Απο την Αμερικανική Γεωργική Σχολή στο τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Συνέντευξη με τους αποφοίτους της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής που «καπάρωσαν» τις δύο πρώτες θέσεις των φετινών εισακτέων

Παναγιώτης Κουκούδης, Ηρακλής Τσιοπανίδης

Το «ένα-δύο» κατάφεραν να πετύχουν στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις οι απόφοιτοι της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Παναγιώτης Κουκούδης και Ηρακλής Τσιοπανίδης, περνώντας αντίστοιχα στην πρώτη και τη δεύτερη θέση του τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Μιλώντας στην «ΥΧ», τα δύο παιδιά ανοίγουν την καρδιά τους και μιλούν για όλα όσα συντέλεσαν στην επιτυχία και τη νέα σελίδα που ανοίγεται για την επαγγελματική τους κατάρτιση.

Οι 17χρονοι συμμαθητές από τη Γ’ τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου της ΑΓΣ θα συνεχίσουν να βρίσκονται μαζί, αυτήν τη φορά στα θρανία του τεχνολογικού ιδρύματος, όπου μάλιστα κατάφεραν να πιάσουν την «κορυφή» στους εισακτέους. «Ούτως ή άλλως ήταν έκπληξη, γιατί δεν περιμέναμε να πέσουν τόσο πολύ οι βάσεις. Ωστόσο, το να περάσουμε μαζί στις πρώτες θέσεις ήταν κάτι που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε» τονίζει ο Παναγιώτης, που σημείωσε την πρώτη επίδοση. «Το τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων ήταν ο πρώτος μου στόχος, αλλά το γεγονός ότι περάσαμε στις πρώτες θέσεις έκανε ακόμα μεγαλύτερη τη χαρά μου», συμπληρώνει με τη σειρά του ο Ηρακλής.

Διαφορετικό υπόβαθρο, παράλληλες πορείες

Η καταγωγή του Παναγιώτη είναι από τη Νέα Μεσημβρία, ένα χωριό που βρίσκεται στα δυτικά προάστια της Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος απέκτησε από νωρίς τριβή με την αγροτική ενασχόληση. «Ο παππούς μου έχει αγροτική εκμετάλλευση όπου καλλιεργεί σιτάρι, ενώ παλιά ασχολούταν και με την κτηνοτροφία. Εγώ πήγαινα από νεαρή ηλικία και βοηθούσα όσο μπορούσα με τις δουλειές του. Η αγροτική ενασχόληση ήταν κάτι που μου άρεσε από μικρός. Ουσιαστικά, μεγάλωσα με αυτό».

Από τα περίχωρα της συμπρωτεύουσας κατάγεται και ο Ηρακλής, ο οποίος μεγάλωσε στον οικισμό Τριάδι. Ωστόσο, εκείνος δεν προέρχεται από αγροτική οικογένεια. «Από μικρό παιδί με γοήτευε η ενασχόληση με τα φυτά. Εννοώ δηλαδή τους τρόπους με τους οποίους εκείνα αναπαράγονται, πολλαπλασιάζονται, αναπτύσσονται… Καθώς λοιπόν δεν επιθυμούσα να πάω σε γενικό λύκειο, αποφάσισα να εγγραφώ στην ΑΓΣ, έχοντας πάρει από παντού καλές συστάσεις για τη σχολή. Οι γονείς μου, αν και δεν έχουν σχέση με τον αγροτικό τομέα, με υποστήριξαν σε αυτό».

Ιδανικό περιβάλλον για εξειδίκευση

Η συνειδητή επιλογή της ΑΓΣ κρίνεται ως απόλυτα επιτυχημένη από αμφότερους τους αποφοίτους της. «Στην ΑΓΣ πήγα για να μάθω κάτι περισσότερο από όσα ήδη ήξερα, και φυσικά να προσανατολιστώ αναφορικά με τον κλάδο που θα ακολουθούσα. Τελικά, η απόφασή μου με δικαίωσε, αφού η εκπαιδευτική εμπειρία που πήρα με κατηύθυνε προς τις γεωπονικές σπουδές και το τμήμα του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, την ύπαρξη του οποίου αρχικά αγνοούσα. Κάναμε μαθήματα τα οποία σχετίζονταν με τη γεωπονία, πήγαμε πολλές εκπαιδευτικές εκδρομές που μας βοήθησαν να δούμε από κοντά αγροτικές επιχειρήσεις, ενώ η πρακτική άσκηση μάς έδωσε την ευχέρεια να εφαρμόσουμε όλα όσα μάθαμε», μας λέει ο Παναγιώτης.

«Οι καθηγητές της σχολής κάνουν πολύ καλή δουλειά και αναλύουν αποτελεσματικά τα μαθήματα» προσθέτει ο Ηρακλής, και συνεχίζει: «Τόσο οι παρουσιάσεις μέσω προτζέκτορα, όπου μπορούσαμε να δούμε με πιο παραστατικό τρόπο τα δεδομένα, όσο και το κομμάτι της πρακτικής, που εγώ προσωπικά ξεχωρίζω, ήταν κομβικής σημασίας για τη σωστή κατανόηση της διδακτέας ύλης. Ειδικά εμείς στο ΕΠΑΛ έχουμε περισσότερες ώρες πρακτικής άσκησης στο χωράφι και πολλά εργαστήρια. Εάν λοιπόν θες να γίνεις γεωπόνος, καλό είναι να βρίσκεσαι σε ένα περιβάλλον που να ευνοεί την εξειδίκευσή σου, όπως συνέβη εδώ».

Η νέα σελίδα

Πλέον, ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει για τους νυν φοιτητές του τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων στη Θεσσαλονίκη. «Πηγαίνοντας σε μια σχολή που αναγνωρίζεται από το κράτος, προσδοκώ να πάρω επιπλέον γνώσεις και πιστεύω ότι θα με κατατοπίσει ώστε να επιλέξω την επαγγελματική ενασχόληση που μου ταιριάζει περισσότερο» τονίζει ο Παναγιώτης, με τον Ηρακλή να συμπληρώνει: «Φιλοδοξώ να χαράξω έναν ολότελα δικό μου δρόμο, δεδομένου ότι ο κλάδος της γεωπονίας δεν είναι συναφής με την επαγγελματική δραστηριότητα της οικογένειάς μου. Το σημαντικό είναι ότι μου αρέσει η γεωπονία και είμαι έτοιμος να αντεπεξέλθω στην πρόκληση».