Ανάπτυξη της «Πίνδος» μέσα από την ισχυρή κερδοφορία

Πενταετές επενδυτικό πλάνο 45 εκατ. ευρώ για τον μεγαλύτερο συνεταιρισμό της χώρας
18/11/2024
5' διάβασμα
anaptyxi-tis-pindos-mesa-apo-tin-ischyri-kerdoforia-338842

Το νέο πτηνοσφαγείο και το νέο εργοστάσιο επεξεργασίας ζωοτροφών του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων (ΑΠΣΙ) «Πίνδος» θα ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025, όπως ανακοίνωσε σε ενημερωτική εκδήλωση για δημοσιογράφους ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Ανδρέας Δημητρίου.

Πρόκειται για δύο επενδύσεις 12 εκατ. ευρώ η καθεμία, που περιλαμβάνονται στο πενταετές πλάνο της «Πίνδος», συνολικού ύψους 45 εκατ. ευρώ. Βέβαια, η πιο σημαντική επένδυση είναι η μονάδα παραγωγής έτοιμων ψημένων προϊόντων με βάση το κοτόπουλο, η οποία έχει ήδη μπει σε λειτουργία από το 2021 και μέσα σε τρία χρόνια έχει εξαντλήσει την παραγωγική της δυναμικότητα, λόγω της πολύ υψηλής καταναλωτικής ζήτησης.

Ο γενικός διευθυντής του του ΑΠΣΙ «Πίνδος», Λάζαρος Τσακανίκας.

Γι’ αυτόν τον λόγο, παρουσιάζοντας το επενδυτικό πλάνο του συνεταιρισμού για την περίοδο 2025-2030 ύψους 45 εκατ. ευρώ, ο κ. Δημητρίου προανήγγειλε την επέκταση της δυναμικότητας της συγκεκριμένης μονάδας. Πιο αναλυτικά, το νέο πενταετές πλάνο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

  • Επέκταση εκκολαπτηρίου: 10.000.000 ευρώ
  • Επέκταση μονάδας έτοιμων ψημένων: 7.000.000 ευρώ
  • Μεταφορικά μέσα: 3.000.000 ευρώ
  • Ψηφιοποίηση: 2.000.000 ευρώ
  • Νέες πτηνοτροφικές μονάδες: 5.000.000 ευρώ
  • Net metering: 3.000.000 ευρώ
  • Μονάδα βιοαερίου (μεθάνιο) 2MW: 15.000.000 ευρώ

Χρηματοδότηση και κερδοφορία

Από την επανεπένδυση ποσοστού των κερδών και τη συμμετοχή σε αναπτυξιακά προγράμματα προέρχεται η χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων της «Πίνδος». Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, ο συνεταιρισμός έχει μία πολιτική σταδιακής εξόφλησης των τραπεζικών δανείων, πράγμα που έχει ευεργετικό αποτέλεσμα στην κερδοφορία της, τα τελευταία χρόνια, καθώς μειώνεται το χρηματοοικονομικό βάρος από τους τόκους.

Αριστερά ο πρόεδρος του ΑΠΣΙ «Πίνδος», Ανδρέας Δημητρίου, με τον δημοσιογράφο της «ΥΧ» Πέτρο Αλεξανδρή.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που, όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής, Λάζαρος Τσακανίκας, «προχωράμε με μικρά βήματα την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μας, με ένα ποσοστό 5%-6% αύξηση των εσόδων κάθε χρόνο». Ο κ. Τσακανίκας προχώρησε και στην ανάλυση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2023 και του 2024.

Το 2023, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 5,5%, φτάνοντας στα 356.512.059 ευρώ και τα καθαρά κέρδη προ φόρων στα 7.174.000 ευρώ. Ο δανεισμός μειώθηκε κατά 24%, φτάνοντας στα 54 εκατ. ευρώ, βελτιώνοντας σημαντικά τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, ενισχύοντας τη ρευστότητα και την αυτονομία του. Η αυξημένη παραγωγική δραστηριότητα, με άνοδο στις παραγωγές νεοσσών, ζωοτροφής και προϊόντων κοτόπουλου ενδυναμώνει τις δυνατότητες εφοδιασμού της «Πίνδος», ενώ η άνοδος της θυγατρικής Αγροζωή ΑΒΕΕ, με 13,68% αύξηση στον κύκλο εργασιών και μηδενικό δανεισμό, συμβάλλει συνολικά στη θετική εικόνα και στην ισχυροποίηση του συνεταιρισμού.

Η «Πίνδος» συνέχισε δυναμικά και το 2024, υιοθετώντας μια στρατηγική ανάπτυξης που επικεντρώνεται στην εξωστρέφεια και την καινοτομία.

Με άνοδο 31% στις πωλήσεις έτοιμων ψημένων προϊόντων και εντυπωσιακή αύξηση 48% στις πωλήσεις γύρου, η «Πίνδος» καταφέρνει να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες τάσεις και τις απαιτήσεις των καταναλωτών. Παράλληλα, οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 20%, αντιπροσωπεύοντας πλέον το 10% του συνολικού κύκλου εργασιών, γεγονός που αναδεικνύει την επιτυχημένη διείσδυση του συνεταιρισμού στις διεθνείς αγορές και τη σταθερή εξωστρεφή του πορεία.

Τα μυστικά της επιτυχίας

Βέβαια, όλη αυτή η ανοδική πορεία δεν είναι τυχαία. Μπορεί να μιλάμε για μία αγορά που αναπτύσσεται συνεχώς στην Ελλάδα, καθώς η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση κοτόπουλου αυξήθηκε από 16 κιλά σε 25 κιλά μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια, αλλά η «Πίνδος» διατηρεί κάποια χαρακτηριστικά, που την καθιστούν κορυφαία πτηνοτροφική επιχείρηση της Ελλάδας και των Βαλκανίων.

Κατ’ αρχάς, έχει σταθερή διοίκηση, με τον κ. Δημητρίου 13 χρόνια πρόεδρο και τον κ. Τσακανίκα 38 χρόνια γενικό διευθυντή. Έπειτα, έχει μακρόχρονη σχέση με τους πτηνοτρόφους μέλη της, που κάποιοι μπορεί να φτάνουν μέχρι και τέσσερις γενιές. Εξάλλου, από τότε που ναυάγησε η προσπάθεια συγχώνευσης με τον αντίστοιχο συνεταιρισμό της Άρτας, περίπου 70 πτηνοτρόφοι της περιοχής, παλαιοί και νέοι, προσήλθαν στην «Πίνδος».

Τα άλλα πλεονεκτήματα του συνεταιρισμού, που τόνισαν τα δύο στελέχη του στους δημοσιογράφους, είναι η καθετοποιημένη παραγωγή, το ιδιόκτητο πανελλαδικό δίκτυο διανομής, η επένδυση στην ψηφιοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας, η δημιουργία πρότυπης ερευνητικής πτηνοτροφικής μονάδας από το 2020, η αφοσίωση στο μοντέλο της κυκλικής πτηνοτροφίας και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

(ΒΙΝΤΕΟ)

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: