Αιγοπρόβειο γάλα: Αισιόδοξο κλίμα σε αγορά και κτηνοτρόφους

«Να διαφυλαχθεί η αυθεντικότητα της φέτας», τονίζουν

Ικανοποιημένος από την κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί στην αγορά του αιγοπρόβειου γάλακτος δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας, Νίκος Τάχας, καθώς θεωρεί «θετικό το γεγονός ότι οι εγχώριες γαλακτοβιομηχανίες αναζητούν, ανά την επικράτεια, περισσότερες ποσότητες γάλακτος. Η εξέλιξη αυτή θα αυξήσει την τιμή του προϊόντος, θετικός οιωνός που θα δώσει μία ανάσα στους κτηνοτρόφους, τους οποίους χρειαζόμαστε για να κρατηθεί ελληνική η φέτα».

Αναφορικά με την τιμή της φέτας, ο κ. Τάχας σημειώνει πως «κι αυτή θα βγει κερδισμένη, εφόσον εφαρμοστούν οι προβλεπόμενοι κανόνες παραγωγικής διαδικασίας. Εξέλιξη σημαντική, με αφορμή και την προσφυγή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά των Δανών».

Να σημειωθεί ότι η μέση τιμή πώλησης της φέτας είναι 5 ευρώ το κιλό. «Ωστόσο, το ζητούμενο για μας τους τυροκόμους δεν είναι να κερδίσουμε κάποια λεπτά επιπλέον από τη ζήτηση της αγοράς, όσο να διασφαλίσουμε ως κόρη οφθαλμού την ελληνικότητα της φέτας και τα στοιχεία που τη χαρακτηρίζουν ως ΠΟΠ», σημειώνει ο κ. Τάχας.

Κτηνοτρόφοι Θεσσαλίας: «Κλειδί» η υπεραξία της φέτας

Δικαιωμένος από την αυξητική τάση ζήτησης που παρατηρείται στην αγορά για το αιγοπρόβειο γάλα δηλώνει και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Γιάννης Γκουρομπίνος.

Ο Τυρναβίτης κτηνοτρόφος, όταν όλοι συζητούσαν για το ποσό της αποζημίωσης που θα δοθεί στους κτηνοτρόφους για την απώλεια κεφαλαίου που είχαν από τον κορωνοϊό το Πάσχα, με δηλώσεις του στην «ΥΧ» υποστήριζε πως «το ζητούμενο δεν είναι αν το ποσό της αποζημίωσης κυμανθεί στα τέσσερα ή πέντε ευρώ, αλλά η υπεραξία στην τιμή του προϊόντος. Δεν θα σωθούμε ούτε από αποζημιώσεις, ούτε από επιδόματα. Αν όμως η αγορά πληρώσει την προστιθέμενη αξία του προϊόντος που παράγουμε, θα μπορούμε να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία», δήλωσε χαρακτηριστικά.