Αγγούρι: Οι θερμοκρασίες οψιμίζουν την παραγωγή

Μετά τις 25 Ιανουαρίου αναμένονται οι πρώτες κοπές αγγουριών από την περιοχή της Τριφυλίας και, παράλληλα, συνεχίζεται η προετοιμασία σποράς για φυτά, τα οποία θα μπουν στο έδαφος αρχές Μαρτίου σε κεντρικές περιοχές, όπως είναι η Στερεά Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις ως προς τον αριθμό των στρεμμάτων, λόγω του γεγονότος ότι ένα μεγάλο ποσοστό καλλιεργείται σε θερμοκήπια θερμαινόμενα ή ψυχρού τύπου και ορισμένα υπαίθρια, με χαμηλή κάλυψη πλαστικού, ώστε να ξεπεράσουν τους παγετούς της άνοιξης.

Οι τελευταίες χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στη Νότια Ελλάδα επηρέασαν την ανάπτυξη των φυτών, με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να θέσουν σε λειτουργία θερμαντικές μονάδες, ώστε να προστατεύσουν τα φυτά τους από το ψύχος.

Ο Γιάννης Λυγγουνός, παραγωγός αγγουριού από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας και μέλος της Ομάδας Παραγωγών «Τριφυλία», η οποία αριθμεί 21 μέλη με 250 στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών, κάνοντας μια μικρή αποτίμηση από τη μέχρι τώρα εξέλιξη της παραγωγής, εκτιμά ότι η καλλιέργεια εξελίσσεται ομαλά χωρίς σημαντικά προβλήματα.

«Αν εξαιρέσουμε τις χαμηλές θερμοκρασίες το τελευταίο διάστημα, που θέσαμε σε λειτουργία τις θερμαντικές μονάδες, δεν αντιμετωπίζουμε άλλα σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη των φυτών. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, οι πρώτες κοπές θα ξεκινήσουν προς τα τέλη Ιανουαρίου από φυτεύσεις που κάναμε στις αρχές Δεκεμβρίου».

Ο κ. Λυγγουνός έθεσε το ζήτημα των τιμών σε συνάρτηση με το κόστος των εισροών, υπογραμμίζοντας ότι «την περσινή περίοδο, ξεκινήσαμε με 1,20 ευρώ το κιλό και καταλήξαμε στα 12 λεπτά. Ο μέσος όρος της τιμής που πουλήσαμε το προϊόν μας ήταν περίπου στα 30 λεπτά το κιλό. Αν υπολογίσουμε μία μέση παραγωγή περίπου στους 12 με 13 τόνους, βγάζουμε τα αντίστοιχα συμπεράσματα».

Μεγαλύτερο βάρος στις εξαγωγές

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα νέα δεδομένα, ζητήσαμε από τον κ. Λυγγουνό να μας εξηγήσει ο ίδιος πώς μπορεί να ξεπεραστούν τα προβλήματα και, παράλληλα, να ανοιχτούν νέες αγορές του εξωτερικού, ώστε τα προϊόντα να πάρουν προστιθέμενη αξία.

«Σίγουρα, η κατάσταση αυτή είναι δεδομένη και εμείς ως ομάδα παραγωγών προσπαθούμε να μετριάσουμε το κόστος παραγωγής. Βέβαια, το μεγαλύτερο βάρος πρέπει να δοθεί στην εξαγωγή του προϊόντος, ώστε να πάρουμε μέρος από την προστιθέμενη αξία. Αυτό δεν είναι θέμα μόνο δικό μας, αλλά αφορά και την πολιτεία στο σύνολό της, που μέσα από μια έξυπνη εξωτερική εμπορική πολιτική θα πρέπει να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε και εμείς να βρούμε νέες αγορές. Τις ομάδες παραγωγών που μας ζήτησαν τις κάναμε, καιρός είναι να μπούμε σε μια άλλη τροχιά με μεγαλύτερη δυναμική», κατέληξε ο ίδιος.

Από τον καιρό θα εξαρτηθούν οι υπαίθριες όψιμες φυτεύσεις

Στις όψιμες φυτεύσεις και, κυρίως, στον Μάρτιο στρέφονται οι παραγωγοί αγγουριού από την Κεντρική Ελλάδα, εκτιμώντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες όπως αυτές θα εξελιχθούν το επόμενο διάστημα.

Ο Παναγιώτης Ντούνας, από το Βασιλικό Χαλκίδας, εκτιμά ότι οι πρώτες φυτεύσεις θα γίνουν στις 10 Μαρτίου από σπορές που θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου, μέσα σε tοll χαμηλής κάλυψης.

Επίσης, και o Ιωάννης Μαυροειδής από τις Κεχριές Κορινθίας αναφέρεται στις καιρικές συνθήκες, οι οποίες θα επηρεάσουν και τις νέες φυτεύσεις, εστιάζει όμως στο μεγάλο θέμα της έλλειψης νερού.

«Το αγγούρι θέλει διπλάσια ποσότητα από την ντομάτα και θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας, αυτό είναι σήμερα το ζητούμενο για τη δική μας παραγωγή», καταλήγει ο κ. Μαυροειδής.