Αγγούρι – Κολοκύθι: Η καλή χρονιά πιέζει την τιμή – Με αμείωτους ρυθμούς οι νέες φυτεύσεις

Με καλές για τις καλλιέργειες συνθήκες και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα από εχθρούς και ασθένειες εξελίσσεται η παραγωγή αγγουριού και κολοκυθιού στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Την ίδια στιγμή, η συγκομιδή για τις φυτεύσεις που πραγματοποιήθηκαν τους προηγούμενους μήνες συνεχίζεται, ενώ εξακολουθούν και οι νέες φυτεύσεις με αμείωτους ρυθμούς.

Μπορεί οι καλές αποδόσεις να κατευθύνουν μία θετική χρονιά για τα δύο κηπευτικά, φέρνοντας πλήθος προϊόντων στα σημεία πώλησης, ωστόσο αυτό που χαρακτηρίζει την περίοδο είναι οι χαμηλές τιμές για τους παραγωγούς. Περιορισμένη ζήτηση, λόγω και της μείωσης του αριθμού των τουριστών φέτος, και πληθώρα ποσοτήτων αυτή την περίοδο είναι κάποιες από τις εξηγήσεις που δίνουν παραγωγοί και παράγοντες της αγοράς.

Εύβοια

Γυρίζουν την πλάτη στο κολοκύθι

Για υπερπροσφορά έκανε λόγο ο Μιχάλης Κούτρας, φυτωριούχος από τη Χαλκίδα, αφού και τα δύο προϊόντα είναι από τη φύση τους παραγωγικά και ευνοήθηκαν φέτος σε αρκετές περιοχές από τις καιρικές συνθήκες, χωρίς όμως να βρίσκουν το επιθυμητό αντίκρισμα στην κατανάλωση. Οι τιμές χονδρικής για τα κολοκύθια κυμαίνονται στα 30-50 λεπτά/κιλό, ενώ στις λαϊκές ξεκινούν από τα 80 λεπτά/κιλό, για να καταλήξουν το μεσημέρι, σύμφωνα με τον ίδιο, να τα δίνουν με την τσάντα. «Κόβουμε, όμως άλλα πωλούνται κι άλλα τα πετάμε», ανέφερε ο παραγωγός κολοκυθιού και έμπορος Αντώνης Βουρδάνος από τα Ψαχνά, σχολιάζοντας ότι με περιορισμένη ζήτηση «οι τιμές του κολοκυθιού στα 30 λεπτά για τη χονδρική κι απούλητα δεν βγάζουν ούτε τα μεροκάματα για τους παραγωγούς», αποτρέποντάς τους από το να προτιμήσουν και του χρόνου αυτή την καλλιέργεια.

Σε ό,τι αφορά τις φυτεύσεις που ξεκινούν από τις 10 Αυγούστου κι έπειτα, ενδεικτικά ο Μ. Κούτρας ανέφερε ότι οι παραγγελίες που δέχεται αυτή την περίοδο στο φυτώριό του «είναι λες και είναι άνοιξη», δείχνοντας αμείωτη ροή ως προς την προτίμηση των προϊόντων αυτών.

Δομοκός

Μαζεύουν από τις φυτεύσεις Μαΐου-Ιουνίου

Χωρίς έξαρση ιώσεων και με το καλοκαίρι μέχρι στιγμής να ευνοεί σχετικά τα κηπευτικά, ξεκινούν να συγκομίζουν οι παραγωγοί από τις φυτεύσεις Μαΐου-Ιουνίου στο Δομοκό και στα δύο προϊόντα. Στην περιοχή οι καλλιέργειες αυτές είναι συμπληρωματικές μαζί με άλλα κηπευτικά για να υπάρχει ποικιλία στα λεγόμενα τσαρδάκια, εξηγεί ο γεωπόνος Δημήτρης Τσαρτσάλης, χαρακτηρίζοντας μέτρια προς καλή την εικόνα της παραγωγής.

Κρήτη

Η καλοκαιρινή ζήτηση ρυθμίζει τις τιμές

Από τις φυτεύσεις του Ιουλίου μαζεύουν οι παραγωγοί θερμοκηπιακού αγγουριού στο Τυμπάκι, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και οι νέες έως τα μέσα του Σεπτέμβρη. «Το καλοκαίρι δεν βάζουμε πολλές καλλιέργειες, διότι είναι περίοδος που κάνουμε απολυμάνσεις για να ξεκουραστεί το χωράφι, ωστόσο εκείνοι που επιλέγουν χειμωνιάτικες καλλιέργειες έχουν το χρονικό περιθώριο για να βάλουν αγγούρια αυτή την εποχή», σχολίασε ο πρόεδρος του Αγροτοβιομηχανικού Συνεταιρισμού, Ευάγγελος Τσιμπραγάκης. «Το αγγούρι του θερμοκηπίου της περιοχής πήγε πολύ καλά καλύπτοντας την έλλειψη των τουριστικών περιοχών» εξήγησε ο ίδιος, αναφέροντας ότι ειδικότερα την εβδομάδα 18-25 Ιουλίου απόλαυσε τιμές που έφταναν και τα 2 ευρώ το κιλό για τον παραγωγό. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, η τιμή διορθώθηκε στο 1 ευρώ, ενώ αυτήν τη στιγμή πωλείται στη χονδρική για 30-40 λεπτά το κιλό, με τα Κνωσσού να κινούνται στα 40-45 λεπτά/κιλό. «Το καλοκαίρι οι τιμές δεν έχουν σταθερότητα και δεν μπορείς να πεις ότι αυτήν τη στιγμή είναι συρρικνωμένες, διότι αλλάζει ανάλογα με τη ζήτηση που υπάρχει από τις τουριστικές περιοχές και βεβαίως είναι και συγκυριακό πόσες παραγωγές μαζεύονται εκείνη τη στιγμή», σχολίασε.

Μαραθώνας

Ανορεκτική ζήτηση για τη μεγάλη προσφορά της εποχής

Σε αρκετά μεγάλες ποσότητες κινούνται και οι συγκομιδές για τους παραγωγούς του Μαραθώνα, αφού η καλλιέργεια τόσο στο θερμοκηπιακό αγγούρι, τύπου Κνωσσού, όσο και στο υπαίθριο κολοκύθι, εξελίχθηκε ομαλά, με τις αποδόσεις να κυμαίνονται για την κάθε φύτευση στους 13-16 τόνους/στρέμμα για το αγγούρι και στους 4-5 τόνους/στρέμμα για το υπαίθριο κολοκύθι. Οι παραγωγοί αυτή την περίοδο κόβουν από τις φυτεύσεις που έγιναν τέλος Μαΐου, ενώ κανονικά συνεχίζεται και η ροή των νέων φυτεύσεων, σύμφωνα με τον Νίκο Μπουκουβάλα, φυτωριούχο της περιοχής.

«Υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα, ενώ η ζήτηση δεν δείχνει και πολλή όρεξη», σχολίασε ο ίδιος, αναφέροντας ότι αυτό αντικατοπτρίζεται στην τιμή για τους παραγωγούς της περιοχής, αφού το κολοκύθι φεύγει στη χονδρική με 40-50 λεπτά το κιλό και το αγγούρι Κνωσσού στα 80 λεπτά αντίστοιχα.

Τριφυλία

Καλές αποδόσεις και σταθερότητα στις φυτεύσεις

Τα 900-1.000 στρέμματα εκτιμάται ότι θα καταλάβει η δεύτερη θερμοκηπιακή καλλιέργεια αγγουριού στην Τριφυλία, έχοντας ολοκληρώσει περίπου 1.000 στρέμματα κατά την πρώτη καλλιέργεια τον Ιούνιο. «Υπάρχει μία σταθερότητα στις φυτεύσεις αγγουριού τα τελευταία χρόνια, αφού μαζί με την ντομάτα καταλαμβάνουν το 70%-75% των καλλιεργούμενων εκτάσεων της περιοχής», σχολίασε ο Αντώνης Παρασκευόπουλος, προϊστάμενος της ΔΑΟΚ. Η παραγωγή εξελίχθηκε καλά με τη μέση απόδοση να ξεπερνά στην πρώτη καλλιέργεια τους 25 τόνους/στρέμμα και τη δεύτερη να προσεγγίζει τους 18-20 τόνους, σύμφωνα με τον ίδιο.

Περίπου 500 στρέμματα καταλαμβάνει το θερμοκηπιακό αγγούρι στην περιοχή των Φιλιατρών, με τους παραγωγούς να κόβουν αυτή την εποχή από τις φυτεύσεις του Ιουνίου. «Σε αυτήν τη δεύτερη φύτευση η παραγωγή είναι δεδομένη, δεν είχαμε σκαμπανεβάσματα λόγω καιρού», σχολίασε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού, Γιώργος Αλεξανδρόπουλος. Επεσήμανε, ωστόσο, τα σκαμπανεβάσματα στην τιμή όσο μπαίνουν κι άλλες περιοχές στην παραγωγή, αφού από τα 55 λεπτά/ζευγάρι που ήταν προ ολίγων ημερών, η τιμή έπεσε στα 45 λεπτά στη χονδρική, όπου δίνουν ποσότητες ως ομάδα παραγωγών.

Περιηγηθείτε στη νέα σελίδα του ypaithros.gr που αφορά την παραγωγική αλυσίδα και ενημερωθείτε άμεσα για o,τι νέο προκύπτει.