Αγροτικά Φωτοβολταϊκά: Θύελλα αντιδράσεων από αγρότες και ιδιώτες με ΑΠΕ για τα μέτρα του ΥΠΕΝ

Ξεσηκωμό έχουν προκαλέσει οι εξαγγελίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τα μέτρα εξυγίανσης του Ειδικού Λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ), που ανακοινώθηκαν εν μέσω καραντίνας (13/11) και αναμένονται σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί έως το τέλος Νοεμβρίου. Σύμφωνα με αυτά, το ΥΠΕΝ θα επιβάλει, μεταξύ άλλων, οριζόντιο «χαράτσι» (έκτακτη εισφορά) για το 2020 που θα ισούται με το 6% του κύκλου εργασιών των έργων ΑΠΕ.

Αυτό, για παράδειγμα, μεταφράζεται σε επιβάρυνση ίση τουλάχιστον με 3.000-3.500 ευρώ ανά ιδιώτη με φωτοτοβολταϊκό ισχύος 100 kW, όπως εξήγησαν στην «ΥΧ» γνώστες της αγοράς ΑΠΕ. Εκτός των άλλων, τα προβλήματα με τον ΕΛΑΠΕ έχουν οδηγήσει και πάλι τις πληρωμές των ιδιοκτητών ΑΠΕ σε καθυστερήσεις που, στην περίπτωση των αγροτών με φωτοβολταϊκά, μετρούν ήδη σχεδόν τέσσερις μήνες απλήρωτοι.

Σωρεία αντιδράσεων για τους κυβερνητικούς χειρισμούς

Τις ενστάσεις τους για τις επερχόμενες ρυθμίσεις του ΥΠΕΝ εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ) σε τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, στις 4 Νοεμβρίου. Την ίδια στιγμή, εδώ και αρκετές εβδομάδες ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) έχει εκφράσει δημόσια τις ενστάσεις του για τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε σχέση με τις ΑΠΕ, ενώ είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που αυτοί μπορεί να έχουν στο παρόν, αλλά και στο μέλλον. Την αντίθεσή της με τις εξαγγελίες του ΥΠΕΝ εξέφρασε με ανακοίνωσή της (16/11) και η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), κάνοντας λόγο για κίνδυνο υπονόμευσης του επενδυτικού κλίματος και ακύρωση της πολιτικής της «πράσινης» ανάπτυξης.

Και χαράτσι και καθυστέρηση πληρωμών

Σύμφωνα με τον ΣΠΕΦ, οι χειρισμοί της παρούσας κυβέρνησης, στέρησαν από τον ΕΛΑΠΕ σημαντικούς πόρους (400 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα), με αποτέλεσμα να καταστεί ελλειμματικός, κάτι που, όπως μας είπαν εκπρόσωποι αγροτικών -και μη- φωτοβολταϊκών, έχει επηρεάσει το χρονικό διάστημα αποπληρωμής των ΑΠΕ.

Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ), Κώστας Σπανούλης, «η τελευταία φορά που πληρωθήκαμε ήταν τον Ιούλιο. Από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα δεν έχουμε πληρωθεί, ενώ μέχρι πριν από λίγους μήνες είχαμε φτάσει να πληρωνόμαστε κάθε δίμηνο».

Στην «ΥΧ» μίλησε και ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ, Δρ. Στέλιος Λουμάκης: «Οι χειρισμοί του ΥΠΕΝ ευνοούν σαφώς τους προμηθευτές ενέργειας εις βάρος των ιδιωτών με φωτοβολταϊκά και άλλες ΑΠΕ. Η δε επιβολή του οριζόντιου τέλους του 6% είναι άδικη, καθώς θα έπρεπε να καταμεριστεί διαφορετικά ανά κατηγορία έργου και να δοθούν αντισταθμιστικά οφέλη».

Σε ερώτηση της «ΥΧ» προς τον ίδιο, με ποιον τρόπο θα εισπραχθεί η έκτακτη εισφορά, εκείνος μας ανέφερε ότι αυτό δεν έχει ξεκαθαρίσει μέχρι να δημοσιευθεί το επερχόμενο νομοσχέδιο, όμως είναι πιθανόν να παρακρατηθεί κάποια δόση πληρωμής, για παράδειγμα του Δεκεμβρίου. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΣΑΦ, Κώστας Σπανούλης, δήλωσε στην «ΥΧ»: «Οι αγρότες πληρώνουν τα σπασμένα και επωμίζονται αδίκως ένα χαράτσι, τη στιγμή που είναι διαχρονικά αδικημένοι, από το 2013 μέχρι σήμερα, μην μπορώντας να κατασκευάσουν φωτοβολταϊκά». Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, το έκτακτο τέλος θα επιβληθεί σε έργα ΑΠΕ που έχουν τεθεί σε λειτουργία πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2015».

Οι αγρότες πληρώνουν τη «λυπητερή»;

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΝ προσδοκά σε έσοδα 110 εκατ. ευρώ από το έκτακτο τέλος του 6%, ενώ ο ΕΛΑΠΕ αναμένεται να ενισχυθεί με άλλα 180 εκατ. ευρώ από την εκκαθάριση των χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ, με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2019, για συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών, μέσης και υψηλής τάσης (μεταξύ αυτών και αγρότες και κτηνοτρόφοι με σημαντικές καταναλώσεις ρεύματος).

Πρόκειται για θέμα που είχε αναδείξει η «ΥΧ» από τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενημερώνοντας τους παραγωγούς για κίνδυνο επιβολής ενός ακόμα «χαρατσιού». Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ διαμηνύει ότι τα νοικοκυριά δεν θα επιβαρυνθούν από τις επικείμενες ρυθμίσεις και οι επιβαρύνσεις θα απορροφηθούν από την ίδια. Ωστόσο, οι φορείς των ΑΠΕ υποστηρίζουν ότι όχι μόνο δεν υφίσταται επιβάρυνση, αλλά αντίθετα εύνοια του παρόχου, που υποθηκεύει το μέλλον του ΕΛΑΠΕ.