Ανησυχίες προκαλεί ενδεχόμενη εξαγορά της Monsanto από την Bayer

ΑΠΟ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΤΟΥ ΒΙΕΤΝΑΜ ΣΤΟ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ DDT

H Βayer στηρίζει το Πρόγραμμα Υποτροφιών της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

«Καμία εταιρεία στον κόσμο δεν έχει διασυρθεί τόσο όσο η Monsanto», αναφέρει το γνωστό επιχειρηματικό περιοδικό Fortune στο πρόσφατο αφιέρωμά του. Μία εταιρεία που κατηγορήθηκε για την επικράτηση της βιομηχανικής γεωργίας εις βάρος των μικρότερων εκμεταλλεύσεων, της υπερβολικής χρήσης χημικών, την έλλειψη διαφάνειας, και, φυσικά, την απόλυτη ταύτισή της με τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς. Μία εταιρεία που επίσης συνδέθηκε, όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, με αρνητικά γεγονότα και στο παρελθόν: Τα χημικά των καταστροφικών βομβαρδισμών στον πόλεμο του Βιετνάμ ή το πιο καρκινογόνο φυτοφάρμακο που έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί, το DDT (1).

Η δημοσιοποίηση της προσφοράς της Γερμανικής Bayer στους μετόχους της Monsanto για την εξαγορά της, στις 23 Μαΐου, προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Ο υπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ για παράδειγμα, δήλωσε, στις 17 Ιουνίου, ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα διασφαλίσει την ύπαρξη επιλογής για φθηνούς σπόρους υψηλής τεχνολογίας. Επιπλέον, δήλωσε ότι θα εντείνει τις δημόσιες δαπάνες στον τομέα, αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις της αποχώρησης του δημοσίου από την έρευνα για τις αγροτικές εισροές. Ανησυχία εκφράζουν και οι Αμερικανοί αγρότες. Παρά το γεγονός ότι σε διάφορες δημοσκοπήσεις κλαδικών περιοδικών εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι η εταιρεία θα εξαγοραστεί, εκφράζουν παράλληλα φόβους για τις επιπτώσεις αυτής της εξαγοράς από τη μία «ξένη», ευρωπαϊκή εταιρεία, όπως η Bayer.

Ανησυχίες υπάρχουν και στην Ευρώπη. Η ΕΕ, για παράδειγμα, ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει τις επιπτώσεις στην λειτουργία του ανταγωνισμού. Μέλη της γερμανικής κυβέρνησης αντιδρούν, θεωρώντας ότι το κύρος της γερμανικής εταιρείας θα τρωθεί σημαντικά καθώς θα «ξεπλύνει» ή θα «φορτωθεί», το κακό όνομα της Monsanto.

Τι τρομάζει, όμως, όσους παρακολουθούν αυτές τις εξελίξεις;

Πρωτίστως το γεγονός ότι σε μερικούς μήνες, είναι πολύ πιθανόν έξι παγκόσμιοι παίκτες των χημικών και των σπόρων να γίνουν τρεις. Η ομάδα των συνεργαζόμενων «αμερικανικών» Dow και Du Pont Pioneer, η κρατική κινεζική Chem China, που εξαγοράζει την «ελβετική» Syngenta και η Bayer που εξαγοράζει την Monsanto. Η μοναδική «εκκρεμότητα» μεγάλου παίκτη, θα είναι, προς το παρόν, η BASF.

  • Νίκος Λάππας

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στην “ΥΧ” που κυκλοφορεί