Ανάδειξη του έργου του Ag-Cluster για το αποτύπωμα άνθρακα στην Ημαθία

Η επίσκεψη των εκπροσώπων των κοινοτικών οργάνων και των ευρωπαϊκών αγροτικών και συνεταιριστικών φορέων στην περιοχή της Ημαθίας αποτέλεσε συνέχεια της επιτυχημένης εκδήλωσης της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ για τη γεωργία άνθρακα στο Βελλίδειο.

Οι συμμετέχοντες είχαν τη βιωματική δυνατότητα να δουν από κοντά τις εξελίξεις στον τομέα της μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα, μέσα από τα εργαλεία που θέτει στην υπηρεσία των παραγωγών το gaiasense για μία στοχευμένη εφαρμογή άρδευσης, λίπανσης και φυτοπροστασίας, με σκοπό την εξοικονόμηση πόρων κατά τη φάση της καλλιέργειας.

Παρουσιάζοντας μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, ο Ηλίας Παπανικολάου, εμπορικός διευθυντής Β. Ελλάδος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, μίλησε για την εγκατάσταση αγρο-μετεωρολογικών σταθμών στην περιοχή Λουλαμάρα της Βέροιας και ειδικότερα στο κτήμα του Στέλιου Ασλάνογλου, όπου καλλιεργεί 30 στρέμματα ακτινίδια.

Ο σταθμός που χρησιμοποιούν, όπως είπε, για την υλοποίηση του έργου, «είναι από τους πρώτους που έχουμε εγκαταστήσει στην καλλιέργεια του ακτινιδίου. Η συγκεκριμένη καλλιέργεια μπορεί να έχει μικρές ανάγκες σε φυτοπροστασία, έχει όμως υψηλές ανάγκες σε άρδευση και μερικές φορές ανά δύο ημέρες. Ανάλογα με την επιδιωκόμενη παραγωγικότητα (4 τόνους ανά στρέμμα) έχει και μεγάλες απαιτήσεις για λίπανση.

Η αποτύπωση των δύο αυτών εισροών αποτελούν σημαντικό παράγοντα στη διαδικασία καταγραφής του αποτυπώματος άνθρακα», εξήγησε αναλυτικά ο κ. Παπανικολάου. Επίσης, τόνισε πως, μέσα από το έργο Ag-Cluster, παρακολουθείται και καταγράφεται το αποτύπωμα άνθρακα «σε τρεις μεγάλες και πολύ σημαντικές καλλιέργειες για χιλιάδες αγρότες της χώρας μας, το ακτινίδιο, το ροδάκινο και τη βρώσιμη ελιά».

Αναφερόμενος στη συνεργασία με τον ΑΣ «ΝΕΟΣ ΑΛΙΑΚΜΩΝ» είπε ότι «ο συνεταιρισμός, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα ενσωμάτωσης σύγχρονων τεχνολογιών και διαδικασιών διαχείρισης, αυξάνει την εμπορική προστιθέμενη αξία με ικανοποιημένα περισσότερα από 700 μέλη, πραγματοποιώντας διαρκώς επενδύσεις στη βελτίωση των υποδομών του».

Ο γεωπόνος πεδίου, Θεόδωρος Ακριτίδης, ανέλυσε όλες τις τεχνικές και επιστημονικές εφαρμογές που απαιτούνται μέσα από το έργο Αg-Cluster σε συνθήκες χωραφιού. Παρουσίασε τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος αγρομετεωρολογικού σταθμού, σε συνδυασμό με τις εφαρμογές και τη διαχείριση των εισροών.

Την εμπειρία του μοιράστηκε και ο Στέλιος Ασλάνογλου, ιδιοκτήτης του πειραματικού αγροκτήματος και παραγωγός ακτινιδίου. Μίλησε για τα οφέλη που αποκόμισε από αυτήν του τη συνεργασία και παράλληλα αναφέρθηκε και σε άλλες φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές που εφαρμόζει, όπως στη χρήση της κοπριάς, ως μέρος μίας προσέγγισης κυκλικής οικονομίας.

Η συνάντηση στον συνεταιρισμό

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στο πειραματικό αγρόκτημα, οι συμμετέχοντες κατευθύνθηκαν στις εγκαταστάσεις του ΑΣ «ΝΕΟΣ ΑΛΙΑΚΜΩΝ», όπου είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν από κοντά όλη την αλυσίδα τυποποίησης, συσκευασίας και αποθήκευσης των φρούτων που διακινεί ο συνεταιρισμός. Απευθυνόμενος στους επισκέπτες, ο Βασίλης Γαλάνης, πρόεδρος του συνεταιρισμού, αναφέρθηκε στη δράση του συνεταιρισμού και στον σημαντικό του ρόλο στην τοπική οικονομία. Παράλληλα, παρουσιάστηκε βίντεο με τις δραστηριότητες του συνεταιρισμού, αλλά και με τους επόμενους στόχους, έτσι όπως τους σχεδιάζουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Όπως εξήγησε ο Ανδρέας Οβεζίκ, διευθυντής Παραγωγής και υπεύθυνος Ποιοτικού Ελέγχου του ΑΣ «ΝΕΟΣ ΑΛΙΑΚΜΩΝ», «ο συνεταιρισμός ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1968, με 30 μέλη. Σήμερα, αριθμεί πάνω από 650 ενεργά μέλη και έχει κύκλο εργασιών περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ. Διαχειρίζεται διαρκώς νωπά φρούτα, όπως κεράσια, βερίκοκα, ροδάκινα, δαμάσκηνα, λωτούς, μήλα, αχλάδια και ακτινίδια αυτή την εποχή. Ακολουθεί διαδικασίες ολοκληρωμένης διαχείρισης, με ελέγχους σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας και για αυτόν τον λόγο είναι πιστοποιημένος με ISO 9001, ISO 22000, BRC, IFS και AGRO 2, όπως επίσης και GLOBALG.A.P. Το καλοκαίρι απασχολεί 250 άτομα και παράλληλα μεταποιεί τα προϊόντα, παράγοντας κομπόστα και χυμό, μέσω της ΑΛΜΜΕ. Βάζοντας το κοινωνικό του αποτύπωμα, ο συνεταιρισμός μας έχει αποδείξει ότι μπορεί να κρατήσει τους ανθρώπους του στον τόπο».

Κλείνοντας, ο κ. Οβεζίκ αναφέρθηκε στις βελτιώσεις των μηχανολογικών εγκαταστάσεων, που αποσκοπούν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. «Μειώσαμε την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 15% και δεν χρησιμοποιούμε φρέον στα ψυκτικά μας συστήματα. Παράλληλα, προχωρήσαμε σε επενδύσεις 4 εκατομμυρίων ευρώ, εντάσσοντας και τη δράση ανακύκλωσης, ώστε να έχουμε ένα θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ομιλία του Μίλτου Ακριβόπουλου, μηχανικού ψύξης και εξωτερικού συνεργάτη του συνεταιρισμού.

Η πλατφόρμα του gaiasense

Ο Γιώργος Καλιάτσος, γεωπόνος πεδίου του Ag-Cluster, παρουσίασε τις δραστηριότητες καταγραφής των αρδεύσεων, με τις αντίστοιχες ποσότητες λίπανσης και τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους. Σε ό,τι αφορά το θέμα της φυτοπροστασίας, είπε ότι «βάσει των δεδομένων που λαμβάνουν από το gaiasense, εκτελούνται και οι αντίστοιχοι ψεκασμοί, με εξαιρετικά αποτελέσματα».

Από την πλευρά του, ο Ανέστης Τριπιτσίδης, διευθυντής της Διεύθυνσης Διαχείρισης Έργων της Neuropublic, παρουσίασε τον τρόπο παρακολούθησης του κύκλου του άνθρακα σε συνθήκες χωραφιού και την παράλληλη καταγραφή των δεδομένων, στο αντίστοιχο λογισμικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες επισκέπτες έθεσαν πολλά ζητήματα, ως προς το θέμα εφαρμογής των καινοτόμων δράσεων και επεκτάθηκαν σε ζητήματα εναλλακτικών μορφών ενέργειας, μεταφέροντας παράλληλα δικές τους πρακτικές από τις χώρες τους και τους φορείς που εκπροσωπούν.