Αιτήσεις αποζημίωσης για 34.000 μελισσοκυψέλες υποβλήθηκαν στη Θεσσαλία

Β. Ντούρας: «Αναμένουμε οι καλές κυβερνητικές προθέσεις να γίνουν πράξη»

«Οι ζημιές που σημειώθηκαν στη μελισσοκομία με τις κατεστραμμένες ή άφαντες μελισσοκυψέλες είναι τεράστιες. Σύμφωνα με τις αιτήσεις αποζημίωσης, που κατατέθηκαν στον ΕΛΓΑ, 34.000 μελισσοκυψέλες έχουν παρασυρθεί από τα νερά των ποταμών που πλημμύρισαν. Αναφορικά με την αποζημίωση, η κυβερνητική διάθεση για να καλυφθούν οι απώλειες υπάρχει, απομένει να τη δούμε και στην πράξη».

Αυτά δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), Βασίλης Ντούρας, ο οποίος προσδιόρισε το επίκεντρο της ζημιάς στην Καρδίτσα. «Μέχρι και από Πελοπόννησο είχαν φέρει κάποιοι μελισσοκόμοι τις κυψέλες τους, προσδοκώντας το μέλι από τα πεύκα της περιοχής.

Εξίσου μεγάλη ζημιά υπέστησαν οι μελισσοκόμοι σε Αλμυρό και Φάρσαλα. Η κακοκαιρία κατέστρεψε τόσο τα μελίσσια, όσο και το εισόδημα των μελισσοκόμων. Σε μια εποχή, όπου ο κλάδος της μελισσοκομίας είχε ήδη πληγεί από περιορισμό μετακινήσεων λόγω Covid-19 (μέχρι τον Μάη), από μειωμένη παραγωγή λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών, αλλά και από απώλεια εισοδήματος λόγω μείωσης του τουρισμού στην Ελλάδα –και, άρα, της ζήτησης μελισσοκομικών προϊόντων– ήρθε και ο ‘‘Ιανός’’ και μας αποτελείωσε».

Γρίφος η αποζημίωση των μελισσοκόμων

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκόμων εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος για την αποζημίωση των μελισσοκόμων. «Ανακοινώθηκε ως τιμή αποζημίωσης 45 ευρώ το μελίσσι και 25 ευρώ η κυψέλη. Ωστόσο, χάθηκαν πολλές κηρήθρες, ενώ πολλά μελίσσια τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ήταν έτοιμα να προσφέρουν μέλι στον παραγωγό. Ελπίζω οι αποζημιώσεις να καταβληθούν σύντομα. Δεν ξέρω αν θα φτάσουν τα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά θεωρώ αναγκαία και απαραίτητη την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων».

Σχετικά με το πώς θα γίνει η εκτίμηση των ζημιών, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΛΓΑ θα χρησιμοποιήσει τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και κάποιες αεροφωτογραφίες, ενώ όσοι μελισσοκόμοι διαθέτουν φωτογραφικό υλικό με τα σημεία των μελισσοκυψελών βρίσκονται σε πιο ευνοϊκή θέση από άλλους συναδέλφους τους, οι οποίοι για τους δικούς τους λόγους δεν είχαν ασφαλισμένα τα μελίσσια τους στον ΕΛΓΑ.

Για τους μελισσοκόμους, που δεν είχαν ασφαλισμένα τα μελίσσια τους στον ΕΛΓΑ, η ΟΜΣΕ έχει ζητήσει από τη διοίκηση του ΕΛΓΑ «να μην υπάρξει τιμωρητική στάση απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που έχασαν το βιός τους και ίσως καταστράφηκαν και γενικότερα. Ας υπάρχει και για αυτούς μια πρόβλεψη για αποζημίωση, ώστε να μπορέσουν και αυτοί να ορθοποδήσουν», καταλήγει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας, Βασίλης Ντούρας.