη» μέθοδο, που δεν θα προσκρούσει σε χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό ποσό θα κατανεμηθεί σε συγκεκριμένους κλάδους που έχουν υποστεί ζημιές εξαιτίας της κρίσης, ώστε ο τελικός δικαιούχος παραγωγός -του κάθε επιλέξιμου κλάδου δηλαδή- να λάβει εφάπαξ την ενίσχυσή του, όπως αυτή θα καθοριστεί συγκεκριμένα.

Προς το παρόν, το υπουργείο κρατά κλειστά τα χαρτιά του σχετικά με τους παραγωγικούς κλάδους, όπου θα κατευθυνθούν τα κονδύλια. Απαιτείται, άλλωστε, μία τεκμηριωμένη ανάλυση της ζημιάς που έχει καταγραφεί ανά κλάδο. Αυτό σημαίνει ότι αφού καταλήξει στους επιλεγμένους κλάδους, στη συνέχεια θα καθοριστεί και το ύψος της κατ’ αποκοπή ενίσχυσης ανά δικαιούχο. Στόχος είναι στην παρούσα φάση η Κομισιόν να αποδεχτεί το σκεπτικό της ελληνικής πλευράς, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα και οι τεχνικές προετοιμασίες, σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Εθνική συμμετοχή

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά εμμένει στο διπλό αίτημά της: Πρώτον, να αυξηθεί το ποσοστό αξιοποίησης των αδιάθετων πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης από το 1% στο 2% και, δεύτερον, το έκτακτο μέτρο να είναι χρηματοδοτούμενο 100% από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τον τρόπο αυτόν, το ΥΠΑΑΤ επιθυμεί να διπλασιάσει τους πόρους που προορίζονται για την έκτακτη ενίσχυση, χωρίς να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

Ο λόγος είναι ότι κάθε κράτος-μέλος θα πρέπει να συνεισφέρει με εθνική χρηματοδότηση στο μέτρο, χωρίς ωστόσο –όπως μαθαίνουμε– να έχει κλείσει προς το παρόν το ποσοστό συμμετοχής του. Στο τραπέζι έχει πέσει το «75% κοινοτική και 25% εθνική συμμετοχή», αλλά οι πιέσεις από τις πληγείσες από τον κορωνοϊό Ισπανία και Ιταλία είναι ισχυρές, προκειμένου η εθνική συμμετοχή να περιοριστεί στο 20% (και άρα 80% από την ΕΕ).

Μάλιστα, τα υπουργεία Γεωργίας της Ιταλίας και της Ισπανίας επιθυμούν αύξηση του ποσοστού αξιοποίησης του ΠΑΑ τους στο 5%, αίτημα για το οποίο δεν συμφωνούν όλα τα κράτη-μέλη. Εξάλλου, η αποδοχή του μέτρου πριν από λίγες εβδομάδες από το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας έγινε κατόπιν και αρνητικών τοποθετήσεων, αν και στο τέλος υπερίσχυσε η κοινή γραμμή της αλληλεγγύης.