Αμπέλι: Η πρωιμότητα στην καλλιέργεια φέρνει νωρίτερα και τις ασθένειες

Αναλυτικά οι επισημάνσεις του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου
20/05/2024
3' διάβασμα
abeli-i-proimotita-stin-kalliergeia-fernei-noritera-kai-tis-astheneies-321410

Με την καλλιέργεια του αμπελιού στην Κρήτη να εμφανίζει πρωιμότητα κατά δύο εβδομάδες περίπου, κυρίως στην πρώιμη-παραλιακή ζώνη, σε σχέση με το 2023, το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου καταγράφει την παρουσία εχθρών και ασθενειών στην καλλιέργεια.

Συνοπτικά, το Κέντρο επισημαίνει τους εξής εχθρούς και ασθένειες, μαζί με υποδείξεις για τη σωστή καταπολέμησή τους:

✱ Ευδεμίδα: Αντιμετώπιση ➝ Έναρξη 2ης πτήσης στις πιο πρώιμες περιοχές του νησιού.

✱ Ωίδιο: Ευνοϊκές συνθήκες και ευαίσθητα βλαστικά στάδια ➝ Απαραίτητη η προστασία.

✱ Περονόσπορος: Αντιμετώπιση όταν υπάρχουν συμπτώματα. Πρώτες μολύνσεις σε πολλές αμπελουργικές περιοχές.

✱ Τζιτζικάκια: Πρώτες εμφανίσεις σε αμπέλια. Να μη γίνονται ψεκασμοί χωρίς ελέγχους.

Τα καλλιεργητικά μέτρα είναι αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση εχθρών – ασθενειών και ενισχύουν τη δράση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Ευδεμίδα

Πιο αναλυτικά, για την ευδεμίδα, το Περιφερειακό Κέντρο καταγράφει ότι στις πρώιμες περιοχές των νομών Ηρακλείου – Λασιθίου η 2η πτήση έχει ξεκινήσει περίπου δύο εβδομάδες νωρίτερα σε σχέση με το 2023 και παρατηρούνται οι πρώτες αραιές ωοτοκίες, που μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να πυκνώσουν.

Οδηγίες

Για τελικό ποιοτικό προϊόν, η ανοχή προσβολής των σταφυλιών πρέπει να είναι πολύ μικρή έως μηδενική. Συνιστάται να ξεκινήσει η αντιμετώπιση στις παρακάτω ενδεικτικές ημερομηνίες:

✱ Πρώιμες και παραλιακές περιοχές νομών Ηρακλείου – Λασιθίου: 17 – 19 Μαΐου. Οι ψεκασμοί στοχεύουν τα σταφύλια, τα οποία θα πρέπει να καλύπτονται καλά κατά την εφαρμογή. Οι εφαρμογές είναι πιο αποτελεσματικές όταν γίνονται κατά το σούρουπο.

✱ Στις υπόλοιπες περιοχές, δεν χρειάζεται προς το παρόν αντιμετώπιση.

Ωίδιο

Συμπτώματα σε φύλλα και ανθοταξίες έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε όλες τις αμπελουργικές ζώνες. Η αύξηση της υγρασίας και η άνοδος της θερμοκρασίας που επικρατούν σήμερα και που προβλέπονται για το άμεσο μέλλον ευνοούν τη γρήγορη ανάπτυξη του μύκητα. Σε όλες τις αμπελουργικές ζώνες ακολουθούν ευαίσθητα βλαστικά στάδια (μούρο – άνθιση – καρπόδεση – ανάπτυξη ραγών).

Οδηγίες

Συνιστάται τα βλαστικά στάδια μούρο – άνθιση – καρπόδεση – ανάπτυξη ραγών να είναι προστατευμένα.

1. Να συνεχιστεί η προστασία σε όλα τα αμπέλια.

2. Στα βλαστικά στάδια άνθισης – καρπόδεσης να προτιμηθεί το θειάφι σε μορφή σκόνης επίπασης (απύρι). Η εφαρμογή του θα πρέπει να αποφεύγεται με υψηλές θερμοκρασίες, καθώς σε θερμοκρασίες πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου μπορεί να προκαλέσει φυτοτοξικότητα. Συνιστάται οι εφαρμογές με θειάφι να γίνονται από το σούρουπο και μετά.

ΓΡΑΦΕΙ: