Στην αξιοποίηση των αδιάθετων πόρων του ΠΑΑ και του Αποθεματικού Κρίσης για να αυξηθεί η ρευστότητα προτρέπει ο Επίτροπος Γεωργίας

Ειδική μέριμνα για τη στήριξη των μικροκαλλιεργητών και ευρωπαϊκή διατροφική επάρκεια στις προτεραιότητες

Τις προτεραιότητες της Κομισιόν για την στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα εξαιτίας της πανδημίας ανέπτυξε το πρωί της Πέμπτης 30 Απριλίου ο επίτροπος γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι απαντώντας στις ερωτήσεις των Ευρωβουλευτών της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου. 

Όπως επισήμανε, αυτή την στιγμή εξετάζεται η τροποποίηση του Κανονισμού στο πλαίσιο του 2ου Πυλώνα, προκειμένου τα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν τα αδιάθετα κεφάλαια του Προγράμματος Αγροτικής τους Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς κρίσης. Όπως είπε, δεν είναι λίγα τα κράτη μέλη που έχουν ακόμη αναξιοποίητα κονδύλια.

Πρόσθεσε δε ότι θα δοθεί ιδιαίτερα έμφαση – στο πλαίσιο της μεγαλύτερης ευελιξίας του 2ου Πυλώνα – στους παραγωγούς εκείνους που λόγω της κρίσης θα απωλέσουν την πρώτη τους εργασία, και κατά συνέπεια το μόνο εισόδημά τους θα προέρχεται από τον πρωτογενή τομέα. Πρόκειται για μικροκαλλιεργητές, όπως εξήγησε ο ίδιος, για τους οποίους θα ληφθεί ειδική οικονομική στήριξη.

Ο επίτροπος τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης του Αποθεματικού Κρίσης στην παρούσα φάση, αλλά εξήγησε ότι είναι στο χέρι των κρατών μελών να συμφωνήσουν ώστε για πρώτη φορά να ενεργοποιηθεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης στον αγροδιατροφικό κλάδο. Υπογράμμισε πως συμφωνεί, το Αποθεματικό να στηθεί χωρίς να εξαρτάται πλέον από τις άμεσες ενισχύσεις των αγροτών. «Είναι ανάγκη να λειτουργήσει ανεξάρτητο, ώστε να είναι διαθέσιμο όταν πράγματι το απαιτούν οι συνθήκες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις προτάσεις που κατατέθηκαν πριν λίγες ημέρες (ιδιωτική αποθεματοποίηση κα), ο επίτροπος δέχθηκε πολλές ερωτήσεις από τους ευρωβουλευτές, οι οποίοι ναι μεν παραδέχτηκαν ότι έγιναν κάποιες ενέργειες από την πλευρά της Επιτροπής, αλλά τα μέτρα δεν είναι αρκετά.

«Σε αυτή την φάση είμαστε καταδικασμένοι να κάνουμε επιλογές για παρεμβάσεις σε συγκεκριμένους τομείς, που έχουν πληγεί περισσότερο, και ξέρω ότι με τις επιλογές που κάνουμε δεν ικανοποιήσαμε πολλούς» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Μεγάλη έμφαση πάντως έδωσε στην διασφάλιση της διατροφικής επάρκειας στην ΕΕ, στάση που τον διαφοροποιεί σημαντικά από τον προκάτοχό του Φιλ Χόγκαν. Όπως τόνισε, πρέπει να επέλθει μία ισορροπία στις αγορές, μία ισορροπία μεταξύ εξαγωγών και εσωτερικής αγοράς. Όπως είπε, μέχρι σήμερα δινόταν λιγότερη έμφαση στην εσωτερική αγορά με αποτέλεσμα, πολλοί τομείς να είναι απόλυτα εξαρτώμενοι από τις εξαγωγές. Σημείωσε ότι η ΕΕ πρέπει να πάψει να είναι εξαρτώμενη τόσο των εισαγωγών όσο και των εξαγωγών, και ότι πρέπει να ενισχυθούν οι τοπικές αγορές, και να μειωθούν οι μετακινήσεις σε αυτή την δύσκολη περίοδο.

ΚΑΠ

Όπως αποκάλυψε, την ίδια ώρα δίνεται μάχη προκειμένου ο νέος προϋπολογισμός της ΚΑΠ να παραμείνει ισχυρός. «Δεν μπορώ να σας πω λεπτομέρειες για την πορεία των διαπραγματεύσεων, αλλά κάνω ό,τι μπορώ για να εξασφαλίσουμε έναν πιο υψηλό προϋπολογισμό» τόνισε ο Πολωνός επίτροπος, εξηγώντας ότι ο αγροδιατροφικός τομέας θα αποτελέσει και την ευρωπαϊκή στρατηγική για την έξοδο από αυτή την κρίση.