Αιτωλοακαρνανία: Στοχευμένες ενέργειες για την καταπολέμηση του μαύρου ακανθώδη αλευρώδη
Στη δεύτερη τοποθέτηση-απελευθέρωση του ωφέλιμου εντόμου Encarsia smithi, σε συνέχεια του προγράμματος κλασσικής βιολογικής καταπολέμησης του μαύρου ακανθώδη αλευρώδη (Aleurocanthus spiniferus) που πραγματοποιείται στην Αιτωλοακαρνανία, προχώρησε πρόσφατα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.
Εγκατάσταση δενδρυλλίων
Συγκεκριμένα, τοποθετήθηκαν δενδρύλλια εσπεριδοειδών, τα οποία φέρουν προνύμφες του μαύρου ακανθώδη αλευρώδη. Οι προνύμφες αυτές είναι παρασιτισμένες από το ωφέλιμο έντομο Encarsia smithi, το οποίο παρασιτεί στο εσωτερικό τους για να ολοκληρώσει τον βιολογικό του κύκλο. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά καταστρέφει τον μαύρο ακανθώδη αλευρώδη.
Η εγκατάσταση των δενδρυλλίων πραγματοποιήθηκε σε επιλεγμένα σημεία της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, που πληρούσαν τις προδιαγραφές που υπέδειξαν οι ερευνητές του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου.
Απελευθερώσεις πάνω στο φύλλωμα
Επίσης, απελευθερώθηκαν ακμαία του ωφέλιμου εντόμου Encarsia smithi απευθείας πάνω σε φύλλωμα προσβεβλημένων δέντρων. Ο πληθυσμός αυτός είναι περιορισμένος μέσα σε διχτυωτό κλωβό, με σκοπό τον πολλαπλασιασμό του και την άμεση εγκατάστασή του σε φυτικούς βλαστούς της περιοχής. Η απελευθέρωση των ωφέλιμων εντόμων πραγματοποιήθηκε από τον Δρ. Μυλωνά Παναγιώτη, γεωπόνο-εντομολόγο, διευθυντή Ερευνών του Εργαστηρίου Βιολογικής Καταπολέμησης και αναπληρωτή γενικό διευθυντή του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, την υποψήφια διδάκτορα Μαρία-Βασιλική Γιακουμάκη και τον Χρήστο Τασόπουλο, φυτοϋγειονομικό ελεγκτή της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Αιτωλοακαρνανίας.
Πρόγραμμα
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης είναι σε πειραματικό στάδιο και σκοπός του είναι η εγκατάσταση του ωφέλιμου εντόμου στην περιοχή για την επίτευξη βιολογικής ισορροπίας, καθώς και βιώσιμης και μακροχρόνιας λύσης του προβλήματος.
Η ασθένεια του μαύρου ακανθώδη αλευρώδη έχει επηρεάσει σημαντικά τα δέντρα του νομού, καθώς αρχικά υποβαθμίζει την ποιότητα των καρπών και ακολούθως καταστρέφει το ίδιο το δέντρο.