Αφρικανική Πανώλη Χοίρων: Δεν υπάρχει κρούσμα εντός συνόρων

✱ Σε «κόκκινο συναγερμό» η Ελλάδα για την αποτροπή εισόδου της ζωονόσου
✱ Εθνική Ομάδα Ειδικών για τον συντονισμό των φορέων από το ΥΠΑΑΤ

Στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του άρθρου της ΥΑ, με τίτλο «Σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της ΑΠΧ», το ΥΠΑΑΤ προχώρησε στη συγκρότηση Εθνικής Ομάδας Ειδικών. Η ομάδα στελεχώνεται από πανεπιστημιακούς, ανώτατα και ανώτερα στελέχη των αρμόδιων Διευθύνσεων, καθώς και κτηνιάτρους και επιδημιολόγους του ΥΠΑΑΤ, για να επιτευχθεί το «μεγάλο στοίχημα» του συντονισμού της όλης διαδικασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, όπως Περιφερειών, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, Δήμων, Κτηνιατρικών και Δασικών Υπηρεσιών και Κυνηγετικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων. Παράλληλα, ορίζεται ο τρόπος λειτουργίας της σε περίπτωση εμφάνισης της ζωονόσου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ενώ η ομάδα βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ασθένειας.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα

«Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δηλώνουν ανώτατα στελέχη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, «για την αποτροπή εισόδου της ζωονόσου στη χώρα», διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα εντός των συνόρων. Έχοντας στήσει τα τοπικά κέντρα της νόσου, ξεκινά η δίωξη των αγριόχοιρων στο πεδίο, καθώς και των οικόσιτων, ενώ για την καλύτερη θωράκιση της χώρας στα βόρεια χερσαία σύνορα ορίζεται μία ζώνη αυξημένου ελέγχου και εφαρμογής ειδικών μέτρων πλάτους 20 χλμ. κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων.

Φ. Αραμπατζή: Ταυτοποίηση των κρεάτων για βελτίωση της ιχνηλασιμότητας

Επικουρικά, ως προς την καλύτερη θωράκιση απέναντι και στη ζωονόσο, αναμένεται να λειτουργήσει και η «ταυτοποίηση των κρεάτων από τον στάβλο έως το πιάτο του καταναλωτή», που ανακοίνωσε η υφυπουργός ΑΑΤ, Φωτεινή Αραμπατζή, κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησε με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Σφαγείων, της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών.

Η ταυτοποίηση αυτή θα πραγματοποιηθεί μέσω της ενοποίησης των βάσεων δεδομένων για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων, αξιοποιώντας το πρόγραμμα στήριξης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.