Πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη την Javascript για να δείτε αυτό τον ιστότοπο
Αρχική Αγορά Απαντήσεις σε θέματα Φορολογίας των αγροτών

Φορολογία αγροτών

"Κάθε εβδοµάδα, απαντάμε στις ερωτήσεις σας σχετικά µε θέματα που αφορούν το φορολογικό και ασφαλιστικό των αγροτών (Φορολογικές δηλώσεις κ.α)."

-Πληρώνω εργάτες με εργόσημο ΟΓΑ. Πρέπει να στείλω βεβαίωση αποδοχών ή να κάνω παρακράτηση φόρου μισθωτων υπηρεσιών (ΦΜΥ);

Ο αγρότης, για τα εργόσημα που εκδίδει μέσω τραπέζης για τους εργαζόμενους στα κτήματά του, δεν είναι υπόχρεος ούτε σε βεβαίωση αποδοχών, αλλά ούτε σε υποβολή και παρακράτηση φόρου μισθωτών υπηρεσιών. Τη βεβαίωση αποδοχών τη λαμβάνουμε από τον ανταποκριτή του ΟΓΑ. Επίσης, ο μισθός από εργόσημα μπαίνει στον κωδικό 343 του Ε1.

 

-Τι δικαιολογητικά χρειάζονται για ένταξη στο ειδικό καθεστώς;

Τα δικαιολογητικά, σύμφωνα με το άρθρο 3 της παραγράφου 8β, είναι μόνο το Μ0. Οι εν λόγω αγρότες δεν υποχρεούνται σε έναρξη εργασιών, οπότε ούτε σε διακοπή. Μόνο απένταξη κάνουν, συμπληρώνοντας πάλι το Μ0. Και φυσικά, για τα έτη που ζητάνε απένταξη, να μην έχουν λάβει επιστροφή κατ’ αποκοπή ΦΠΑ 6%.

 

-Έκανα έναρξη σε νέο ΚΑΔ οικοτεχνικής μονάδας. Θεωρείται υποκατάστημα; Θα πληρώνω διπλό τέλος επιτηδεύματος;

Οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις της περίπτωσης Δ της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του Νόμου 3874/2010, συμπεριλαμβανόμενης και την οικοτεχνικής μονάδας, δεν θεωρούνται υποκαταστήματα, οπότε δεν αναλογεί τέλος επιτηδεύματος. Όπως με τέλος επιτηδεύματος δεν επιβαρύνονται ούτε οι αγρότες ειδικού καθεστώτος, καθώς δεν θεωρούνται επιτηδευματίες (ΠΟΛ 1167/2011), οι αγρότες κανονικού πριν την πενταετία από την πρώτη έναρξη, οι αγρότες που υπολείπονται τρία έτη για τη συμπλήρωση της συνταξιοδότησης και όσοι κατοικούν σε χωριά κάτω των 500 κατοίκων ή σε νησιά κάτω των 3.100, εκτός τουριστικών προορισμών.

-Αγόρασα ένα αγροτεμάχιο. Ποια είναι η φορολογική του αντιμετώπιση;

Αρχικώς, το εν λόγω αγροτεμάχιο συμπεριλαμβάνεται στο μητρώο παγίων. Βέβαια, η αξία κτήσης δεν υπόκειται σε απόσβεση, οπότε φορολογικά δεν μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Όμως, ο ΦΠΑ, που πληρώθηκε π.χ. για την αμοιβή του συμβολαιογράφου, εκπίπτει κανονικά από τα έξοδα και φυσικά θα συμπεριληφθεί στις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών.

 

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ