Aκρωτήριο Δερματάς: Ιαματικά λουτρά από τη θερμότερη πηγή της Ελλάδας

Εναν φιλόδοξο στόχο έχει θέσει η δημοτική αρχή Αγιάς, με τη στήριξη της περιφέρειας Θεσσαλίας, ο οποίος αφορά την αξιοποίηση και την ανάδειξη της πιο θερμής πηγής νερού στην Ελλάδα, με τη μορφή ιαματικών λουτρών, που βρίσκεται στο ακρωτήριο Δερματάς στον παραλιακό άξονα της Αγιάς. Όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι του δήμου «από την αρχαία αυτή πηγή, που εκτιμάται ότι προέρχεται από ρήγμα στα έγκατα της γης, αναβλύζει νερό στη θερμοκρασία των 42 βαθμών Κελσίου, όταν η αντίστοιχη θερμοκρασία στα ιαματικά λουτρά Πόζαρ είναι 37 βαθμοί».

Το παράδοξο είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια αυτό το νερό χρησιμοποιούνταν για άρδευση και, επειδή το νερό είναι καυτό, οι αγρότες το συλλέγουν σε μεγάλες δεξαμενές, προκειμένου να κρυώσει για να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους. Αυτό έκανε έξαλλη την αντιπολίτευση του δήμου που κατηγορεί τη δημοτική αρχή για ολιγωρία, ενώ προτείνει να διερευνηθεί η προοπτική συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (από επενδυτές μέχρι και ιδιοκτήτες μικρών τουριστικών καταλυμάτων).

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστό, «όπως προχωρήσαμε στην αναβάθμιση των κρύων πηγών του Κόκκινου Νερού, που αναγνωρίστηκαν επίσημα από το υπουργείο Τουρισμού, ως πηγές με πιστοποιημένες θεραπευτικές ιδιότητες, συνεχίζουμε μια ανάλογη προσπάθεια για την αξιοποίηση των θερμών πηγών του Δερματά. Σε συνδυασμό με τη θαλασσοθεραπεία, προχωράμε σταδιακά, ώστε να δημιουργήσουμε ένα Κέντρο Ιαματικών Πηγών στον Δήμο Αγιάς».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αγιάς, Αντ. Γκουντάρας, και μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, γνωρίζει καλά την προστιθέμενη αξία που θα δώσει η θερμή πηγή στην περιοχή και αναφέρει πως «ο Δήμος Αγιάς έχει ολοκληρώσει τη χαρτογράφηση της περιοχής και των δύο γεωτρήσεων που βρίσκονται στον Δερματά, καθώς και το τοπογραφικό διάγραμμα, ενώ παράλληλα αναλύσεις που έχουν γίνει στο νερό έχουν δείξει ότι τα πετρώματα από τα οποία αυτό διέρχεται του δίνουν ιαματικές ιδιότητες».

Επισημαίνει, δε, ότι «θα αξιοποιηθεί μία εκ των δύο γεωτρήσεων θερμού νερού, προκειμένου να καλύπτονται και οι ανάγκες άρδευσης».