Αναβίωσαν Γομαροπάζαρο και Κουμ-Παζάρ στον Τύρναβο
Παρά την ολοένα και μειωμένη κάθε χρόνο προσέλευση του κόσμου, πραγματοποιήθηκε και φέτος το ετήσιο Γομαροπάζαρο του Τυρνάβου, καθώς οι λάτρεις του αλόγου και των εθίμων επιμένουν στη διατήρηση του θεσμού που χρονολογείται από την πρώιμη εποχή της Τουρκοκρατίας.
Δώδεκα εκτροφείς αλόγων από διάφορα σημεία της χώρας και ένας έμπορος από τη Φαλάνη ήταν συνεπείς στο ετήσιο ραντεβού που δίνεται κάτω από τη γέφυρα του Τυρνάβου, με όσους ενδιαφέρονται να αγοράσουν ή να πουλήσουν κάποιο άλογο να προσέρχονται στο Γομαροπάζαρο.
Αν και ο καιρός φέτος δεν ήταν σύμμαχος, το σκηνικό που στήθηκε με φοράδες, πουλάρια και επίδοξα πουλέν ήταν βγαλμένο απ’ το παρελθόν. Κάτω από την ιρλανδική διάβαση του Τιταρήσιου, Αραβάνια, άλογα, φοράδες, δυνατές ράτσες Πίνδου και θεσσαλικά μουλάρια παρουσίασαν τα κάλλη τους.
Οι περισσότεροι βέβαια επισκέπτες χάζευαν τα περήφανα άλογα, καθώς η οικονομική στενότητα δεν επέτρεπε αγοραπωλησίες. Σύμφωνα με τους εκτροφείς που βρέθηκαν στον Τύρναβο, «το ενδιαφέρον για την αγορά αλόγου είναι περιορισμένο, γιατί ο κόσμος δεν έχει χρήματα και τα ποσά που απαιτούνται κυμαίνονται από 500 έως 1.500 ευρώ, ανάλογα με το ζώο».
Στο Γομαροπάζαρο ο επισκέπτης μπορούσε να θαυμάσει ιδιαίτερες ράτσες μουλαριών που ακόμα χρησιμοποιούνται στην υλοτομία, αλλά και να αγοράσει εξαρτήματα που σχετίζονται με την ιππασία, όπως είναι τα καπίστρια με τα οποία δένουν τα άλογα, τα χαϊμαλιά και τα φυλαχτά, γιατί… και τα ζώα επηρεάζονται από το κακό μάτι και τις αντιζηλίες μεταξύ ιδιοκτητών.
Ακόμη, στο παζάρι υπήρχαν σέλες ιπποδρόμου και απλής ανάβασης, προστατευτικά κολάρα για σκύλους σε περίπτωση επίθεσης από λύκους κ.ά.
Το παζάρι του Τυρνάβου
Το Γομαροπάζαρο αποτελεί προπομπό του παζαριού του Τυρνάβου, το οποίο ξεκίνησε στις 5 Μαΐου και ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 11 του μηνός. Ρουχισμός, είδη προικός, παιχνίδια, παραδοσιακά εργαλεία, καλό φαγητό και φυσικά χαλβάς από τους καλύτερους.
Το Κουμ-Παζάρ Τυρνάβου ξεκινούσε πάντοτε μετά το Πάσχα των Ελληνορθόδοξων, την άνοιξη και μάλιστα πριν φύγουν οι βλάχικοι πληθυσμοί της Θεσσαλίας για τα Βλαχοχώρια της Πίνδου, με σκοπό να ψωνίσουν. Ο χώρος της εμποροπανήγυρης ήταν οι όχθες του Τιταρήσιου ποταμού (Ξεριά) στον Τύρναβο και επειδή οι όχθες είναι αμμώδεις, ονομάστηκε Κουμ-Παζάρ. Η προσέλευση υπήρξε ικανοποιητική και οι εκθέτες δήλωσαν χαρούμενοι από την παρουσία τους στο παζάρι.