Αξιοποίηση του αιθέριου ελαίου και ανθόνερου λεβάντας και ρίγανης μελετά η Κοζάνη

Την περεταίρω αξιοποίηση των φυτών της λεβάντας και της ρίγανης, ώστε να αποκτήσουν μέσω των νέων προϊόντων που θα δημιουργηθούν σημαντική οικονομική και αναπτυξιακή αξία για την περιοχή, μελετά η Αντιπεριφέρεια Κοζάνης.

Για τον σκοπό αυτόν, έχει εισηγηθεί και σχεδιάζει την ένταξη στον Τοπικό Πόρο (Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της ΠΔΜ) του έργου «Έρευνα αξιοποίησης αιθέριου ελαίου και ανθόνερου λεβάντας και ρίγανης, ως συστατικών για την παρασκευή αντισηπτικών χεριών και άλλων καινοτόμων εφαρμογών».

Η συγκεκριμένη έρευνα, όπως εξηγεί ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης, Γρηγόρης Τσιούμαρης, θα αφορά την αξιοποίηση του αιθέριου ελαίου και του ανθόνερου της λεβάντας και της ρίγανης και θα περιλαμβάνει οκτώ φάσεις, μεταξύ των οποίων θα είναι οι εργαστηριακές δοκιμές παρασκευής αντισηπτικού χεριών –και άλλων φυσικών κοσμετολογικών προϊόντων– με την προσθήκη του αιθέριου ελαίου και ανθόνερου λεβάντας και ρίγανης, αλλά και μικροβιολογικές και φυσικοχημικές αναλύσεις του τελικού παραγόμενου προϊόντος.

«Η μοναδική φύση στη Δ. Μακεδονία μας έχει χαρίσει απλόχερα υψηλής ποιότητας Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά. Με την έρευνα αυτή, στοχεύουμε στην περαιτέρω προώθηση της καλλιέργειας των ΑΦΦ, που ήδη ανθεί στην περιοχή της ΠΕ Κοζάνης τα τελευταία χρόνια», αναφέρει ο κ. Τσιούμαρης και προσθέτει πως θα ακολουθήσει η οικονομική αποτίμηση της χρήσης του αιθέριου ελαίου και ανθόνερου για τη βιομηχανική παραγωγή με μελλοντική εμπορική χρήση, θα διερευνηθεί το ενδεχόμενο πιστοποίησης του αιθέριου ελαίου και του ανθόνερου λεβάντας και ρίγανης ως ΠΓΕ προϊόντων και, τέλος, θα διερευνηθεί το ενδεχόμενο της χρήσης των παραπάνω συστατικών για την παρασκευή σκευασμάτων φυσικών εντομοκτόνων, βιοκτόνων και για εφαρμογές και χρήσεις στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία.

«Από τα παραπροϊόντα μπορείς να βγάλεις κάτι το χρήσιμο, πόσω μάλλον όταν πρόκειται από την ίδια τη φύση. Η αξιοποίηση των προϊόντων απόσταξης της λεβάντας και της ρίγανης θα προσδώσει μεγαλύτερη αξία στην πρώτη ύλη, αλλά και αυξημένες δυνατότητες διάθεσης του τελικού προϊόντος στην εγχώρια και διεθνή αγορά», καταλήγει ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης.