Άμεσα μέτρα για την κλιματική κρίση πριν κυριαρχήσει η «δικτατορία» των σκληρών αποφάσεων

Τα μηνύματα επιστημόνων σε παρουσίαση βιβλίου στη Λάρισα

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν για ακόμη μία φορά οι επιστήμονες για τις απειλές της κλιματικής κρίσης, τις οποίες βιώνουμε και είναι αισθητές ήδη στον θεσσαλικό κάμπο, με φαινόμενα λειψυδρίας, πλημμυρών, διάβρωσης εδαφών κ.ά.

Αφορμή αυτήν τη φορά στάθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Λαρισαίου καθηγητή Χημείας και γνωστού περιβαλλοντολόγου Ζήση Αργυρόπουλου, με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή: Προετοιμάζοντας τη Θεσσαλία».

Ο συγγραφέας έκανε εκτενή αναφορά στο υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας και στο ρίσκο που εμπεριέχει η καλλιέργεια διάφορων προϊόντων, ιδιαίτερα των αμπελιών, με αφορμή και την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό, ενώ στη Μεσόγειο -και κατά συνέπεια στη Θεσσαλία- αυτή είναι μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της Γης!

Σχολιάζοντας, δε, τον τίτλο του βιβλίου («Προετοιμάζοντας τη Θεσσαλία»), ανέφερε πως το νόημα αυτής της προετοιμασίας είναι διττό. Αφενός, αποσκοπεί στην ενημέρωση των πολιτών, η οποία θωρακίζει την κοινωνία απέναντι στους κάθε λογής «αιφνιδιασμούς» στις λύσεις που προτείνονται, πολλές φορές με το χαρακτήρα του επείγοντος. Και το «επείγον», το «αναπόφευκτο», διολισθαίνουν σε αυταρχισμούς, εντέλει σε κάποιας μορφής δικτατορία. Και η Δικτατορία του Κλίματος θα είναι η πιο δυσάρεστη, σε πλανητική πλέον κλίμακα.

Αφετέρου, στην προετοιμασία που αναφέρεται σε προτάσεις προσαρμογής και στην περίπτωση της Θεσσαλίας, αναφέρονται στο οξύτατο υδατικό ζήτημα της περιοχής, στο μέλλον της γεωργίας, των οικοσυστημάτων, των δασών, της βιοποικιλότητας και βέβαια του αστικού περιβάλλοντος.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Νίκος Δαναλάτος, στάθηκε ιδιαίτερα στη διάβρωση εδαφών στις ξηροθερμικές πλαγιές της Θεσσαλίας, οι οποίες οδηγούν σε μία βίαιη αναδιάρθρωση των καλλιεργειών.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μία 20ετία χάθηκαν από τον Νομό Λάρισας 700.000 στρέμματα σιτηρών, που έγιναν βοσκότοποι ή εγκαταλείφθηκαν. Το βιβλίο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη μη προστασία των ευαίσθητων οικοσυστημάτων. Περιβαλλοντικοί κίνδυνοι όπως η ρύπανση με νιτρικά κι άλλα αγροχημικά, η κατασπατάληση υπόγειων υδάτων που σε πολλές περιπτώσεις προκαλεί εισροή θαλάσσιου ύδατος στους υδροφορείς, απειλούν τον Κάμπο της καρδιάς μας και σίγουρα όλοι, με πρώτη την πολιτεία, οφείλουμε να κινητοποιηθούμε άμεσα», κατέληξε ο καθηγητής.