Ένας αγρότης από τον Αλμυρό Μαγνησίας κατακτά τις αγορές του εξωτερικού

Ο Χρήστος Μπάτζιος που διαχειρίζεται τέσσερις διαφορετικές καλλιέργειες και κατακτά τις αγορές του εξωτερικού

mpatzios-sigxronos-agrotis

Το πρώτο βήμα για να φτιάξεις τη ζωή σου είναι να οραματιστείς το μέλλον σου σε αυτό που ακριβώς θέλεις να κάνεις, να αποκτήσεις επιχειρηματικό πνεύμα, γνώση και όρεξη. Αυτό ήταν και το πρώτο βήμα του Χρήστου Πάντζιου, ενός αγρότη από τον Αλμυρό Μαγνησίας.

Ο 37χρονος αγρότης διαχειρίζεται, σήμερα, τέσσερις διαφορετικές καλλιέργειες, όπως βαμβάκι, σιτηρά, ελιές, τόσο ελαιοποιήσιμες όσο και βρώσιμες, καθώς και αρωματικά φυτά.

Διαθέτει τη δική του καθετοποιημένη μονάδα τυποποίησης, στην οποία συσκευάζει τα αρωματικά φυτά με δική του ετικέτα και τα προωθεί τόσο στην ελληνική όσο και στην ξένη αγορά. «Μεγάλωσα σε αγροτική οικογένεια και έτσι η αγάπη μου για τα χωράφια ήταν τέτοια που δεν μου άφηνε άλλη επιλογή από το να ασχοληθώ μαζί τους. Πότε δεν σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να κάνω κάποια άλλη δουλειά. Από τότε, λοιπόν, που θυμάμαι τον εαυτό μου, βρίσκομαι στα χωράφια να βοηθάω τον πατέρα μου, μέχρι που τα ανέλαβα εγώ μετά τη συνταξιοδότησή του. Ο πατέρας μου είχε ξεκινήσει με 200 στρέμματα βαμβάκι και τώρα έχω φτάσει να καλλιεργώ 400 στρέμματα. Τα σιτηρά παραμένουν ίδια, ενώ στα ελαιόδεντρα  πρόσθεσα και βρώσιμη καλλιέργεια Καλαμών. Παράλληλα, με τα αρωματικά φυτά ασχολούμαστε την τελευταία δεκαετία», αναφέρει ο Χρήστος. Όπως ο ίδιος τονίζει, η ενασχόληση με περισσότερες από μία καλλιέργειες ήταν γι’ αυτούς μονόδρομος, καθώς δεν ήθελαν να εξαρτώνται μόνο από ένα προϊόν.

Αρωματικά φυτά

Η απόφαση να ασχοληθεί με την καλλιέργεια των αρωματικών φυτών ήρθε μετά την ανάγκη να διαφοροποιηθούν από τις υπόλοιπες καλλιέργειες που διέθεταν, αλλά και να ανοίξουν νέες πόρτες σε μια καινούργια αγορά. «Καλλιεργούμε προϊόντα, όπως τσάι, ρίγανη, δάφνη, θυμάρι, φασκόμηλο και μέντα. Τα συσκευάζουμε με τη δική μας ετικέτα ‘‘Άρωμα Όθρυς’’ και τα προωθούμε σε ντελικατέσσεν και συνοικιακά μαγαζιά, αλλά και σε χώρες όπως η Τσεχία, η Αυστρία, η Ολλανδία και η Αγγλία, στις οποίες συνεργαζόμαστε με διάφορα μαγαζιά». Όπως, μάλιστα, τονίζει, δεν είναι δύσκολο να μπει κανείς σε αυτά τα μαγαζιά, αν διαθέτει σωστό και ποιοτικό προϊόν.

Η απόφαση του Χρήστου να μπουν στα ράφια μικρότερων καταστημάτων και όχι σούπερ μάρκετ είχε να κάνει με το προϊόν, καθώς, όπως αναφέρει, προτιμούσαν να διατηρήσουν την ποιότητα του προϊόντος, δίνοντας προστιθέμενη αξία παρά να πουλάνε φθηνότερα με μειωμένη ποιότητα. Τονίζει, επίσης, πως τα νησιά αποτελούν μια πολύ καλή αγορά για τα αρωματικά φυτά, «όπως η Ρόδος, η Κρήτη και οι Κυκλάδες, καθώς έρχονται πολλοί τουρίστες που τα προτιμούν».

Επέκταση των εκμεταλλεύσεων

Το επιχειρηματικό πνεύμα που διαθέτει ο Χρήστος τον έχει παρακινήσει, ώστε να μη μένει ποτέ στάσιμος και να προσπαθεί πάντα να επεκτείνεται. «Προσπαθώ να είμαι καινοτόμος με μηχανήματα, όλες οι αρδευόμενες καλλιέργειές μου είναι με στάγδην. Ποτίζουμε με σταγόνα για οικονομία. Προσπαθώ να περιορίσω το κόστος παραγωγής με τα μηχανήματα που χρησιμοποιώ και να έχω μεγαλύτερες αποδόσεις στην καλλιέργειά μου», τονίζει ο Χρήστος, ο οποίος προσθέτει πως οι σπουδές του στο Γεωπονικό στον Βόλο, μαζί με την εξειδίκευση που έχει λάβει στο αγροτικό περιβάλλον, συμβάλλουν στην επιθυμία και στην προσπάθειά του να επεκτείνει συνεχώς την αγροτική του δραστηριότητα.

Προβλήματα

Εκτός, όμως, από τα οφέλη που μπορεί να έχει κανείς από την παράλληλη καλλιέργεια διαφορετικών προϊόντων, μπορεί να αντιμετωπίσει διάφορα προβλήματα, όπως είναι ο επιπλέον χρόνος που χρειάζεται να διαθέσει κανείς για να γίνουν όλα σωστά σε κάθε καλλιέργεια. Επίσης, τονίζει πως, λόγω των τηλεφωνικών παραγγελιών που πραγματοποιούν μέσω της ιστοσελίδας τους, χρειάζεται ένα άτομο, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για τη σωστή λειτουργία της, δουλειά που έχει αναλάβει η αδελφή του.

Ο Χρήστος προσθέτει, επίσης, πως θα ήθελαν περισσότερη βοήθεια από το κράτος: «Θα θέλαμε να είχαμε φθηνότερο ρεύμα και πετρέλαιο, καθώς όλα ξεκινούν από το κόστος παραγωγής. Επίσης, οι ασφαλιστικές εισφορές και η φορολογία, που είναι αυξημένη, αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για νέους ανθρώπους που θέλουν να μπουν στον αγροτικό τομέα. Θα έπρεπε, επίσης, να είναι περισσότερο απλουστευμένη η διαδικασία για την ένταξη στα προγράμματα, όπως τα Σχέδια Βελτίωσης».