Αμπελουργοί ζητούν την επαναλειτουργία του οινοποιείου στη Ραψάνη

Διεκδικούν οφειλόμενα από την εταιρεία Τσάνταλη

Tην επαναλειτουργία του οινοποιείου στη Ραψάνη, που επί χρόνια λειτουργούσε η εταιρεία Τσάνταλη και η οποία από το περασμένο καλοκαίρι, λόγω οικονομικών προβλημάτων, έχει κατεβάσει ρολά, αιτούνται οι τοπικοί αμπελουργοί. Οι ίδιοι ζητούν πολιτική παρέμβαση για να μη χαθεί το «brand name» της περιοχής, που είναι οι ξακουστοί αμπελώνες σε ζώνες ΠΟΠ.

Την ίδια ώρα, η διοίκηση του συνεταιρισμού, η οποία συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 2 Ιουλίου του 2023, αρχικά κατέθεσε εξώδικο κατά της εταιρείας και το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει η αγωγή, διεκδικώντας ένα ποσό γύρω στα 650.000-700.000 ευρώ, για τις σοδειές των προηγούμενων ετών που οφείλονται στα μέλη του.

Στα όρια της χρεοκοπίας οι αμπελουργοί

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, Μιχάλη Κούρα, «από την εταιρεία πήραμε χρήματα τελευταία φορά τον Φεβρουάριο του 2022 για ένα μέρος της παραδοτέας παραγωγής του 2021! Ουσιαστικά, κάποιοι παραγωγοί πληρώθηκαν για τη σοδειά του ’20, όλοι το 10% του ’21 και κανένας για τα σταφύλια του ’22. Και οι υποχρεώσεις μας τρέχουν συνεχώς. Αρκετοί αμπελουργοί βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας. Εκτός των οφειλών του Τσάνταλη, είχαμε να αντιμετωπίσουμε τη μείωση του εισοδήματός μας λόγω της περσινής μείωσης κατά 50% της παραγωγής μας από την κλιματική κρίση (σ.σ. βροχές τον Ιούνιο, καύσωνας τον Αύγουστο, Daniel τον Σεπτέμβριο)».

Αν και πέρυσι τα σταφύλια προωθήθηκαν σε άλλα οινοποιεία, ο κ. Κούρας επιμένει στην επαναλειτουργία, έστω και από άλλον ιδιοκτήτη, του οινοποιείου στη Ραψάνη, γιατί, όπως ο ίδιος αναφέρει, «μόνο αυτό έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει το σύνολο των σταφυλιών που παράγονται στις ζώνες ΠΟΠ. Επιπλέον, καλό είναι τα σταφύλια να μην προωθούνται σε οινοποιεία που βρίσκονται εκτός ζώνης ΠΟΠ, καθώς κάτι τέτοιο εγκυμονεί κινδύνους για τα σταφύλια μας, τα οποία καλλιεργούνται σε ζώνες ΠΟΠ, και πρέπει να παραδίδονται σε οινοποιεία που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Γι’ αυτό, άλλωστε, δίνεται μια προστιθέμενη αξία στις συμφωνίες. Αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χαθεί».

Ανησυχία για το μέλλον της καλλιέργειας

Εμφανώς ανήσυχος για το μέλλον της καλλιέργειας, ο κ. Κούρας σημειώνει: «Δυστυχώς, κάποιοι παραγωγοί αρχίζουν να σκέφτονται αν αξίζει η επιμονή σε αυτή την επίπονη διαδικασία, καθώς προβλέπονται περιορισμοί ως προς τις στρεμματικές αποδόσεις (ένας τόνος το στρέμμα). Από τη στιγμή που αυξήθηκε το κόστος παραγωγής, αυτό μπορεί να καλυφθεί μόνο με αύξηση της παραγωγής. Όταν, λοιπόν, δεν λειτουργεί το οινοποιείο στο χωριό, κάποιοι παραγωγοί αναζητούν αλλού συνεργάτες».

Ο Ραψανιώτης αμπελουργός καταλήγει, λέγοντας ότι «παρ’ όλα αυτά, εμείς έχουμε καλέσει από τώρα τα οινοποιεία με τα οποία συνεργαστήκαμε πέρυσι να δηλώσουν ενδιαφέρον για τη φετινή παραγωγή και να παρακολουθήσουν οι γεωπόνοι τους τις καλλιεργητικές διαδικασίες που εφαρμόζονται. Το ΥΠΑΑΤ γνωρίζει το πρόβλημά μας, ελπίζουμε να δραστηριοποιηθούν και οι πολιτικοί του νομού, ώστε να βρεθεί μια λύση».