Ανδρέας Ποικιλίδης: Διάκριση οινογευσιγνωσίας για Έλληνα σπουδαστή στο Παρίσι

Έχοντας ήδη μία διάκριση… οινογευσιγνωσίας στις αποσκευές του από το Παρίσι, ο Ανδρέας Ποικιλίδης, από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, εφοδιάζεται με γνώσεις στην αμπελουργία και στην οινολογία μέσω της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Όντας σπουδαστής στο ΙΙΕΚ της Σχολής, κάνει την επιθυμία του –να λάβει κάθε γνώση που σχετίζεται με το κρασί– πραγματικότητα. «Σπουδάζω στο τμήμα Τεχνικός Αμπελουργίας και Οινολογίας, καθώς θεώρησα ότι είναι μία προσιτή επιλογή που συνδυάζει τη θεωρητική με την πρακτική γνώση», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Ανδρέας.

Συνδυασμός θεωρίας και πράξης

Με τα μαθήματα να καλύπτουν τον τομέα της παραγωγής, της οινοποίησης και των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών, ο Ανδρέας ανακαλύπτει τις διαφορετικές πτυχές του κρασιού, για να επιλέξει τον δικό του επαγγελματικό δρόμο. «Μου αρέσει πολύ το κομμάτι της γευσιγνωσίας, ωστόσο θα με ενδιέφερε κάποια στιγμή να αποκτήσω τον δικό μου αμπελώνα, που αποτελεί βέβαια ένα μεγάλο και σημαντικό βήμα για να ξεκινήσει κάποιος την παραγωγή μόνος του. Τα μαθήματα, ωστόσο, ανταποκρίνονται σε όλες τις ανάγκες, καθώς αφορούν το στάδιο της παραγωγής, των τεχνικών οινοποίησης, της γευσιγνωσίας και των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών», εξηγεί. Αν και είναι στον πρώτο χρόνο σπουδών, το τμήμα του έχει ήδη πραγματοποιήσει επισκέψεις σε μία εταιρεία πολλαπλασιαστικού υλικού, έναν αμπελώνα και ένα χημικό εργαστήριο, έτσι ώστε οι φοιτητές να δουν στην πράξη τη θεωρητική γνώση που λαμβάνουν.

Διάκριση

Η σχολή έδωσε τη δυνατότητα στον Ανδρέα, λόγω και των επιδόσεών του στα μαθήματα, να συμμετάσχει στον διαγωνισμό οινογευσιγνωσίας Concours des Jeunes Professionels du Vin στο Παρίσι.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Διεθνούς Αγροτικής Έκθεσης Salon International De L’Agriculture, που διοργανώνεται από το γαλλικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο Ανδρέας κατάφερε να λάβει την 7η θέση στον διαγωνισμό, από τα 26 άτομα που συμμετείχαν από όλη την Ευρώπη.

«Ο διαγωνισμός οινογευσιγνωσίας χωριζόταν σε δύο μέρη. Στο πρώτο δοκιμάσαμε με τυφλή δοκιμή πέντε γαλλικά κρασιά, από τα οποία έπρεπε να βρούμε την ποικιλία, το έτος παραγωγής, την περιοχή της Γαλλίας από όπου προέρχονται, την παλαίωση, αλλά και το εύρος της τιμής που πωλούνται.

Στο δεύτερος μέρος, πάλι μέσω τυφλής δοκιμής, δοκιμάσαμε τέσσερα γαλλικά κρασιά και έπρεπε να αξιολογήσουμε τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και την πολυπλοκότητα των αρωμάτων», περιγράφει. Όπως τονίζει ο ίδιος, δεν ήταν μία εύκολη διαδικασία, ήταν όμως μία πολύ ωραία εμπειρία, «καθώς μας δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσουμε καινούργια κρασιά, τα οποία εγώ δεν τα είχα υπόψη μου».

Ο Ανδρέας καταλήγει, λέγοντας ότι η συμμετοχή του στον διαγωνισμό τού έδωσε μεγάλο θάρρος και έναυσμα να ασχοληθεί πιο δυνατά και εντατικά με το αντικείμενο των σπουδών του, αλλά και να αξιοποιήσει τις γνώσεις που έχει ήδη λάβει. «Μου έδωσε κουράγιο και θέληση να συνεχίσω και να τα πάω ακόμα καλύτερα».