ΑΝΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΛΓΑ: Ξεπερνούν τα 30.000 μέχρι τώρα τα αιτήματα πληγέντων από τον καύσωνα

Στους τρεις μήνες ο στόχος για τον υπολογισμό της αποζημίωσης από τις φωτιές

Eνα πρωτοφανές κύμα παρατεταμένου καύσωνα από τη Μακεδονία μέχρι την Πελοπόννησο και την Κρήτη και δεκάδες πυρκαγιές, με ολέθριες συνέπειες για τον δασικό και παραγωγικό πλούτο της χώρας, μαίνονται τις τελευταίες εβδομάδες και καταστρέφουν τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς.

Στο φύλλο της προηγούμενης εβδομάδας (αρ. φύλλου 403), η «ΥΧ» ανέδειξε με εκτενές ρεπορτάζ το μέγεθος του προβλήματος, με τις επιπτώσεις του καύσωνα να πλήττουν κυρίως κηπευτικά (όπως υπαίθρια και βιομηχανική ντομάτα, αλλά και άλλα λαχανικά), σιτηρά και σταφίδα σε Θεσσαλία, Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα. Σε άλλες περιοχές, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας όπου βρίσκονται δενδρώδεις καλλιέργειες, οι υψηλές θερμοκρασίες δεν έχουν προκαλέσει ζημιές επί του παρόντος, όμως οι ειδικοί σημειώνουν ότι αν η ζέστη συνεχιστεί, είναι ορατό το ενδεχόμενο να πληγούν τα προϊόντα.

Πάνω από 1.000 κοινότητες έχουν πληγεί από τις ακραίες θερμοκρασίες

Σε ό,τι αφορά τον καύσωνα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ανώτατο διοικητικό στέλεχος του ΕΛΓΑ, «ο μηχανισμός του Οργανισμού έχει τεθεί σε εγρήγορση και υπάρχει κινητικότητα. Παρακολουθούνται οι θερμοκρασίες για να εξακριβωθεί σε ποιες περιοχές η θερμοκρασία έχει ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Θα δούμε ποιες καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιές και προοδευτικά θα βγουν οι αναγγελίες».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ» και βάσει των στοιχείων που είχε συγκεντρώσει η Διεύθυνση Ασφάλισης του ΕΛΓΑ μέχρι την Τετάρτη 26/7, είχαν πραγματοποιηθεί πάνω από 1.000 αναγγελίες για ζημιές από τον καύσωνα. Δεδομένου ότι κάθε αναγγελία αφορά και μια κοινότητα, μια πρόχειρη εκτίμηση δείχνει ότι τουλάχιστον 30.000 πληγέντες παραγωγοί έχουν υποβάλει αίτημα και έχουν μπει σε διαδικασία πιθανής αποζημίωσης για ζημιές από τον καύσωνα.

Σε ό,τι αφορά τις περιοχές όπου κατανέμονται μέχρι στιγμής οι αναγγελίες, αυτές περιλαμβάνουν, κατά προτεραιότητα και ανάλογα με το πλήθος τους, περιοχές της Δυτικής Πελοποννήσου, της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Μακεδονίας. Πιο συγκεκριμένα, σημαντικός αριθμός αναγγελιών αφορά την Ηλεία και την Αχαΐα, ενώ ακολουθούν η Κορινθία, η Λάρισα και η Θεσσαλονίκη. Αναγγελίες υπάρχουν και σε περιοχές της Κρήτης για ζημιές σε αμπέλια. Στη Δυτική Ελλάδα (Πελοπόννησο) και στη Θεσσαλονίκη, οι ζημιές αφορούν κυρίως την υπαίθρια ντομάτα και άλλα κηπευτικά. Αναγγελίες έχουν γίνει και για επιπτώσεις σε συκιές.

Tι ισχύει με τη διαδικασία αποζημίωσης για ζημιές από τον καύσωνα

Σύμφωνα με τον κανονισμό ασφάλισης φυτικής παραγωγής, όπως δημοσιεύεται από τον ΕΛΓΑ (ΦΕΚ. 1079 /Β΄/14.10.98), «καύσωνας θεωρείται η άνοδος της θερμοκρασίας του αέρα σε τιμή ίση ή μεγαλύτερη των 40 Βαθμών Κελσίου, με συνέπεια ζημιά στη φυτική παραγωγή». Όπως εξήγησαν στην «ΥΧ» έμπειρα στελέχη του Οργανισμού, ο ΕΛΓΑ και τα κατά τόπους υποκαταστήματά του διαθέτουν όργανα θερμομέτρησης, ενώ επιπλέον λαμβάνουν στοιχεία από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και από το ΚΕΜΕ (Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών του ΕΛΓΑ με έδρα τη Θεσσαλονίκη).

Έτσι, για παράδειγμα, το κάθε υποκατάστημα είναι σε θέση να γνωρίζει τον ακριβή χρόνο και τη διάρκεια ενός καύσωνα, με την προϋπόθεση πάντα ότι το φαινόμενο έφτασε σε θερμοκρασία τουλάχιστον τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να δικαιούται ένας παραγωγός αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ, θα πρέπει να είναι ενήμερος ως προς τις οφειλές του, δηλαδή να έχει εξοφλήσει την Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά. Την Τετάρτη 26/7 ο ΕΛΓΑ ανακοίνωσε ότι δίνεται παράταση για την εξόφληση της εισφοράς για το έτος 2022 έως την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου.

Το ορόσημο της πληρωμής για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές

Αυτήν τη στιγμή, και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», η ηγεσία του ΕΛΓΑ έχει κινητοποιηθεί προς την κατεύθυνση της επίσπευσης των διαδικασιών έτσι ώστε, μέσα σε ένα τρίμηνο, να έχουν συγκεντρωθεί τα αρχεία (από τον δορυφόρο Copernicus, από οριοθετήσεις, από δηλώσεις ζημίας για πυρκαγιές κ.λπ.) και να έχει συγκροτηθεί από τον Οργανισμό το αρχείο με τους δικαιούχους. Όπως δηλώνουν στην «ΥΧ» κύκλοι του Οργανισμού, «αν όλα πάνε καλά και το έργο αυτό ολοκληρωθεί εντός του προβλεπόμενου διαστήματος, θα αποτελέσει ρεκόρ στις διαδικασίες αποζημίωσης του ΕΛΓΑ.

Υπενθυμίζεται ότι στις πυρκαγιές του 2021 οι πληγέντες παραγωγοί έλαβαν προκαταβολές μετά από οκτώ μήνες. Αυτό θα εξαρτηθεί από το ΥΠΟΙΚ, το οποίο, εφόσον εγκρίνει τα απαιτούμενα κονδύλια, θα είναι εφικτό να πληρωθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων και πριν από το τέλος του 2023, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του ΕΛΓΑ.