Αίτημα αξιοποίησης του αγροκτήματος του πρώην ΤΕΙ στη Λάρισα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Απογοητευτική είναι η εικόνα που αντικρίζει κανείς τα τελευταία χρόνια στο αγρόκτημα του πρώην ΤΕΙ στη Λάρισα, το οποίο παλαιότερα λειτουργούσε υποδειγματικά, αλλά τώρα έχει αφεθεί στην τύχη του. Περίπου 1.500 στρέμματα είναι ακαλλιέργητα, καθώς κυριαρχούν τα ξερά χόρτα, ενώ πριν από λίγο καιρό μια φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή έβαλε σε κίνδυνο τις εγκαταστάσεις του πρώην ΤΕΙ και της Αβερωφείου Σχολής που γειτνιάζει.
Στο παρελθόν, το αγρόκτημα μπορούσε να ποτίζει μεγάλο μέρος των στρεμμάτων με γεωτρήσεις που είχε στην έκτασή του. Το 2012-2014, είχε εγκατασταθεί ένα πείραμα μέτρησης για τη διάβρωση του εδάφους, με δυνατότητα μείωσής της μέσω συνεχούς κάλυψης με βλάστηση.
Επίσης, προκειμένου να περιοριστεί η διάβρωση, υπήρχαν διπλές καλλιέργειες κάθε χρόνο. Επιπλέον, το ΤΕΙ είχε και στάβλους με ζώα όλων των ειδών για τις ανάγκες εκπαίδευσης των φοιτητών του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής, ενώ παρήγαγε ζωοτροφές που πωλούνταν με δημοπρασίες στην αγορά. Τα νωπά προϊόντα που παράγονταν στα θερμοκήπια προσφέρονταν στο εστιατόριο των φοιτητών, που λειτουργούσε στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ. Σήμερα, δυστυχώς, η κατάσταση είναι τραγική.
Αναγκαία η ανάληψη πρωτοβουλιών
Ο Φάνης Γέμτος, γεωπόνος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της ΕΔΥΘΕ, κάλεσε την ηγεσία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να αξιοποιήσει την περιουσία του.
Πιο συγκεκριμένα, ζήτησε να δημιουργηθεί υπηρεσία αγροκτήματος, η οποία θα ενοικιάζει τα χωράφια σε κάποιον ιδιώτη, με υποχρέωσή του να διαθέτει ένα μέρος τους για την εκτέλεση των πειραμάτων του προσωπικού. Άλλωστε, όπως είπε, τα πειράματα δεν καταλαμβάνουν μεγάλες εκτάσεις.
Ένα μέρος του εισοδήματος από το αγρόκτημα, που θα είναι περισσότερα από 60.000 ευρώ ετησίως, θα μπορούσε να διατεθεί για τη συντήρηση του εξοπλισμού, ώστε τα Τμήματα Γεωπονίας να έχουν σε ετοιμότητα τον εξοπλισμό τους για την εκπαίδευση των φοιτητών εκτός από την έρευνα.
«Να δημιουργηθεί η υποδομή για την άριστη λειτουργία των δύο Γεωπονικών Τμημάτων και να λειτουργήσει και βοηθητικά στην έλλειψη αγροκτήματος των άλλων τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στον Βόλο, το αντίστοιχο αγρόκτημα είναι μόλις 150 στρ.», σημείωσε.