Αναστέλλουν τις πληρωμές οι γαλακτοκόμοι, αδυνατούν να αγοράσουν ζωοτροφές οι κτηνοτρόφοι

Σε αδιέξοδο έχουν βρεθεί κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα, καθώς βλέπουν τον προγραμματισμό της χρονιάς να διαλύεται. Η ένταξη των γαλακτοκομικών επιχειρήσεων στους ΚΑΔ και η χρήση της δυνατότητας από τους «γαλατάδες» να πάνε πίσω πληρωμές που είχαν δρομολογηθεί προς διεκπεραίωση αυτές τις ημέρες, αφήνει τους παραγωγούς ακάλυπτους.

Αιγοπροβατοτρόφοι και αγελαδοτρόφοι, που είχαν υπολογίσει τα έσοδα από επιταγές για την πώληση του γάλακτός τους, βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς καλούνται να καλύψουν επιταγές που λήγουν σε λίγες μέρες, ενώ τα έσοδα που θα είχαν από την πώληση γάλακτος πλέον δεν υπάρχουν.

Στην «ΥΧ» μίλησε για το ζήτημα ο αιγοπροβατοτρόφος και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς, Δημήτρης Μόσχος. «Από σήμερα (σσ. 31/3) ό,τι παραγγελία και να κάνεις σε ζωοτροφές σου ζητάνε μετρητά, τα καταστήματα δεν δέχονται επιταγές. Εγώ έχω μια επιταγή για να πληρώσω για ζωοτροφές και λήγει στις 13 Απριλίου. Με τους ΚΑΔ οι γαλακτοβιομηχανίες έχουν το δικαίωμα να πάνε τις επιταγές 75 μέρες πίσω. Εγώ έχω να πληρώσω για ζωοτροφές 12.000 και περιμένω 15.000 από την πώληση του γάλακτος που θα πληρωνόμουν αυτές τις μέρες. Από πού θα τα βρω αυτά τα χρήματα και πώς θα καλύψω τις επιταγές;»

Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο αγελαδοτρόφος από τη Ρόδο, Κώστας Θυριάκης: «Οι γαλακτοβιομηχανίες έχουν ξεκινήσει να μεταθέτουν τις πληρωμές τους. Εμείς περιμέναμε αυτές τις επιταγές για να πληρώσουμε διάφορες υποχρεώσεις μας και ιδιαίτερα για να αγοράσουμε ζωοτροφές. Είμαστε και σε νησί και χρειάζεται να έχουμε ρευστότητα. Όλος ο προγραμματισμός που έχουμε κάνει στηρίζεται στις επιταγές της βιομηχανίας που παίρνει το γάλα».

Ερωτώμενος για το ποιες είναι οι ανάγκες του σε ζωοτροφές, ο ίδιος μας απαντά: «Τα ζώα πρέπει να ταΐζονται καθημερινά και τα χρήματα που απαιτούνται είναι σημαντικά. Ημερησίως χρειάζομαι τρεις τόνους φύραμα. Κάθε δύο εβδομάδες έρχεται ένα φορτηγό και μου φέρνει σόγια, καλαμπόκι και διάφορα άλλα που χρειάζομαι, άρα μέσα στον μήνα εγώ θα πρέπει να αγοράσω αυτές τις ζωοτροφές. Αν αύριο εγώ δεν πληρώσω τις επιταγές στη βιοτεχνία ζωοτροφών, την επόμενη εβδομάδα δεν θα μου ξαναστείλουν. Τι θα πω στα ζώα μου, θα σας ταΐσω πάλι σε δυόμισι μήνες;».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
την Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

 

Διαβάστε επίσης:

ΣΑΣΟΕΕ: Aναστολή υποχρεώσεων για τους κτηνοτρόφους, τεράστια προβλήματα από την παράταση στις επιταγές