Αυτό το άρθρο είναι 19 μηνών

Αγροβολταϊκά: Ακόμα ένα σημαντικό βήμα για τη «made in Greece» νανοτεχνολογία 3ης γενιάς

04/02/2023
3' διάβασμα
agrovoltaika-akoma-ena-simantiko-vima-gia-ti-made-in-greece-nanotechnologia-3is-genias-284516

Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην Αθήνα με θέμα δύο σημαντικές επενδύσεις που ξεκινούν άμεσα στη χώρα μας, με αντικείμενο την έρευνα και την παραγωγή υλικών νανοτεχνολογίας, των επονομαζόμενων «οργανικών φωτοβολταϊκών».

Τα οργανικά φωτοβολταϊκά κατασκευάζονται στη Θεσσαλονίκη από την εταιρεία Organic Electronic Technologies (ΟΕΤ). Πρόκειται για ένα εύκαμπτο και ελαφρύ υλικό, που ενσωματώνεται στην επιφάνεια ενός θερμοκηπίου. «Πρόκειται για μια πρωτότυπη, καινοτόμο τεχνολογία. Στόχος είναι η μείωση του κόστους παραγωγής τους, ώστε να παραχθούν και να εφαρμοστούν μαζικά στον πρωτογενή τομέα μέσα στα επόμενα χρόνια σε Ελλάδα και εξωτερικό» εξήγησε στην «ΥΧ» ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών (HOPE-A), Δρ. Αστέριος Χατζηπαραδείσης.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο όλο εγχείρημα κατέχει το εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον καθηγητή Δρ. Στέργιο Λογοθετίδη.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, ανακοινώθηκαν από τον κ. Λογοθετίδη δύο σημαντικά έργα. Το πρώτο είναι το «Flex2Energy», προϋπολογισμού 21,2 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση εξ ολοκλήρου από το «Horizon Europe» και συντονιστή την OET. Το έργο συγκεντρώνει άλλους 14 βιομηχανικούς και ερευνητικούς φορείς της Ευρώπης, έξι από την Ελλάδα (ΟΕΤ, ΑΛΟΥΜΙΛ, LTFN, ΑΠΘ, HOPE-A, DEPIA, Κυριακίδης), τρεις από τη Γαλλία (Pole-Fibres, Incore, IPC) έναν από τη Γερμανία (Coatema), έναν από την Ισπανία (Mondragon), και έναν από την Ουγγαρία (SEMILAB), τη Λιθουανία (WOP), την Ιταλία (Stellantis Fiat) και τη Ρουμανία (Alba Julia) αντίστοιχα.

Στο πλαίσιο του έργου, θα κατασκευαστεί στη Θεσσαλονίκη μονάδα παραγωγής ενσωματωμένων ημιδιάφανων φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς, η οποία υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025. To έργo θα διαρκέσει 48 μήνες και προς τη λήξη του θα δοκιμαστούν και θα αξιολογηθούν τα ολοκληρωμένα φωτοβολταϊκά σε κτήρια, θερμοκήπια (agrivoltaics) και σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Το δεύτερο έργο, που θα λειτουργεί υποστηρικτικά ως προς το πρώτο, αλλά και με δραστηριότητα πέραν της υποστήριξης του Flex2Energy, είναι ένα Διεθνές Κέντρο Αριστείας Οργανικών Ηλεκτρονικών και Νανοτεχνολογίας. Το «COPE-Nano», όπως θα ονομάζεται, είναι ένα ευρωπαϊκό έργο που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του «Horizon Europe».

Έχει ως στόχο την εξέλιξη του διεθνούς αναγνωρισμένου Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN σε ένα αυτόνομο και βιώσιμο Κέντρο Αριστείας, το οποίο θα ηγηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα της βασικής, εφαρμοσμένης και βιομηχανικής έρευνας στους ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς των Οργανικών Ηλεκτρονικών και της Νανοτεχνολογίας. Ο συνολικός του προϋπολογισμός ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ (15 εκατ. ευρώ από την ΕΕ και 15 εκατ. ευρώ από συμπληρωματική χρηματοδότηση της Ελλάδας).