Αμπέλι: Προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του βοτρύτη

Με τις μέρες να πλησιάζουν για την έναρξη του βλαστικού σταδίου του γυαλίσματος του αμπελιού στις πρώιμες περιοχές, το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ιωαννίνων κρούει τον «κώδωνα» του κινδύνου στους αγρότες για τις σοβαρές ζημιές που προκαλεί ο βοτρύτης.
Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι ο μύκητας προκαλεί σοβαρές ζημιές, όπως σήψη των ώριμων σταφυλιών. Για αυτόν τον λόγο, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, κυρίως σε σημεία όπου ο κίνδυνος είναι μεγάλος, όπως σε υγρές και δροσερές περιοχές και όταν υπάρχουν ράγες τραυματισμένες από διάφορα αίτια, όπως ωίδιο κ.ά.
Σε υγρές και δροσερές περιοχές με ιστορικό προσβολών από βοτρύτη, συνιστάται η διενέργεια μίας επέμβασης με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο στην έναρξη της ωρίμανσης και μίας δεύτερης, 3-4 εβδομάδες πριν από τον τρύγο
Οδηγίες
Για την προληπτική αντιμετώπιση της ασθένειας συνιστάται η εφαρμογή μίας σειράς καλλιεργητικών και άλλων μέτρων, όπως η σωστή διαχείριση της κόμης των δέντρων για τη μείωση της υγρασίας και την αποτελεσματική κάλυψη των βοτρύων με ψεκαστικό υγρό, αποφυγή υπερβολικής άρδευσης, αποτελεσματική προστασία των βοτρύων από το ωίδιο στα προηγούμενα στάδια ανάπτυξης και ορθολογική χρήση ορμονικών σκευασμάτων σε πυκνόραγες ποικιλίες.
Σε υγρές και δροσερές περιοχές με ιστορικό προσβολών από βοτρύτη, συνιστάται η διενέργεια μίας επέμβασης με κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο στην έναρξη της ωρίμανσης και μίας δεύτερης, 3-4 εβδομάδες πριν από τον τρύγο. Οι ψεκασμοί στο στάδιο αυτό συνιστάται να γίνονται με χαλκούχα σκευάσματα, διότι προκαλείται σκλήρυνση της επιδερμίδας των ραγών και, συνεπώς, αύξηση της αντοχής τους στον βοτρύτη.