Αδελφοί Γκαντζώρα: Τεχνική κατάρτιση και γνώση της αγοράς τα κλειδιά της επιτυχίας στη βοοτροφία

Τα αδέλφια Νίκος και Γιώργος Γκαντζώρας στη βοοτροφική τους μονάδα στο Αργυροπούλι Τυρνάβου.

Ο 22χρονος Νίκος Γκαντζώρας και ο 20χρονος αδελφός του, Γιώργος, ξυπνούν από νωρίς το πρωί και κατευθύνονται στη βοοτροφική μονάδα της οικογένειας, στο Αργυροπούλι Τυρνάβου, προκειμένου να ταΐσουν και να φροντίσουν τα ζώα τους. Τις περισσότερες φορές, η δύση του ηλίου τους βρίσκει στη φάρμα, τακτοποιώντας όλες τις καθημερινές λειτουργικές εκκρεμότητες.

Η μονάδα αποτελεί το δεύτερο σπίτι τους. Τα περίπου 80 μοσχάρια πάχυνσης και τις 130 αγελάδες ελευθέρας βοσκής τα θεωρούν μέλη μιας μεγάλης οικογένειας.

Μέντορας και πολύτιμος συνεργάτης τους είναι ο πατέρας τους, Γιάννης, ο οποίος δεν χρειάστηκε να προσπαθήσει πολύ για να τους μπολιάσει το μικρόβιο του κτηνοτρόφου.

«Από μικρός θυμάμαι να ταΐζω και να περιποιούμαι τα ζώα, ενώ ιδιαίτερες συγκινήσεις έχω από τα λιβάδια του Βερμίου (από την πλευρά της Πτολεμαΐδας), όπου ξεκαλοκαίριαζα, βόσκοντας τα ζώα», δηλώνει στην «ΥΧ» ο Νίκος Γκαντζώρας. Όπως εξηγεί, «ήταν μία συνειδητή επιλογή. Γνώριζα τις δυσκολίες του επαγγέλματος, αλλά δεν μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να κάνει κάποια άλλη δουλειά».

Ο Νίκος σπούδασε ζωική παραγωγή στο ΕΠΑΛ Τυρνάβου, ενώ όποτε του δίνεται η ευκαιρία ενημερώνεται και επιμορφώνεται για κάθε σύγχρονη καλλιεργητική πρακτική και ζητήματα που αφορούν τον εκσυγχρονισμό της βοοτροφικής του μονάδας.

Στην παρούσα φάση, τα δύο αδέρφια δεν σκοπεύουν να ασχοληθούν με το συνεταιριστικό κίνημα, όπως έπραξε ο πατέρας τους, Γιάννης, ο οποίος διετέλεσε εκ των βασικών ιδρυτών και πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κρέατος Ελευθέρας Βοσκής (σήμερα είναι αντιπρόεδρος), καθώς οι απαιτήσεις της βοοτροφικής τους μονάδας είναι αρκετές. «Δεν το αποκλείω για τη συνέχεια, αλλά τώρα προέχει η επέκταση της επιχείρησής μας», τονίζει ο Νίκος.

«Εμείς οι νέοι κτηνοτρόφοι πρέπει, εκτός από καλοί παραγωγοί, να είμαστε και καλοί λογιστές και πωλητές, άριστοι γνώστες της αγοράς, αλλά και… μαχητές, ώστε κάθε φορά που αδικούμαστε ή προκύπτουν δυσκολίες, να αγωνιζόμαστε για την επίλυσή τους. Κι όλα αυτά, μπορείς να τα επιδιώξεις μέσω της συνεταιριστικής ή συνδικαλιστικής δράσης και σε καμία περίπτωση από τον καναπέ ή το καφενείο. Γι’ αυτό και είμαστε μέλη του συνεταιρισμού. Για τη διοίκηση, όταν ωριμάσουν οι συνθήκες και αποκτήσουμε την απαραίτητη εμπειρία, γιατί όχι;», δηλώνει χαμογελαστός.

Ο βοοτρόφος, αν και εντάχθηκε στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών, δηλώνει ότι περιμένει με αγωνία την έναρξη του νέου προγράμματος των Σχεδίων Βελτίωσης, για να μπορέσει να εκσυγχρονίσει τον εξοπλισμό και να επεκτείνει κτηριακά την οικογενειακή μονάδα.

Βοήθεια από την πολιτεία

Με την ευκαιρία, ζητά από την πολιτεία μέσω της «ΥΧ» να βοηθήσει με περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία και αναπτυξιακά προγράμματα τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τη ζωική παραγωγή.

«Αρκετοί συνομήλικοί μου εμφανίζονται προβληματισμένοι από την αύξηση του κόστους παραγωγής, τα ανησυχητικά μηνύματα της αγοράς, από τις ζωοτροφές που βρίσκονται στα ύψη. Μπορεί η τιμή του μοσχαριού πρόσφατα να “τσίμπησε” στην αγορά, όμως σε καμία περίπτωση το μικρό κέρδος που απολαμβάνουμε εμείς δεν μπορεί να ισοσταθμίσει τα αυξημένα έξοδα που έχουμε από την αλματώδη αύξηση του κόστους παραγωγής και την ενεργειακή κρίση», επισημαίνει.

Και προσθέτει: «Η έλλειψη ρευστότητας είναι μια ανοιχτή πληγή για τους παραγωγούς, την οποία εκμεταλλεύονται οι έμποροι. Το ίδιο συμβαίνει και με το διαχρονικό πρόβλημα της αξιοποίησης βοσκότοπων, από όσους διαθέτουν ζώα και όχι απλά δικαιώματα, το οποίο πρέπει να λυθεί οριστικά και δίκαια».