«7χίλιαρο»: Καραμπόλες στη λίστα των προϊόντων που θα ενταχθούν στο μέτρο

✱ «Δεν έχει αποκλειστεί ακόμα το ελαιόλαδο», λέει το ΥΠΑΑΤ ✱ Πιέζουν τώρα αμπελουργοί και οινοποιοί ✱ Παράθυρο για το μέλι και το σταφύλι ✱ Ποια προϊόντα μένουν «εκτός»

Ανοιχτή παραμένει ακόμα η λίστα των προϊόντων που τελικά θα ενταχθούν στην ενιαία προκήρυξη, την οποία πρόκειται να ενεργοποιήσει το ΥΠΑΑΤ, στο πλαίσιο του έκτακτου μέτρου στήριξης αγροτών και μεταποιητικών μονάδων που επλήγησαν από την κρίση του κορωνοϊού. Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η «ΥΧ», η ηγεσία του υπουργείου δεν έχει αποκλείσει το ελαιόλαδο, ενώ εξετάζει σοβαρά και το μέλι, όπως προέκυψε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου. Την ίδια ώρα, ισχυρές πιέσεις έχει αρχίσει να δέχεται από αμπελουργούς και οινοποιούς, προκειμένου να ενταχθούν κι εκείνοι στο μέτρο.

Στη σύσκεψη, παρουσία όλης της πολιτικής ηγεσίας, εξετάστηκαν και συζητήθηκαν με βάση τα στοιχεία, η πορεία όλων των προϊόντων, η δυναμική τους στις αγορές, η εξαγωγική τους δραστηριότητα και τα αποθέματα ανά περιοχή.

Παράλληλα, όμως, πληροφορούμαστε, παρακολουθούνται οι κινήσεις επιχειρήσεων, που σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται να πιέζουν προς τα κάτω την τιμή παραγωγού σε κάποια προϊόντα, εκμεταλλευόμενοι αφενός την επικείμενη προκήρυξη του μέτρου αφετέρου τα υπόλοιπα έκτακτα μέτρα στήριξης. Από το ΥΠΑΑΤ κατέστη σαφές, για παράδειγμα, ότι για προϊόντα όπως ο ηλίανθος δεν γίνεται καν συζήτηση για ένταξή του στη λίστα του λεγόμενου «7χίλιαρου».

Εκτατικές καλλιέργειες

Τα σιτηρά δεν εμφανίζουν στοιχεία επιπτώσεων από την πανδημία, ενώ το καλαμπόκι έχει ξεκινήσει καλά. Όσο για το βαμβάκι, εκτός από το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η παραγωγή έχει εξελιχθεί ομαλά και σε πολλές περιοχές μιλούν για υψηλή ποιότητα, ο χρόνος που απομένει για την προκήρυξη του μέτρου είναι τόσο περιορισμένος, που καθιστά σχεδόν αδύνατο να ληφθεί έστω υπόψη – ακόμη και αν όλα ανατραπούν την τελευταία στιγμή. Τότε, ενδεχομένως να ακολουθηθεί η άλλη οδός, από τα εθνικά κονδύλια.

Ελαιοκομία – μέλι

Εν τω μεταξύ, έχοντας εξετάσει την κατάσταση στην επιτραπέζια ελιά, το ΥΠΑΑΤ αποφάσισε να την εξαιρέσει από τη λίστα του «7χίλιαρου» και να ακολουθηθεί ο άλλος δρόμος, δηλαδή οι αποζημιώσεις να δοθούν ως άμεση επιχορήγηση μέσω κρατικής οικονομικής ενίσχυσης (πακέτο από το υπουργείο Οικονομικών). Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κρίθηκε πως με τον τρόπο αυτόν η οικονομική στήριξη θα χορηγηθεί στον τομέα της επιτραπέζιας ελιάς πιο στοχευμένα, καθώς, με βάση τα επίσημα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους στην Πλατεία Βάθη, το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στην Καλαμών, και όχι σε άλλες ποικιλίες της επιτραπέζιας.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου, ο προϋπολογισμός για το μέτρο του «7χίλιαρου» αναμένεται να υπερβεί τα 110 εκατ. ευρώ, από τα αδιάθετα κονδύλια του ΠΑΑ 2014-2020 και εθνική συμμετοχή. Με δεδομένο ότι από τη λίστα εξαιρείται, τελικά, η επιτραπέζια ελιά, το ποσό που θα διατεθεί μπορεί να αξιοποιηθεί για τη στήριξη και άλλων προϊόντων. Ανώτατη πηγή του ΥΠΑΑΤ ανέφερε στην «ΥΧ» ότι «δεν έχει αποκλειστεί το ελαιόλαδο», ενώ εξετάζεται η ένταξη των μελισσοκόμων στο μέτρο.

Για το ελαιόλαδο μίλησε στη Βουλή στις 16/9 ο υπουργός, Μ. Βορίδης, ο οποίος παραδέχτηκε ότι αποτελεί σημείο μίας ευρύτερης συζήτησης που θα ανοίξει το επόμενο χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο μίας συνολικής στρατηγικής που καταρτίζει το υπουργείο σε σχέση με την προώθηση του προϊόντος. Σημείωσε, ωστόσο, ότι τις τελευταίες εβδομάδες διαπιστώνεται μία βελτίωση της τιμής του, γεγονός που αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει η τιμή του ελαιολάδου από εδώ και πέρα. Ο ίδιος, πάντως, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι το υπουργείο δεν κάνει επιδοματική πολιτική, αλλά ασκεί στοχευμένη πολιτική αναπλήρωσης της απώλειας εισοδήματος των παραγωγών που έχουν υποστεί τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όσον αφορά το μέλι, ειδικά την περίοδο του μεγάλου lockdown, καταγράφηκαν σημαντικές απώλειες, λόγω της μειωμένης ζήτησης, και των δυσκολιών που αντιμετώπισαν σε πολλές περιπτώσεις κατά τις μετακινήσεις τους μελισσοκόμοι.

Οπωροκηπευτικά

Όπως πρώτη είχε αποκαλύψει η «ΥΧ», τα προϊόντα που πρόκειται να λάβουν ενίσχυση είναι η ανοιξιάτικη πατάτα και το καρπούζι. Την είδηση επιβεβαίωσε ο ίδιος ο υπουργός, ο οποίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, τόνισε πως έχει διαπιστωθεί διαταραχή στα δύο παραπάνω προϊόντα και επεσήμανε ότι έχει γίνει ήδη ο σχετικός υπολογισμός για τα ποσά με τα οποία πρόκειται να ενισχυθούν οι παραγωγοί, τοποθετώντας χρονικά τις σχετικές ανακοινώσεις το αργότερο έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν σκέψεις ένταξης προϊόντων μικρότερης οικονομικής βαρύτητας, όπως τα πεπόνια και τα σύκα κάποιων περιοχών.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν και τα υπόλοιπα φρούτα. Για τα ροδάκινα, η εκτίμηση είναι ότι δεν επηρεάστηκαν από την κρίση του κορωνοϊού, διακινήθηκαν κανονικά, πλην περιπτώσεων, όπως στην Κοζάνη που η παραγωγή επλήγη από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Όσον αφορά τα μήλα, οι εκτιμήσεις και εδώ είναι θετικές με την έναρξη της σοδειάς, με εξαίρεση τη Ζαγορά που επλήγη και εκείνη από τα καιρικά φαινόμενα. Και σε αυτή την περίπτωση, κρίνεται πως το προϊόν δεν έχει επηρεαστεί από τον κορωνοϊό.

Νέες πιέσεις

Σε εξέλιξη είναι και το επιτραπέζιο σταφύλι, το οποίο παρακολουθείται. Η μειωμένη κατανάλωση κάποιων ποικιλιών και το μεγάλο ειδικό βάρος που διαδραματίζει το εν λόγω προϊόν σε πολλές περιοχές της χώρας το καθιστά ως ένα από τα υποψήφια επιλέξιμα προϊόντα της λίστας για το «7χίλιαρο».

Όσο για το οινοποιήσιμο, θέση του υπουργείου ήταν, τουλάχιστον μέχρι πρότινος, να επαναληφθεί η απόσταξη κρίσης και την επόμενη χρονιά, με τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν. Το θέμα, όμως, φαίνεται πως δεν έχει κλείσει, ειδικά μετά την παρέμβαση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), που ζητά την ένταξη των αμπελουργών και των επιχειρήσεων του κλάδου στο «7χίλιαρο» και στο «50χίλιαρο» αντίστοιχα.

Λαϊκές αγορές

Στο πλαίσιο αυτό, και με δεδομένη την αύξηση των κρουσμάτων σε Αττική, Πέλλα και Ημαθία, το υπουργείο εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένο για τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών. Ήδη, ελήφθησαν νέα πιο αυστηρά μέτρα, αλλά, σύμφωνα με την ανώτατη πηγή του υπουργείου, καθώς όλα είναι ρευστά, γίνεται μία προετοιμασία σε περίπτωση ενός δεύτερου lockdown για τη στήριξη των παραγωγών στις λαϊκές αγορές.

Η προετοιμασία αφορά τη διαχείριση των κονδυλίων που έχει στη διάθεσή του προς το παρόν το υπουργείο. Βέβαια, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση της «ΥΧ» κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, είναι σε διαρκή συνεννόηση με τον υπουργό και, όπως είπε, «αν χρειαστεί να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό και υπάρχουν παραπάνω ανάγκες, θα το κάνουμε».

Κτηνοτροφία

Στα μέτρα στήριξης του κτηνοτροφικού κλάδου, «ενεργοποιήθηκε» η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στήριξης από τους αιγοπροβατοτρόφους, έως τις 8 Οκτωβρίου. Σε ό,τι αφορά τις τιμές του γάλακτος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αναμένονται αυξημένες κατά 10%, γεγονός που έχει αρχίσει να συμπαρασέρνει και την τιμή των ζωοτροφών. Για τους λόγους αυτούς, δεν θεωρείται πιθανή νέα παρέμβαση υπέρ της αιγοπροβοτοτραφίας.

Στους υπόλοιπους τομείς, η χοιροτροφία και η πτηνοτροφία προορίζονται, όπως έχει αποκαλύψει εδώ και καιρό η «ΥΧ», στην ενιαία προκήρυξη του «7χίλιαρου». Ειδικά την αρχική περίοδο του lockdown για τον τομέα της πτηνοτροφίας κατεγράφη μείωση της κατανάλωσης και καθίζηση των τιμών.

Στενά χρονικά περιθώρια

Ο χρόνος, πάντως, δεν είναι με το μέρος του ΥΠΑΑΤ. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον τροποποιημένο Κανονισμό της Ένωσης, οι αιτήσεις στήριξης στο πλαίσιο της προκήρυξης πρέπει να έχουν εγκριθεί το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά πρέπει εγκαίρως να ετοιμάσει την πρότασή της για νέα τροποποίηση του ΠΑΑ 2014-2020, που θα αφορά μεταφορά πόρων στο νέο έκτακτο μέτρο, να τη στείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή μέχρι την Πέμπτη 17/9 δεν την είχαν λάβει), προκειμένου να εγκριθεί, για να τρέξουν στη συνέχεια το θεσμικό πλαίσιο και η πρόσκληση.

Τα παραπάνω απαιτούν μία συγκεκριμένη διαδικασία, που σε πολλά της στάδια απαιτεί και υπομονή λόγω των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων. Πάντως, στην Πλατεία Βάθη το κλίμα είναι αισιόδοξο ως προς την έγκριση της τροποποιητικής πρότασης από την Επιτροπή και ότι όλα θα προχωρήσουν εγκαίρως.

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020