Αλλαγή σκυτάλης στο ΥΠΑΑΤ: Οι πρώτες δηλώσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας στην «ΥΧ»

Σπήλιος Λιβανός, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

«Νέα ΚΑΠ, Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ
η μεγάλη ευκαιρία για την ελληνική γεωργία να πραγματοποιήσει το άλμα προς την ψηφιακή εποχή»

Κατάγομαι και εκλέγομαι από έναν κατ’ εξοχήν αγροτικό-κτηνοτροφικό νομό, την Αιτωλοακαρνανία, οπότε είναι αυτονόητο για εμένα ότι ο αγρότης είναι ο κεντρικός πυλώνας της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Εξ αυτού ορμώμενος, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μου ανέθεσε αυτό το υψίστης σημασίας υπουργείο και με γέμισε με τιμή και χαρά, αφού καλούμαι να συνεχίσω την πολύ καλή δουλειά που είχε ήδη γίνει και να την πάμε ακόμα πιο μακριά. Οι αξίες που συμπυκνώνονται στο πρόσωπο του αγρότη απηχούν τις αξίες που θα έπρεπε να διέπουν όλη την κοινωνία μας: σκληρή εργασία, αφοσίωση, αγάπη για το περιβάλλον και τη γη.

Η νέα ΚΑΠ αποτελεί μία ακόμα μεγάλη πρόκληση. Από κοινού με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία για την ελληνική γεωργία να πραγματοποιήσει το άλμα προς την ψηφιακή εποχή. Να δημιουργηθούν έργα υποδομής, να αξιοποιηθεί η τεχνολογία και οι ασύλληπτες δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει στους αγρότες. Να υιοθετηθούν καλλιέργειες πιο φιλικές προς το περιβάλλον, προς τον σκοπό της βελτιστοποίησης της ποιότητας και της ποσότητας σε συνάρτηση με την αποτελεσματικότερη διαχείριση των φυσικών πόρων.

Η Κομισιόν χαιρέτισε την πολιτική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών-μελών της ΕΕ στο Συμβούλιο, σχετικά με τους κανόνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για τη μεταβατική περίοδο 2021-2022. Αυτοί οι κανόνες βασίζονται στην αρχή της συνέχειας των ισχυόντων κανόνων της ΚΑΠ, ενώ περιλαμβάνουν και νέα στοιχεία για να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση. Η συμφωνία καλύπτει, επίσης, την ενσωμάτωση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Μέσου Ανάκαμψης (ΕΕΥ) στο Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), επιτρέποντας στις αγροτικές οικονομίες να ανακάμψουν και να είναι ανθεκτικές μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Οι εθνικές πιστώσεις κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου θα είναι αυτές που έχουν συμφωνηθεί για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027. Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή συνεχίζει να υποστηρίζει τις προσπάθειες για την οριστικοποίηση της συμφωνίας για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό και το Next Generation EU το συντομότερο δυνατό, έτσι ώστε όλα τα νέα προγράμματα να μπορούν να ξεκινήσουν την 1η Ιανουαρίου 2021.

Παράλληλα, να ανοίξουν νέοι δρόμοι, ώστε να μπορέσουν τα ελληνικά προϊόντα, μοναδικής αξίας και ποιότητας να αποκτήσουν τη θέση που τους αρμόζει στην παγκόσμια αγορά, να καταστεί η Μεσογειακή Διατροφή «brand name» της πατρίδας μας.

Στον αγώνα αυτόν χρειάζεται σύνθεση και δημιουργία, όχι διχασμός και μικροκομματικές αντιπαραθέσεις. Όλοι μαζί, πολιτική ηγεσία, το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό του υπουργείου, η καρδιά και η ψυχή του Οργανισμού αυτού, αλλά και η ενεργή κοινωνία των πολιτών, θα δώσουμε έναν εποικοδομητικό αγώνα για την άνθηση του πρωτογενούς τομέα.

Γιάννης Οικονόμου, υφυπουργός αρμόδιος για την Κοινή Αγροτική Πολιτική

«Οφείλουμε να οικοδομήσουμε ένα μοντέλο ελληνικής γεωργίας ανθεκτικό στα προβλήματα και στις απειλές»

Tώρα που η χώρα, βγαίνοντας από τη στενωπό της υγειονομικής κρίσης, επανασχεδιάζει τις παραγωγικές της προοπτικές, είναι η ώρα να βάλουμε τον πρωτογενή τομέα στη θέση προτεραιότητας που του αναλογεί. Για λόγους οικονομικούς και αναπτυξιακούς, αλλά και για λόγους δημογραφικούς, για λόγους κοινωνικής συνοχής και ουσιαστικής υποστήριξης της ελληνικής περιφέρειας. Προς την κατεύθυνση αυτήν, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλους τους διαθέσιμους πόρους και να οικοδομήσουμε ένα μοντέλο ελληνικής γεωργίας ανθεκτικό στα προβλήματα και στις απειλές. Η εξωστρέφεια, η καινοτομία, η κατάρτιση και η διαρκής εκπαίδευση, η ενσωμάτωση ψηφιακών τεχνολογιών, οι επενδύσεις σε έργα υποδομών, οι συνέργειες με τη βιομηχανία τροφίμων, αλλά και με όλους τους συναφείς με την παραγωγή κλάδους, αποτελούν βασικές συνιστώσες της κατεύθυνσής μας. Μόνο μέσα από μια τέτοια πορεία θα μπορέσουμε να αυξήσουμε την παραγωγή, να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο την ποιότητα, να ενισχύσουμε το εισόδημα των παραγωγών. Έτσι, ο πρωτογενής τομέας θα γίνει περισσότερο ελκυστικός, για να αφήσει το αποτύπωμα που του αναλογεί στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας Όλα αυτά, όμως, δεν γίνονται με λόγια και ευχολόγια. Ούτε διατάσσονται. Απαιτούν σχέδιο και ομαδική δουλειά. Δουλειά που θα κάνουμε με τον νέο υπουργό, Σπήλιο Λιβανό, την υφυπουργό, Φωτεινή Αραμπατζή και το στελεχιακό δυναμικό του υπουργείου, συνεχίζοντας την επιτυχημένη διαδρομή του κ. Βορίδη και του κ. Σκρέκα.

Φωτεινή Αραμπατζή, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

«Επέκταση της ψηφιακής πλατφόρμας εξαγωγών και νέο αδειοδοτικό πλαίσιο για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις εντός του 2021»

Σ

το πλαίσιο των κατευθύνσεων του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με βάση το πρόγραμμά μας, το πολυσχιδές έργο των 18 μηνών και με τον νέο αέρα που φέρνει η νέα πολιτική ηγεσία, προχωράμε σε καινούργιες, εμπροσθοβαρείς μεταρρυθμίσεις και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

Πρώτη προτεραιότητα παραμένει, βεβαίως, η άμβλυνση των συνεπειών της πανδημικής κρίσης και η στήριξη, για όσο χρειαστεί, των ανθρώπων της παραγωγής. Έχουμε πλέον και την εμπειρία -με τις, κατά κοινή εκτίμηση, ουσιαστικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης το 2020-, αλλά και νέες χρηματοδοτικές δυνατότητες από το διπλό αναπτυξιακό πρόγραμμα: Το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η αξιοποίηση αυτών των πόρων κατά τον βέλτιστο τρόπο αποτελεί κεντρική προτεραιότητα και στον τομέα της αλιείας, της ζωικής παραγωγής και των τροφίμων. Οι ανάγκες μεγάλες, το επενδυτικό ενδιαφέρον ακόμη μεγαλύτερο, οι προοπτικές εξαιρετικά ευοίωνες, όπως αποδείχθηκε μέσα στην κρίση, όταν τα τρόφιμα εξελίχθηκαν σε «πρωταθλητές» εξαγωγών.

Αυτό το θετικό momentum εργαζόμαστε να αξιοποιήσουμε, προωθώντας εντός του 2021 το ανανεωμένο Ελληνικό Σήμα για τα ελληνικά τρόφιμα, επεκτείνοντας την ψηφιακή πλατφόρμα των εξαγωγών και στα προϊόντα φυτικής παραγωγής, εξασφαλίζοντας «ζωτικό χώρο» (με ολοκλήρωση ΠΟΑΥ και εκκαθάριση εταιρειών-«ζόμπι») για την περαιτέρω ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών, εισάγοντας νέο αδειοδοτικό πλαίσιο για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ολοκληρώνοντας την ενιαιοποίηση των βάσεων δεδομένων για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στη μάχη κατά των «ελληνοποιήσεων».

Προχωράμε με σχέδιο και με την δύναμη του έργου και των ιδεών μας για να κάνουμε τον αγροδιατροφικό τομέα πραγματικό πρωταγωνιστή στη νέα εποχή για την ελληνική οικονομία.

Κώστας Μπαγινέτας, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων

«Ολοκλήρωση του στρατηγικού σχεδιασμού της νέας ΚΑΠ και αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων οι μεγάλες προκλήσεις της χρονιάς»

Hπρόσφατη αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος με την ανάληψη καθηκόντων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του νέου υπουργού, Σπήλιου Λιβανού, και υφυπουργού, Γιάννη Οικονόμου, ουσιαστικά σηματοδοτεί τη συνέχιση ενός επιτυχημένου, πλούσιου και δημιουργικού έργου που ξεκίνησαν οι προκάτοχοί τους, ο υπουργός Μάκης Βορίδης σε συνεργασία με τον Κώστα Σκρέκα και βεβαίως τη Φωτεινή Αραμπατζή, η οποία και παραμένει, διασφαλίζοντας τη συνέχεια του πολιτικού προγραμματισμού της κυβέρνησης.

Ενός πολιτικού προγραμματισμού που καλείται να ανταποκριθεί σε μεγάλες και σοβαρές προκλήσεις τη νέα χρονιά, μεταξύ των οποίων η ολοκλήρωση του στρατηγικού σχεδιασμού της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής με την υποβολή στην ΕΕ του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, καθώς και η αξιοποίηση των σημαντικών κοινοτικών πόρων της Μεταβατικής Περιόδου 2021-2022 που θα διατεθούν στη χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027.

Γιώργος Στρατάκος, Γενικός Γραμματέας ΥΠΑΑΤ

«Συνεχίζουμε να υπηρετούμε τις πολιτικές στον πρωτογενή τομέα»

Κ

άθε φορά που αλλάζει η πολιτική ηγεσία σε ένα υπουργείο συχνά θεωρείται ως ένα νέο ξεκίνημα. Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, γιατί στην ουσία τίποτα δεν θα αλλάξει, καθώς στο επίκεντρο βρίσκονται οι πολιτικές. Και τις πολιτικές τις υπηρετούν τα πρόσωπα που επιλέγονται για τον σκοπό αυτόν. Οι πολιτικές έχουν συνέχεια, προγραμματισμό και στόχο.

Κι εμείς εδώ, στο ΥΠΑΑΤ, αυτό ακριβώς κάνουμε. Υπηρετούμε τις πολιτικές για τις οποίες εξελέγη από τον ελληνικό λαό τον Ιούλιο του 2019 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και αρχή μας είναι να ακολουθούμε αυτές τις πολιτικές, αλλά και τις εντολές που έχουμε λάβει από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για να πετύχουμε τη μετάβαση σε έναν πρωτογενή τομέα με πραγματικά συγκριτικά πλεονεκτήματα.