Αγωνία στον κάμπο για τη λειψυδρία και τα αποθέματα νερού

Ο σχεδιασμός για τη διαχείριση υδάτων

Eντονη ανησυχία επικρατεί στους Θεσσαλούς αγρότες από την εικόνα των μειωμένων αποθεμάτων νερού στα ποτάμια που αντικρίζουν. Όλοι προβλέπουν ένα δύσκολο καλοκαίρι για την άρδευση, καθώς οι βροχές που σημειώθηκαν προ ημερών δεν ήταν οι αναμενόμενες. Η στάθμη των υδάτων στη λίμνη Πλαστήρα και, κατά συνέπεια, στον Πηνειό ποταμό παραμένει χαμηλή και απαιτούνται ακόμη πολλές βροχές για την εξισορρόπηση του συστήματος και τον εμπλουτισμό των λιμνοδεξαμενών.

Μεγάλη είναι η αγωνία κυρίως στις τάξεις των παραγωγών σίτου και κριθαριού, καθώς, λόγω του άνυδρου και ήπιου χειμώνα, τα φυτά έχουν μεγαλώσει, η λίπανση έχει ξεκινήσει και το νερό είναι απαραίτητο. Η ανομβρία καθιστά επιτακτική την ανάγκη σωστής διαχείρισης των λιγοστών υδάτων, ώστε και η παραμικρή σταγόνα νερού να μην πάει χαμένη.

Το υδάτινο πρόβλημα του θεσσαλικού κάμπου βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας τις τελευταίες μέρες, μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, o oποίος δεν είπε κουβέντα για τον Αχελώο, αλλά επέμεινε στην κατασκευή μικρών και μεσαίων έργων και φραγμάτων.

Ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης υδάτων

Από την πλευρά της, η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει συντάξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης υδάτων, το οποίο προβλέπει τη σωστή διαχείριση των επιφανειακών νερών, τη σωστή συντήρηση των κλειστών αγωγών και τον εκσυγχρονισμό των μηχανημάτων μέσω inverter, με στόχο την εξοικονόμηση νερού, ενέργειας και κόστους.

Προ ημερών, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστός, συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υδάτων, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, και συμφωνήθηκε η ένταξη 17 μεγάλων αρδευτικών έργων της Θεσσαλίας, συνολικού προϋπολογισμού 28,1 εκατ. ευρώ στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Έργα που ανεβάζουν σε 65 συνολικά τα χρηματοδοτούμενα αρδευτικά έργα στη Θεσσαλία.

Στα παραπάνω, αν προστεθούν και τα διεκδικούμενα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας μεγάλα φράγματα Μεσοχώρας, Μουζακίου, Τιτάνου, Νεοχωρίτη Πύλης, Αγιονερίου Μπελμά, Δελερίων, Αχλαδοχωρίου, Ναρθάκι-Δίλοφο, Υπέρεια-Ορφανά, ΤΟΕΒ Ταυρωπού, υπόγεια δίκτυα στα Τρίκαλα, επέκταση δικτύων Σμοκόβου, τότε ο στόχος να μη χαθεί ούτε σταγόνα νερού στον κάμπο θεωρείται εφικτός.